Când încep copiii să vorbească?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Cei mici rostesc primele cuvinte pornind de la vârsta de 1 – 2 anișori. Iniţial spun sunete, apoi silabe, iar mai târziu învaţă să articuleze corect și să formeze cuvinte. Odată cu trecerea anilor, copiii vorbesc în propoziţii scurte, trecerea către fraze făcându-se destul de rapid.

Cand incep copiii sa vorbeasca (1)

Picture 1 of 2

Cu alte cuvinte, micile gângureli ale copilului sunt de fapt un mod de comunicare, dar și un semn prin care orice părinte trebuie să se asigure că bebelușul său se află pe drumul cel bun în lupta sa cu descifrarea limbajului. Exista însă și situații în care copiii refuză să vorbească, se bâlbâie ori pur și simplu, dezvoltarea limbajului are loc mai târziu. În cazul în care ne gândim la cele spuse din bătrâni, atunci nu va trebui să ne facem prea multe griji întrucât, spun ei, copiii care vorbesc târziu sunt mai deștepți. Să fie sau să nu fie așa, vom vedea din rândurile următoare!

Dezvoltarea limbajului unui copil începe încă de la cele mai mici vârste, chiar din primele clipe de viață. Medicii sunt de părere că până și atunci când se află în burtica mamei, copilul ajunge să înțeleagă sunete și astfel să asimileze informația căreia îi va da curs puțin mai târziu, atunci când va veni pe lume. Ne dorim ca micuții noștri să ne vorbească în fraze încă din prima clipă, însă legea naturii nu o permite. Cu toate acestea, atunci când plâng, râd ori gânguresc, copiii exprimă de fapt ceea ce simt, comunică, vorbesc. Mai târziu, până la împlinirea primului anișor, bebelușii vor spune câteva silabe destul de familiare, de genul „mama” sau „tata”. Tot atunci, unii copii vor putea să rostească și alte cuvinte simple, pe care le aud în discuțiile celor din jurul lor.

Cu toate că ne dorim să aflăm care este vârsta la care un bebeluș ajunge să vorbească, medicii nu pot spune asta cu exactitate. Unii bebeluși vorbesc la numai 10 luni în cuvinte simple, în timp ce alții încep să vorbească mai târziu, rostind primele cuvinte chiar și la 18 luni. Faptul că micuțul tău ajunge să vorbească mai târziu, nu trebuie să ridice nicio suspiciune. Ca orice proces de creștere, până și vorbirea depinde de mai mulți factori. Așa că, faptul că micuțul vorbește târziu, nu trebuie să îți ridice semne de întrebare. Ceea ce trebuie să faci este să încerci să analizezi abilitățile bebelușului.

Iată ce trebuie să verifici!

  • copilul înțelege cele spuse de tine și reacționează la întrebările tale. De exemplu, atunci când îi spui să vină spre tine, vine ori atunci când îi ceri să îți arate cine e mama sau tata, îți arată.
  • gângurește și se chinuie să lege sunetele.
  • verifică-i auzul – strigă-l și vezi dacă își îndreaptă privirea către direcția sunetului.

Indiferent de situație, în dezvoltarea abilităților de comunicare un rol covârșitor îl au părinții. Aceștia trebuie să vorbească cu copilul lor, să îi cânte, să îi citească povești, să îl încurajeze să pronunțe anumite cuvinte, începând cu primele zile de viață.

Când să mergi la medic?

Ori de câte ori observi că bebelușul tău nu scoate niciun sunet, deși a crescut; nu se bâlbâie, nu gângurește sau atunci când pare că nu te aude, este indicat să mergi la medic pentru investigații de specialitate.

Chiar dacă dezvoltarea limbajului are loc mai târziu, în realitate, orice suspiciune pe care o are mama trebuie cercetată îndeaproape și corectată mai ales atunci când copilul este mic. De asemenea, dacă atunci când în pronunțarea cuvintelor observi că micuțul tău se bâlbâie ori nu pronunță clar, va trebui să te adresezi logopedului pentru corectarea problemei. O altă situație care trebuie să te ducă la medic este aceea în care micuțul, deși a împlinit trei anișori, pare că nu își dorește să lege nicio propoziție sau frază, nu este interesat să rostească anumite cuvinte, așadar refuză să comunice.

Cu toate că un copil care nu vorbește creează o stare de neliniște în viața oricărui părinte, nu orice situație determină un semnal de alarmă. De exemplu, pronunțarea incorectă a unor cuvinte ori fraze nu înseamnă o problemă de sănătate pe care să nu o poți repara. De multe ori, vârsta ori logopedul vor corecta această problemă.

În concluzie, copilul care vorbește târziu trebuie investigat îndeaproape. Teoria conform căreia copiii care vorbesc târziu sunt mai deștepți, nu este în prezent susținută de nicio cercetare medicală, așa că părinților nu le rămâne decât să poarte discuții cu medicii pediatri atunci când simt că ceva este în neregulă cu copilul lor.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

One Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *