Alergiile din casă

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

După naștere, sistemul imunitar al bebelușului nu este, încă, dezvoltat complet. În fiecare zi, organismul lui învață ce molecule sunt dăunătoare și care pot fi ignorate. Polenul, părul de animale, anumite produse alimentare, detergenții și acarienii pot reprezenta un pericol pentru unii micuți.

Potrivit doctorilor, cea mai populară alergie este alergia la praf. Aceasta poate afecta chiar și bebelușii. Micuții, în mod special, sunt expuși la efectele a diferiți alergeni. Aceștia respiră mai repede, drept urmare inhalează mai mult praf. Cea mai periculoasă este proteina din excrementele acarienilor de praf. Aceasta este un alergen foarte puternic care provoacă diferite tipuri de iritații ale pielii și erupții cutanate. Poate irita membranele mucoase și provoca rinită alergică și poate chiar conduce la dermatită atopică sau astm.

Pentru a preveni ca bebelușul tău să devină alergic, este nevoie sa acorzi o atenție deosebită mediului său înconjurător.
Prevenirea este factorul cheie în lupta împotriva acarienilor. Prin respectarea anumitor reguli specifice, nu eliminați riscul apariției alergiei dar cu siguranță îl veți reduce.
 1. Covoarele și mochetele, în special cele care necesită curățare chimică uscată, sunt un habitat perfect pentru acarienii de praf. Spălarea covoarelor cu detergenți speciali de curățare este de asemenea riscantă, deoarece aceștia conțin substanțe care pot irita sistemul respirator sau pot cauza alergii la nivelul pielii. De fapt, este de preferat să nu existe covoare și mochete deloc. Totuși, dacă nu doriți înlăturarea completă a covoarelor, ar fi de preferat covoarele din bumbac, mici, ușoare și care se pot spăla în mașina de spălat în locul covoarelor grele din lână.

2. Perdelele și draperiile sunt de asemenea periculoase. Cea mai bună opţiune pentru un bebeluş alergic sunt jaluzelele din plastic care pot fi curăţate uşor cu o pânză umedă.

3. Este indicat să utilizaţi detergenţi de curăţare blânzi sau bio, creaţi special pentru persoanele alergice. Aceştia nu sunt mult mai scumpi şi nu vor irita sistemul respirator sau pielea bebeluşului tău aşa cum o fac detergenţii standard. De asemenea, poți profita de sfaturile bunicii. De exemplu, curăță ferestrele și oglinzile folosind oțet diluat în apă.

4. În locul aspiratorului clasic, poţi achiziţiona un aspirator special pentru curăţare umedă iar praful nu va mai pluti în aer în timpul curăţeniei.

5. Ar trebui să ştergi zilnic praful de pe mobilă. De preferat ar fi să foloseşti o cârpă umedă din microfibră, deoarece periile sau pămătufurile cu pene doar ridică praful, fără a-l îndepărta. Nu este necesar să foloseşti niciun detergent, apa simplă fiind suficientă.

6. Cărţile şi jucăriile ar fi bine să le ţii în cutii de depozitare. Cărţile, diverse mărunţişuri și suvenirurile trebuie păstrate în dulapuri închise şi nu pe rafturi, pentru a le feri de praf.

7. Recomandăm reducerea numărului de jucării din pluş deoarece sunt un habitat bun pentru acarieni şi este dificil să le menţii curate.

8. Încearcă să-ţi păstrezi hainele în dulapuri închise dar aerisite. Este de preferat să le depozitezi pe umeraşe, nu înghesuite pe rafturi. În locul sertarelor sau etajerelor clasice, poţi folosi containere metalice care permit aerisirea şi nu colectează praf. Totodată, aminteşte-ţi să-ţi protejezi hainele de dăunători. Atârnă plante uscate în dulap în loc să foloseşti naftalină (rozmarin, cedru, lavandă). 

9. Salteaua şi aşternuturile sunt probabil cel mai mare habitat al acarienilor din dormitor. Elimină penele naturale în favoarea materialelor destinate persoanelor alergice.

10. Canapeaua şi fotoliile sunt cu siguranţă locurile în care tu şi familia ta vă petreceţi cel mai mult timp. Cele mai sigure sunt cele fabricate din piele sau vinilin. Acestea nu acumulează praf şi sunt uşor de curăţat.

11. În baie ar trebui să funcţioneze un ventilator care să înlăture excesul de umezeală. Usucă prosoapele  pe calorifer şi schimbă-le o dată la două zile. Spală cădiţa copilului înainte de fiecare utilizare folosind detergent special pentru copii. Clăteşte buretele şi usucă-l bine. Acesta trebuie schimbat de câteva ori pe săptămână.

12. Încearcă să aeriseşti apartamentul pe cât de des posibil. În timpul primăverii şi al verii ai, cu siguranţă, o fereastră deschisă tot timpul, însă pe timpul iernii este nevoie să-ţi aminteşti să aeriseşti toate camerele, în special înainte de culcare. Evită să foloseşti spray-uri sau odorizante de cameră deoarece pot irita sistemul respirator. În locul acestora, poţi folosi un mănunchi de ierburi aromatice (agățate sau în vază). Bineînteles, este necesar să le înlocuieşti des pentru a nu acumula praf.

În orice caz, nu trece de la o extremă la alta. Păstrează-ţi casa curată dar nu sterilă deoarece este imposibil să eviţi complet contactul cu praful şi cu acarienii de praf. Este important să îngrijim bebeluşii şi copiii creându-le o toleranţă adecvată faţă de alergenii externi şi o bună bază pentru dezvoltarea sistemului imunitar – responsabil pentru rezistenţă şi toleranţă – printr-o dietă sănătoasă cu lapte matern încă din momentul naşterii şi evitarea substanţelor chimice agresive din casă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *