O șansă la viață pentru nou-născuții români

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Spitalului de copii ‘Grigore Alexandrescu’ a primit recent un incubator și două monitoare din partea organizației ‘Salvați copiii’. Aparatele acordă o șansă la viață pentru nou-născuții români.

Un incubator de terapie intensivă şi două monitoare, în valoare de 34.400 de euro, au fost donate Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii ‘Grigore Alexandrescu’ din București, de către Organizaţia ‘Salvaţi Copiii’.

Potrivit studiilor efectuate de Organizația ‘Salvaţi Copiii’ în 2016, 13% din maternităţile din România, de nivel I, nu au nici un incubator standard pentru cei născuţi prematur.  56% din maternităţile de nivelul II nu au ventilator pentru suport respirator. Iar 14% din maternităţile de nivelul III au o singură masă de reanimare pentru copii. În acest context, donația reprezintă o șansă la viață pentru nou-născuții români.

În România mor de două ori mai mulți nou-născuți decât în oricare altă țară din UE

Rata mortalităţii infantile în România este de 7,2 la mia de locuitori. Ceea ce înseamnă că este de două ori mai mare decât în Uniunea Europeană. Acest aspect a fost punctat și de preşedintele executiv al Organizaţiei ‘Salvaţi Copiii’, Gabriela Alexandrescu, într-o conferinţă de presă organizată la începutul lunii.

Unele mămici nasc în maternităţi care nu sunt bine echipate. Prin intermediul organizației, am dezvoltat programe de suport în 41 de judeţe. Veștile bune nu au întârziat să apară. Mortalitatea infantilă a scăzut de la 10,1 la 7,2/mia de locuitori. Dar încă stăm destul de prost în acest domeniu. Avem rata moralităţii dublă faţă de Uniunea Europeană”, a adăugat Gabriela Alexandrescu.

Incubatoare vechi de zece ani și ventilatoare de aproape două decenii în maternitățile din România

Spitalele din România, inclusiv maternitățile, se confruntă nu doar cu lipsa de personal, ci și cu aparatură învechită. Organizația ‘Salvați Copiii’ a remarcat această hibă și încearcă să lupte, treptat, împotriva ei. Unul dintre pași a fost cel de a dărui Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii ‘Grigore Alexandrescu’ un incubator și două monitoare moderne. Altfel spus, de a oferi o șansă la viață pentru nou-născuții români.

“Este a treia dotare pe care o facem secţiei de terapie neonatală ‘Grigore Alexandrescu’. Anterior am mai fost aici cu o donaţie care a constat într-un incubator şi un ventilator de suport respirator. Acest spital primeşte, anual, aproape 180 de cazuri grele de la maternităţi din Bucureşti sau din judeţele de lângă Bucureşti. Vorbim de malformaţii, afecţiuni severe sau patologii complexe. Aparatura e limitată, destul de redusă şi de multe ori veche. Sunt cinci incubatoare, dar două au vechime de peste zece ani. Sunt şase ventilatoare, dar trei au vechime de peste 18 ani”, a subliniat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizaţiei ‘Salvaţi Copiii’.

Personalul spitalului ‘Grigore Alexandescu’ a calificat donația drept o șansă la viață pentru nou-născuții români

Reprezentanţii instituţiei medicale ‘Grigore Alexandrescu’ susţin că, atât incubatorul, cât și cele două monitoare primite sunt binevenite. Mai ales pentru că numărul solicitărilor din partea pacienţilor este mare.

“Avem un număr de zece paturi însă primim mult mai multe solicitări, legate de cazuri deosebite, dificile. Pacienții au patologii digestive, chirurgicale, respiratorii. Dotarea cu tehnologii moderne este absolut necesară. Pe lângă un personal calificat trebuie să ai şi aparatură de ultima generaţie cu care să asiguri îngrijirile specifice. Iar faptul că trei sferturi din pacienţii noştri sunt nou-născuți prematur, e nevoie de incubatoare performante, pentru a le spori șansele la viață, la vindecare și dezvoltare”, a explicat şefa secţiei terapie intensivă nou-născuţi, Ana Maria Brădeanu.

Până la sfârşitul anului 2018, bilanţul programului Organizației ‘Salvaţi Copiii’ va cuprinde 88 de maternităţi dotate cu 515 echipamente performante, pentru salvarea a 41.000 de nou-născuți prematur.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com