Stimularea lactației

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Nu puţine sunt situaţiile în care mamele ajung să creadă că producţia lor de lapte este insuficientă pentru hrănirea bebelușului, așa că își urmăresc îndeaproape puiul, considerând că nu se satură. Într-adevăr, astfel de situaţii pot deveni o problemă comună, însă nu trebuie să trecem peste exagerările perioadei. Orice femeie produce o cantitate suficientă de lapte în așa fel încât bebelușul ei să se sature.

Ce să faci în cazul în care nu ai suficient lapte?

Stimularea lactatieiPilulele, ceaiurile, alimentația, dar și anumite proceduri recomandate de consultantul internațional în lactație pot deveni remediul pentru ca tu să îți poți ține liniștită în brațe bebelușul, fiind sigură că laptele pe care tocmai i l-ai oferit i-a fost suficient pentru ca el să poată adormi. În același timp, nu trebuie să renunți, alăptarea fiind o perioadă unică, în care poți împărtăși sentimente și poți fi sigură că i-ai dăruit cel mai prețios aliment din lume, un produs din care se satură, se dezvoltă, într-un cuvânt va crește mare.

De asemenea, se poate întâmpla ca pe parcurs, pe măsură ce proaspăta mămică se întoarce la serviciu, trece prin situații stresante ori atunci când bebelușul ia în greutate mai mult, cu alte cuvinte se face mare, producția de lapte să scadă. Chiar și așa, nu va trebui să înlocuiești laptele matern cu laptele formulă, ci mai degrabă să mărești numărul de mese ale bebelușului, să folosești pompa de sân și să recurgi la o dietă echilibrată. În același timp, petrece câteva clipe de relaxare alături de întreaga familie, uitând astfel de episoadele stresante.

Iată câteva trucuri de care trebuie să ții cont atunci când îți dorești să crești producția de lapte:

 • consumă mai multă apă – ori de câte ori îți alăptezi bebelușul nu uita să ai la îndemână un pahar de apă, pe care să îl consumi în timpul alăptării. Acest lucru te va ajuta să suplinești porția de lapte pierdută în alte condiții, hidratându-te corespunzător.
 • încearcă să ai o dietă mai bogată în calorii – în timpul alăptării orice femeie consumă cu circa 500 de calorii mai mult decât de obicei. Dacă până nu demult aveai nevoie de un necesar maxim de 1.800 de calorii, odată cu venirea noului membru va trebui să consumi circa 2.300 de calorii, în așa fel încât bebelușul tău să primească o porție de lapte corespunzătoare. În același timp, renunță la regimurile de slăbire. În această perioadă nu ai de ce să încerci să slăbești întrucât bebelușul tău are nevoie de o hrană sănătoasă. Înlocuiește dulciurile cu fructele și legumele proaspete, grăsimile vegetale cu grăsimile sănătoase, cu un conținut crescut de Omega 3 și 6.
 • nu suplini niciodată porția de lapte matern cu lapte formulă, întrucât îl vei obișnui pe cel mic să consume acest tip de lapte, care, deși sănătos, nu îi va asigura niciodată bebelușului necesarul nutrițional de care ar avea nevoie în procesul său de dezvoltare.
 • nu fi o super-mamă – chiar dacă ne dorim să le facem pe toate, nu întotdeauna acest lucru va ajuta în procesul alăptării. Vei fi o mămică stresată, obosită, neliniștită, iar acest lucru se va răsfrânge direct asupra cantității de lapte pe care o produci. Așa că, solicită ajutorul celor din jurul tău, atât în treburile casnice, cât și în îngrijirea bebelușului.

Stimulare prin muls şi terapia galactogogă

Sorana Muresan - Educator prenatal certificat LamazeAtunci când dorim să stimulăm lactaţia, va trebui să încercăm să stimulăm sânul, iar de acest demers este responsabil copilul, care o face cel mai bine. În plus, mama poate ajuta la creșterea lactaţiei prin muls, manual sau cu ajutorul pompei electrice, respectând îndrumările consultantului certificat în lactaţie.

Terapia galactogogă, care înseamnă consumarea unor produse pentru stimularea lactaţiei reprezintă un alt criteriu ce trebuie luat în calcul. Aceste produse pot fi naturale, din plante sau medicamentoase. Atenţie! Nu este recomandat ca mamele să recurgă la suplimente pentru lactaţie fără un consult de specialitate. De cele mai multe ori, nu lactaţia insuficientă este problema, ci atașarea copilului la sân sau mecanismul lui greșit de supt. În cazul în care mama își stimulează prea mult lactaţia riscă să ajungă la hiperlactaţie, care poate da tot soiul de complicaţii – angorjare, blocarea canalelor, mastita sau chiar abces mamar, care se rezolvă de cele mai multe ori prin incizie.

Printre metodele alternative amintim homeopatia, uleiurile esenţiale, acupunctura, masajul specific.

Odihna, contactul continuu între mamă și bebe (skin-to-skin), oferirea sânului pe post de suzetă, pot fi alte remedii practice.

Sorana Mureşan, Educator prenatal certificat Lamaze, Consultant în Lactație și Alăptare Certificat Internațional (IBCLC);

www.promama.ro

Știaţi că?

Ţara noastră se află pe un loc codaș în Europa în ceea ce privește alăptarea exclusivă până la 6 luni (12,6%!) în comparaţie cu media europeană (40%). Acest lucru, în condiţiile în care 98% din femei sunt capabile să alăpteze. Mai mult, România se află pe primul loc în Europa la mortalitatea infantilă, iar alăptarea are un rol covârșitor la reducerea acesteia. De aceea este nevoie de o persoană specializată în alăptare și anume consultantul acreditat, care să educe mamele și să le ajute pe cele aflate în dificultate.

 

Mai jos găsiți câteva sfaturi pentru stimularea lactației:

 • Așezași copilul la san atunci când acesta va cere – nu uitați cu cât mai des, cu atât mai bine, mai ales la început. În acest mod, organismul va produce prolactina, fiind stimulata lactatia.
 • Copilul va trebui așezat la un san circa 10-15 minute. De obicei, începeți cu sanul mai gol și abia mai apoi oferiti-i sanul mai plin. Nu luați niciodată copilul de la san decât atunci când simțiți ca sanii sunt goi, prevenindu-se astfel inflamarea sanului, stimulandu-se lactatia.
 • Alaptarea va trebui să se facă atât ziua, cât și noaptea. Copilul are nevoie de hrana pentru a crește mare destul de des, în primele luni de viața – având un program de masa din 3 în 3 ore. În același timp, hranind micuțul și în timpul nopții, veți stimula și mai mult prolactina, fiind un hormon care se secretă în cantitati mai mari mai ales noaptea.
 • Hidrateaza-te corespunzător. În timpul alaptarii consuma obligatoriu un pahar cu apa. În același timp, în timpul zilei ai grija sa bei minim doi litri de apa pe zi. Consuma și alte lichide la fel de importante – lapte, ceai, sucuri naturale.
 • Consuma alimente sanatoase! Lactatele, brânza, cerealele, pâinea integrala, pestele, carnea de pui, vita sau curcan, dar și alimentele bio sunt necesare atât pentru sanatatea ta, cât și pentru cea a copilului.
 • Ceaiurile de fenicul și anason sunt importante pentru stimularea producției de lapte.
 • Nu ii oferiti copilului nici ceai și nici lapte cu biberonul întrucât va putea refuza sanul mamei.
 • Ori de câte ori copilul plânge, asezati-l la san. În acest mod, puiul de om se va calma, iar canalele galactofore se vor umple iarăși de lapte.
 • Nu ii oferiti copilul lapte formula întrucât este posibil ca acesta să se obisnuiasca cu gustul acesta de lapte și sa refuze laptele matern.
 • Îndepărtați protectiile de silicon întrucât nu ajuta la stimularea lactatiei.
 • Fiți fericita ca îl țineți în brațe – indepartarea stresului va determina succesul alaptarii.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *