2 tipuri de jucării de care au nevoie bebelușii pentru o dezvoltare armonioasă

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Momentele de joacă sunt cruciale în primii ani de viață ai copilului. De fapt, cu cât micuțul se joacă mai mult, cu atât mai bine. Este adevărat că joaca are o latură interactivă și cât se poate de distractivă pentru cel mic, dar în același timp îl ajută să cunoască și să interacționeze cu mediul care îl înconjoară, să se descopere pe sine, să învețe lucruri noi în mod necontenit și să dobândească acele abilități de care va avea nevoie pe tot parcursul vieții.

Foarte importante sunt jucăriile cu care cel mic se va juca din primele sale luni de viață și până spre primii ani de școală, atunci când cei mai mulți copii își iau rămas bun de la jucării. Vârsta la care majoritatea bebelușilor devin din ce în ce mai interesați de jucării și de mediul care îi înconjoară este cea de 3 luni. Dacă în primele 3 luni de viață, bebelușul era încântat de zornăitoare și de jucăriile liniștitoare de deasupra pătuțului său, începând cu vârsta de 3 luni jucăriile trebuie să fie puțin mai provocatoare.

Două dintre tipurile de jucării de care va avea nevoie bebelușul pentru o bună dezvoltare includ:

Bilele moi. Acestea îl ajută pe micuț să își întărească mușchii de bază și, de asemenea, îi oferă mai multe oportunități de a atinge și de a apuca. Ceea ce puteți face este să puneți o bilă moale în fața copilului cât timp stă pe burtică. O bilă sau o minge confecționată din țesătură moale, care îi permite copilului o prindere ușoară, nu se va rostogoli prea mult. Asta înseamnă că micuțul va avea întotdeauna la îndemână bila sa moale chiar dacă o va împinge cu capul sau cu mânuțele sale. De fapt, asta va și face copilul. Își va ridica mânuțele și va împinge mingea, după care își va ridica și capul pentru a urmări mingea, dezvoltându-și astfel mușchii abdominali și cei de la nivelul spatelui și, totodată, exersând mișcarea brațelor și a mâinilor în moduri noi. De asemenea, va apuca mingea și o va duce în gură pentru a o explora. Pe măsură ce micuțul începe să aibă mai mult control asupra corpului în următoarele câteva luni, dacă îi veți lua mingea ușor din fața sa, îl veți determina astfel să se miște ușor cu tot corpul spre direcția mingii, ceea ce va încuraja coordonarea întregului corp.

Centru de activități. O saltea sau un centru de activități este iarăși foarte recomandată pentru dezvoltarea armonioasă a bebelușilor în primele lor luni de viață. De exemplu, un centru ajustabil de activități poate fi și un loc perfect pentru a agăța diferite jucării din lemn mici, cu rol educațional, astfel încât bebelușul să poată atingă (explorare senzorială) și să poată exersa mișcarea de apucare. Mai întâi, puteți agăța un cub din lemn zornăitor, o bilă moale sau un inel mare din lemn prevăzute cu șnururi, exact în mijlocul centrului de activități. Reglați centrul de activități și șnurul jucăriilor astfel încât fiecare jucărie să fie la aproximativ 5 centimetri deasupra pieptului bebelușului. Este posibil să fie necesar să reglați de mai multe ori fiecare șnur până când veți obține distanța adecvată între jucării și bebeluș, după care să continuați să reglați pe măsură ce bebelușul poate întinde mai sus brațele și dobândește și alte abilități. Scopul unui astfel de centru de activități educațional este ca bebelușul să exerseze mișcarea de apucare și să se acomodeze cu experiențele senzoriale într-un cadru izolat. El se va uita la fiecare jucărie în parte și va încerca apoi să își miște brațele și mâinile pentru a le apuca. După ce ține în mânuța sa o jucărie, în mod categoric o va duce în gură. Asigurați-vă că șnurul este suficient de întins pentru a reuși să facă acest lucru. La urma urmei, bebelușul își dorește să exploreze jucăria cât mai bine și cu toate simțurile sale. Puteți roti jucăriile pe care alegeți să le agățați de șnur pentru a menține interesul micuțului pentru această activitate.

Pentru un copil de 3 luni, bilele moi și centrele de activități sunt pline de satisfacții. Pe măsură ce bebelușul crește și se dezvoltă, pregătindu-se ușor-ușor pentru grădiniță, el va surprinde prin foarte multe schimbări. Încercați să vă faceți timp pentru a vă observa bebelușul și pentru a urmări toate aceste mici schimbări. Oferindu-i micuțului astfel de experiențe educaționale și distractive, îl veți sprijini în dezvoltarea sa și vă veți bucura împreună de descoperirile sale. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *