5 moduri prin care poți avea grijă de bebelușul tău la 6 luni

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Până la vârsta de 6 luni, majoritatea bebelușilor dorm cel puțin 6 până la 8 ore pe noapte, dar dacă micuțul se trezește în continuare de mai multe ori pe noapte, sunt șanse mari să își fi construit un tipar de somn, așa că este cazul să interveniți cu unele modificări. Bebelușii de 6 luni nu mai au nevoie să fie hrăniți în timpul nopții. Ei se trezesc pentru că sunt obișnuiți să mănânce, însă nu mai au nevoie de caloriile nocturne pentru a crește și pentru a se dezvolta corect.

Dacă micuțul tocmai a împlinit vârsta frumoasă de 6 luni, luați în considerare următoarele:

  1. Continuați alăptarea. Până la vârsta de 1 an sau chiar și mai mult, alăptarea este deosebit de recomandată, pentru că îi asigură micuțului toți nutrienții de care are nevoie, totodată oferindu-i protecție suplimentară. Evitați unele băuturi precum ceai, cofeină sau unele sucuri carbogazoase care se pot transfera la bebeluș prin lapte. Consumați doar acele tipuri de ceai pe care vi le recomandă medicul conform instrucțiunilor sale.
  2. Formulă cu lapte. Dacă veți continua să alăptați, atunci administrați-vă vitaminele prenatale, iar bebelușului administrați-i 400 UI de vitamina D în fiecare zi. Pe de altă parte, dacă utilizați lapte praf sau o altă formulă de lapte, alegeți o formulă fortificată cu fier. Oferiți sprijin în timpul hrănirii și nu puneți niciodată copilul în pătuț cu un biberon, deoarece acest lucru poate duce la apariția cariilor dentare și la infecții ale urechii.
  3. Pregătirea pentru diversificare. La vârsta de aproximativ 6 luni, puteți observa că bebelușul poate sta în poziție verticală și poate ajunge la diverse lucruri, cum ar fi mâncarea de pe masă. Când bebelușul poate să stea în șezut și să ajungă la lucrurile din apropierea sa, asta înseamnă că mușchii folosiți la mestecat și înghițit s-au maturizat suficient, iar bebelușul este pregătit să încerce alimentele solide.
  4. Un somn odihnitor. Toți bebelușii se trezesc noaptea, se zvârcolesc sau se pot pune pe plâns, însă ei trebuie să învețe să adoarmă singuri, fără ajutor exterior, altfel veți continua să vă ridicați din pat o bună bucată de timp. Pentru a vă ajuta copilul să adoarmă pe cont propriu, încurajați-l să se atașeze de un ursuleț de pluș sau de o pătură, încercați să utilizați o lumină de veghe și să puneți bebelușul în pat cât încă este treaz, dar dă semne că este obosit și vrea să doarmă. De asemenea, stabiliți o rutină liniștitoare cu 5-15 minute înainte de somn, care poate să includă un cântec, legănat sau citirea unei povești de noapte bună.
  5. Siguranța bebelușului. După împlinirea vârstei de 6 luni, bebelușul devine din ce în ce mai activ și în curând va începe să meargă de-a bușilea și să se târască prin toată casa. Verificați întreaga locuință și corectați orice situație potențial periculoasă. Ascundeți sau acoperiți firele electrice, acoperiți prizele electrice cu protecții speciale, așezați plantele cât mai sus astfel încât bebelușul să nu aibă acces la ele, țineți ușa închisă la baie tot timpul, iar când aveți oaspeți, rugați-i să își pună gențile pe un raft superior sau într-un dulap, pentru ca bebelușul să nu poată intra în contact cu nimic periculos. Verificați sub chiuvetă și mutați detergenții și alte produse de curățat într-un loc mai înalt și sigur.

La vârsta de 6 luni, bebelușul va primi al treilea set de vaccinuri, urmând ca următoarea imunizare să aibă loc la 12 luni, atunci când micuțul va fi vaccinat inclusiv împotriva gripei Hemophilus (HiB), Pneumococcus (Prevnar) și Hepatita A. Vaccinurile împotriva varicelei, rujeolei, oreionului și rubeolei vor fi efectuate la vârsta de 12 sau 15 luni.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *