Creierul bebeluşului şi misterele sale

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Îţi zâmbesc, plâng, râd în hohote, își observă mânuţele și piciorușele, iar pe noi, cei mici ajung să ne surprindă. Orice lucru nou pe care îl face ne transmite emoţie și ne înveselește ori de câte ori observăm că micuţul face progrese.

Creierul bebelusului (1)

Picture 1 of 2

Da, despre progrese este vorba. Chiar dacă sunt gesturi aparent fără nicio semnificație; gânguritul, plânsul, râsul sunt câteva dintre reacțiile bebelușului care începe să crească, să cunoască lumea. Acest lucru stârnește reacția medicilor, curioși să afle ce anume înțeleg bebelușii și cum anume percep lumea exterioară.

Bebelușul ar trebui să mai rămână în pântecul mamei sale

Creierul micuțului nostru la naștere este încă destul de mic, un sfert din creierul unui adult. Tocmai de aceea, în cazul în care natura ar permite, cu siguranță i-ar fi destul de bine în continuare în pântecul mamei sale, s-ar naște mult mai bine dezvoltat și ar înțelege mai bine lumea înconjurătoare.

Primul zâmbet conștient la 10 – 12 săptămâni

Ne zâmbește zilnic, însă nu o face întotdeauna conștient. Cercetătorii sunt de părere că la 10 – 12 săptămâni bebelușul va zâmbi pentru că va cunoaște care este semnificația zâmbetului, va înțelege bucuria și va demonstra acest lucru.

Creierul bebelușului depinde de comunicarea cu părinții

Cu cât vorbim mai mult cu bebelușul nostru cu atât acesta va crește mai frumos, se va dezvolta normal și va fi parte a unei lumi pline și binecunoscute. De asemenea, micuțul va percepe nevoia de foame, de sete, oboseală și va comunica acest lucru adulților. Cu cât părinții vor ține cont de problemele și nevoile sale, rezolvându-le și împlinindu-le, cu atât cel mic se va simți în siguranță și bine alături de cei dragi.

Cu bebelușul vorbiți serios!

Este mic, într-adevăr, însă nu are nevoie de cuvinte rău pronunțate. De asemenea, nu are nevoie ca părinții să se strâmbe la el în timp ce îi vorbesc. Va imita tot ceea ce fac părinții și, în funcție de acest lucru, își va forma personalitatea. Așa că, renunțați la astfel de gesturi întrucât nu sunt ajutătoare. Îl puteți dezmierda și altfel, într-un mod mult mai sănătos.

În același timp, bebelușul are nevoie ca părinții să îi vorbească foarte mult. În cazul în care părintele nu va face altceva decât să imite sunetele bebelușului, atunci cel mic nu va mai avea niciun interes pentru acest gen de comunicare. Ceea ce trebuie să facă părinții este să formeze sunete, cuvinte și litere noi, pornind de la ceea ce bebelușul știe deja: să comunice.

De asemenea, bebelușul are nevoie de comunicare interpersonală. Așadar, nu îl plasați în fața unui televizor, nu îi puneți materiale educative pe calculator, ci pur și simplu vorbiți-i despre tot, mereu, chiar fără pauze atunci când este treaz. Va fi atât de curios să vă vorbească, încât cu siguranță vă veți simți minunat.

Creierul se dezvoltă repede

Viteza de dezvoltare a unui copil este de-a dreptul uluitoare. Dacă imediat după naștere, copilul se naște cu un sfert din dimensiunea creierului unui adult, la vârsta de un anișor, acesta va măsura circa 60% din dimensiunea creierului părintelui. La grădiniță, creierul copilului va fi la fel ca și cel al adultului Se dezvoltă, așadar, într-un ritm destul de rapid, fapt care îl va ajuta să asimileze rapid informațiile din jur.

Creierul lui bebe are focalizare slabă

Deși are mai multe conexiuni neuronale decât un adult, creierul bebelușului nu se concentrează pe esențial. Privește în detaliu tot ceea ce îl înconjoară, însă nu surprinde încă tot ceea ce este mai important. Vede tot, aude tot, cercetează tot și nu reușește să facă o selecție eficientă, nu cunoaște ce anume ar trebui să rețină sau ce i-ar fi folositor pe mai departe.

Bebelușul obosește

Somnul este foarte important, așa că nu treceți peste program. Are nevoie de multe ore de odihnă, așa că nu suprasolicitați copilul. Oricât de mult și-ar dori să cunoască, oricât de mult i-ar plăcea să îi fiți prin preajmă, copilul are nevoie de orele lui de odihnă.

De ce mai are nevoie?

Mami și tati par să nu îi fie suficienți… Bebelușul mai are nevoie și de bunica sau bunicul ori o altă persoană dragă. Specialiștii sunt de părere că este nevoie de minim trei persoane adulte în preajma bebelușului. Doar așa dezvoltarea sa va fi una armonioasă. Prezența în jurul său a mai multor indivizi, îl vor ajuta să devină mai sociabil.

Așadar, creierul bebelușului nu este o necunoscută și n-ar trebui să fie un mister pentru niciunul dintre noi. Nu uitați – vorbiți-i zilnic!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *