Cum influențează alimentația mamei starea bebelușului?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

„Cum influențează alimentația mamei starea bebelușului?”, iată o întrebare pe care atât gravidele, cât și proaspetele mămici nu au cum să nu și-o pună, din teamă pentru ca bebelușul să fie ocrotit și astfel să se poată dezvolta armonios și să crească mare.

cum influenteaza alimentatia mamei starea bebelusului.jpgNevoile copilului sunt primordiale, încă de dinainte de a se naște. Tot mai mulți experți sunt de părere că orice femeie care își dorește un copil va trebui să mănance echilibrat chiar mai înainte de a concepe. Nevoia de fier, acid folic, calciu ori alte vitamine este utilă pentru ca micuțului să nu îi lipsească nimic în pântecele mamei și astfel să se poată dezvolta echilibrat. Mai apoi, în timpul celor nouă luni de viață intrauterină, viitoarea mămică va trebui să consume alimente sănătoase, să evite excesele culinare și să se afle mereu sub îndrumarea medicului. Ca atare, nu este nevoie ca porția unei gravide să fie dublă din punct de vedere cantitativ, ci mai degrabă ca aceasta să fie dublă din punct de vedere al conținutului de vitamine și minerale. Cu cât bebelușul va primi tot ceea ce are nevoie pentru a se dezvolta, cu atât acesta se va simți bine, răsfățat, iubit și ocrotit.

După naștere, modul cum influențează alimentația mamei starea bebelușului este bine identificat. Nu putem spune că orice consumă mama îi poate dauna bebelușului, însă putem afirma că mămica în timpul alăptării trebuie să fie atentă să consume alimente bogate în vitamine și minerale și mai ales să nu irite mucoasa tubului digestiv. Ne naștem cu un sistem digestiv încă plăpând, așa că ne sunt necesare câteva zile, săptămani sau chiar luni de acomodare ori de dezvoltare completă. Iar singurul nostru protector este mama, prin laptele său, dar și printr-o dietă echilibrată care să nu ne facă rău.

Prin alăptare, mama îi oferă bebelușului starea de bine, liniștea pierdută din pântecul sau, îl învață ce inseamnă iubirea, comunică trup și suflet. Tot prin alăptare, mama reușește să îi ofere micuțului său cea mai importantă porție de sănătate. Laptele matern este cel mai sigur și bun aliment de care ar avea nevoie orice pui de om pentru a se face mare. Cu ajutorul său, mama reușește să țină departe alergiile, să îi întărească imunitatea și să îl ferească de infecții.

O porție de lăptic conține tot ceea ce ar avea nevoie bebelușul pentru a crește mare, conține un necesar complet de nutrienți, este cea mai sănătoasă și mai nutritivă hrană posibilă, perfect adaptată nevoilor de creștere ale copilului.

În timpul alăptării orice mămică va trebui să consume apă, astfel se va menține hidratată și va avea cum să îi ofere copilului său o porție de hrană sănătoasă.

Modul cum influențează alimentația mamei starea bebelușului depinde în mare măsură de ceea ce mănâncă. Pentru a avea un copil fericit, fără probleme de creștere ori greutate, mama va trebui să consume porții întregi de legume și fructe cu un bogat conținut de vitamine și minerale. Se recomandă consumul de legume verzi, ficat, broccoli, salată întrucât au un conținut bogat în acid folic, necesar pentru a evita malformațiile de tub neural, ce pot apărea. Nu consumați totuși varză, mazăre ori fasole verde întrucât i-ați putea oferi bebelușului ceva mai mult disconfort abdominal, generând balonări ori gaze intestinale.

În același timp, pediatrii sunt de părere că va fi nevoie ca alimentația mamei să se afle în concordanță cu dezvoltarea sistemului osos. Așadar, pentru ca totul să se întâmple așa cum ar trebui este nevoie ca mama să consume alimente cu un bogat conținut de calciu și vitamina D. Lactatele, brânzeturile și ouăle pot constitui o sursă bogată de calciu. De asemenea, bebelușului îi este necesar și un aport optim de fier. Așa că nu ezita să consumi fructe și legume verzi, nuci ori migdale. Acestea contribuie și la dezvoltarea sistemului cognitiv al bebelușului.

Așa nu!

Mazăre, fasole, castraveți sunt câteva dintre alimentele interzise în timpul alăptării, provocându-i bebelușului un mare disconfort abdominal. Durerile de stomac, diareea, balonarea ori arsurile sunt câteva dintre stările pe care micuțul le poate resimți în cazul în care mama are o alimentație nepotrivită perioadei de alăptare. Astfel, se recomandă ca în primele luni de viață ale copilului să nu se consume cofeină, dulciuri în exces, sucuri acidulate ori alte substanțe toxice. În plus, este bine să fii atentă și să cunoști că ceapa, usturoiul, conopida și varza schimbă gustul laptelui, astfel bebelușul s-ar putea să nu mai mănânce cu atâta poftă laptele de altădată.

Cofeina îi provoacă o stare de iritabilitate și de insomnie. Ceaiul negru ori alte ierburi trebuiesc consumate abia atunci când există indicații pe prospectul de întrebuințare. De aceea, este bine să renunțați la cafea, alcool, tutun pe tot parcursul alăptării. În același timp, medicii avertizează că în cazul în care observați o reacție alergică pe pielea bebelușului în timpul alăptării este bine să vă analizați dieta și să eliminați ceea ce ați consumat în ziua respectivă întrucât bebelușul ar putea avea o alergie.

Și uite așa, starea de bine apare!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *