Înţărcarea bebelușului

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Primii ani din viaţa bebelușului tău sunt foarte importanţi pentru hrănirea cu lapte matern, însă, la un moment dat, înţărcarea bebeluşului este iminentă.

Înțărcarea bebelușuluiCe este mai exact înțărcarea? Ei bine, vorbim despre înțărcarea bebeluşului atunci când, din varii motive, se oprește alăptarea acestuia.

Cu toate acestea, știm că alăptatul este benefic pentru copil, fiind motivul pentru care mămicile încearcă să prelungească cât mai mult perioada de hrănire la sân a sugarului.

De cele mai multe ori, societatea le forțează pe mămici să-și înțarce copiii mai repede decât și-ar dori ele acest lucru. Iar dacă vrei să încetezi alăptarea și te întrebi cum anume să oprești suplimentul de lapte, este foarte simplu. Relaxează-te! Nu trebuie făcut nimic în mod special pentru a ți se opri laptele, trebuie doar să te oprești în a-l folosi. Pentru multe femei, laptele nefolosit este reabsorbit de organism și seacă în jur de o săptămână, dar, cu toate acestea, unele femei observă scurgeri continue timp de mai multe săptămâni.

Însă, sânii vor avea de suferit dacă înţărcarea se produce brusc. Este normal, deoarece glandele nu se opresc din a produce laptele, doar pentru că mama s-a decis să nu mai alăpteze. De aceea, cea mai bună metodă de a opri alăptatul fără dureri este cea naturală, făcută treptat. Pe măsură ce micuțul începe să mănânce și altfel de hrană, el va avea nevoie din ce în ce de mai puțin de lapte. Astfel, prelungirea intervalului de timp care se scurge între alăptare, glandele vor începe să producă mai puțin lapte, până când, într-un final, nu va mai produce deloc. Cea mai comodă cale pentru mamă și micuțul său de a se opri din alăptare este de a înțărca bebelușul încet, scăzând alăptarea cu una sau două pe săptămână, până când întreaga masă va fi înlocuită cu cea din sticlă.

Motivele care duc la înțărcarea bebeluşului

Societatea modernă consideră că alăptarea duce la o dependență prea mare a copilului de mamă, iar alții sunt de părere că laptele matern nu are valoare prea mare după o anumită vârstă. În unele cazuri, copilul este cel care conduce la stoparea alăptatului. Faptul că suge din ce în ce mai puțin, refuzul des faţă de alimentele solide mai mult decât de sânul mamei sau acceptarea mai ușoară a mâncării și băuturii sunt semne care le indică mămicilor că pruncul lor este pregătit de înțărcare. Uneori, mama poate să oprească alăptatul din varii motive. Fie că este presată de diferite persoane din jurul său, vrea să se întoarcă la serviciu și i se pare solicitant să și alăpteze, vrea să ia anticoncepționale sau are o anumită boală și nu poate continua alăptarea, mama ia decizia de-și înțărca bebelușul.

Când se produce, în mod normal, înțărcarea bebeluşului?

În mod obișnuit, mămicile se opresc din alăptat odată cu introducerea alimentelor solide, în jurul vârstei de 6 luni și se finalizează treptat, în următoarele 6 până la 24 luni, în funcție de copil sau mamă. Există mame care nu reușesc să alăpteze sugarul la sân până ce acesta este pregătit să treacă la alimentarea din cană, începând de la 6 și continuând cu până la 9 luni. În unele cazuri, secreția lactată poate să devină insuficientă.

Un bebeluș înfometat rareori refuză trecerea la biberon, iar rapiditatea trecerii la înțărcat depinde de cât de mult lapte are mama.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă prelungirea alăptării până la 2 ani sau chiar mai mult.

Până la vârsta de 6 luni bebelușul va fi obligatoriu hrănit exclusiv cu lapte matern. Până la această vârstă, sistemul digestiv al sugarului își găsește ritmul normal de funcționare, în așa fel dispare orice tendință de apariție a colicilor abdominale. Așadar, nu grăbiți înțărcarea bebeluşului și urmați cursul firesc.

După înțărcare, mămica se poate aștepta la cicluri menstruale neregulate pe mai multe luni, sânul poate deveni moale pentru o anumită perioadă și poate să mai existe secreție lactată câteva luni.

Înțărcarea este un eveniment important nu numai pentru sugar, cât și pentru mămici, din punct de vedere fizic și emoțional. O mamă care până acum a acordat o importanță sporită alăptării la sân, se poate simți dată la o parte și chiar deprimată după ce o întrerupe. Aşa că alăptaţi cât mai mult copilul!

Doctor Simona Pecec - medic pediatruLaptele de mama reprezintă alimentul ideal pentru sugar, alimentaţia naturală asigurând acestuia sănătate și dezvoltare psihomotorie, dar și o legătură afectivă durabilă și stabilă cu mama. Laptele de mamă are o mare valoare nutriţională, este bogat în imunoglobuline, proteine cu rol antiinfecţios. Compoziţia laptelui variază pe toată perioada unui supt, în concordanţă cu nevoile copilului, de aceea este esenţial ca nou-născutul să fie pus la sân încă din prima oră de la naștere, și ulterior alăptarea să se facă la cererea copilului, de 8-12 ori/zi, inclusiv noaptea.Alăptarea optimă presupune alăptarea exclusivă până la 6 luni de viaţă și menţinerea alimentaţiei la sân până la 12 luni. Desigur că alăptarea poate continua și după această vârstă, uneori până la 2-3 ani, însă compoziţia laptelui este alta și el nu mai asigură nevoile nutriţionale ale copilului, în acest caz fiind vorba de aspectul emoţional, sânul mamei liniștește copilul, dă siguranţă (mămicile afirmă că bebelușul trage de câteva ori din sân, apoi adoarme). Alăptarea este un prilej de comunicare între bebeluș și mamă, non verbal. În jurul vârstei de 1 an se instalează comunicarea verbală, apar primele manifestări de autonomie, apare dentiţia, și de cele mai multe ori se oprește și alăptarea.

Simona Pecec, Medic Pediatru, Klinica Doamna Ghica

www.klinica.ro; telefon: 021.240.01.01

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *