Stop alăptare – cinci alarme false

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Naşterea unui copil înseamnă începutul unei noi vieţi. Şi pentru ca începutul vieţii copilului să pornească în forţă, are nevoie de laptele natural şi nutritiv al mamei. Laptele matern îl ajută pe nou-născut să se bucure de o dezvoltare armonioasă.

Stop alaptare (1)

Picture 1 of 2

Laptele matern nu numai că este cea mai complexă şi completă hrană pentru copil, dar alăptarea o ajută şi pe mamă să se refacă după stresul sarcinii şi al naşterii. Pe lângă aceste beneficii, medicii au afirmat că alăptarea poate preveni apariţia cancerului de sân. Totuşi, ştiţi de ce este vitală alăptarea? Prin alăptare, copilul şi mama se cunosc, se împrietenesc şi se dezvoltă acea legătură afectivă specială pe care numai ei doi o pot avea.

Laptele matern reprezintă şi sursa vitală de hrană pentru copii până la vârsta de șase luni.

Anticorpii necesari copilului pentru întărirea sistemului imunitar se găsesc în laptele matern, care pot reduce riscul apariţiei infecţiilor, bolilor, alergiilor.

În timp ce se hrăneşte la sânul mamei, sugarul îşi dezvoltă muşchii şi oasele feţei. Miraculos este faptul că, deși crud, laptele mamei este steril, chiar din sânul său oferindu-i micuțului un aliment curat.

Totuşi, cu trecerea timpului, mamele încep să îşi facă griji cu privire la cantitatea de lapte de care dispun şi vor spune stop alăptare. Nu vă impacientaţi! Există şi o serie de alarme false, iar câteva exemple le veţi găsi mai jos:

  1. Bebeluşii sunt agitaţi – mulţi bebeluşi sunt agitaţi de-a lungul unei zile, iar motivele pot fi cu totul altele decât senzaţia de foame. De obicei, mamele se îngrijorează că nu primesc suficient lapte, însă tocmai bebeluşii tăcuţi, liniştiţi sunt cei care pot pierde în greutate. Pauzele lungi între reprizele de alăptare, precum și cantitatea diminuată de lapte pot conduce la acest lucru.
  2. Brusc, sesiunile de alăptare ale bebeluşului cresc în frecvenţă sau în durată – nou-născuţii care dorm mult „se trezesc” după două – trei săptămâni de viaţă şi doresc să fie alăptaţi mai des. Bebeluşii au şi perioade de creşteri bruşte şi atunci au nevoie de mai mult lapte pentru a răspunde nevoilor lor.
  3. Bebeluşii cer să fie alăptaţi des – mulţi bebeluşi simt nevoia să sugă sau să fie cât mai apropiaţi de mama lor. Dacă mama foloseşte tehnici corecte de alăptat, atunci alăptarea frecventă înseamnă că bebeluşul se hrăneşte bine şi nu că ar exista o lactaţie insuficientă.
  4. La mai puțin de două ore după ce a fost hrănit, ţi se pare că bebeluşului îi este foame – laptele matern este digerat mai repede decât formula de lapte îi solicită mai puţin sistemul digestiv al bebeluşului. Aşadar, bebeluşul care consumă lapte matern trebuie hrănit mai des decât micuţul care bea formulă.
  5. Bebeluşii mai consumă un biberon după ce au fost alăptaţi – mulţi bebeluşi vor mai bea un biberon chiar dacă sunt sătui pentru că le place să sugă. Un biberon după alăptare nu reprezintă neapărat un semn că bebeluşul nu primeşte suficient de la sânul mamei.

Pentru a preveni lactaţia insuficientă, mamele ar trebui să se odihnească şi să elimine stresul. Oboseala accentuată a mamei se poate diminua dacă reuşește să doarmă odată cu bebeluşul ei. Cunoașteți zicala: de ce ţi-e frică, nu scapi? Tocmai, stresul pe care şi-l provoacă mama că nu ar avea suficient lapte poate cauza inhibarea lactaţiei. Medicii au afirmat în nenumărate rânduri că hormonii stresului pot modifica secreţia lactată.

Tot ca metode de prevenire, mamele ar trebui să bea multă apă, să mănânce multe fructe, legume, alimente bogate în proteine şi să aibă un program cu ore sau şedinţe fixe de alăptare.

Mergeţi la doctor dacă vi se pare ceva suspect, pentru că doar el este singurul în măsură să vă dea verdictul: dacă aveţi sau nu o lactaţie insuficientă.

Înainte de finalul articolului, iată o curiozitate despre laptele matern!

Ştiaţi că laptele matern nu are aceeaşi compoziţie de la o sesiune de alăptare la alta? Dacă la începutul alăptării, laptele are în compoziţie lactoză şi proteine, la sfârşitul alăptării, bebelușul se delectează cu laptele în care se găsesc grăsimi, au caloriile necesare pentru creştere.

Şi nu uita: „Alăptarea e mai mult decât hrană, e o relaţie de dragoste între două persoane care se iubesc mult.” (dr. Newman).

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com