Alăptezi bebelușul? 5 lucruri pe care trebuie să le ai în vedere pentru acest proces

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Alăptarea bebelușului se face până la vârsta de șase luni de viață a acestuia, în mod exclusiv, iar mai apoi alăptarea se continuă până la vârsta de doi anișori, în paralel cu hrana solidă, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Alăptării și medicilor pediatri.

Încă de la naștere și până la vârsta de șase luni bebelușul nu are nevoie de alt fel de hrană, fiindu-i suficient laptele matern, ce conține o serie întreagă de proprietăți, fiind considerat un aliment viu, cu numeroase substanțe nutritive. De la prima gură de lapte, bebelușul primește porția de vitamine și minerale de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios, colostrul contribuind și la creșterea imunității copilului.

Odată cu venirea pe lume a nou-născutului, acesta este așezat în brațele mamei. Spre surprinderea acesteia, bebelușul ar putea începe să plângă, fiindu-i foame. De aceea, este bine să îl așezați la sân și să îi oferiți cel mai prețios cadou – laptele matern.

Iată mai jos 5 lucruri pe care trebuie să le ai în vedere în alăptare:

1. Găsește o poziție de care ai nevoie și în care să te simți bine. Acesta este un prim aspect pe care trebuie să îl urmărești. Imediat după naștere, mai ales dacă ești la primul copil ar fi bine să ceri ajutorul cadrelor medicale, care îți vor putea așeza bebelușul la sân și te vor învăța cum anume să adopți o poziție corectă. Vei găsi numeroase metode, fie în brațe, în poziție orizontală, fie lateral, atunci când ești în pat, mai mult ca sigur vei reuși să alăptezi bebelușul. Ai putea să alegi un scaun sau un fotoliu pentru alăptat, vei avea cum să te așezi cât mai comod și îți vei ține picioarele întinse.

2. Folosește această pompă de sân pentru extragerea laptelui matern rămas. La început bebelușul nu poate suge tot și ca atare ar fi bine să nu lași lapte în sâni, prevenind astfel mastita. Ai putea alege să folosești o pompă de alăptat, reușind astfel să extragi laptele și astfel sânii tăi nu vor fi afectați și nici nu vor deveni dureroși.

3. Dacă ești plecată sau ești nevoită să pleci mai repede la serviciu, nu înlocui laptele matern cu laptele formulă, ci depozitează-l în biberon. Iată un alt aspect pe care ai putea să îl urmărești. Ar fi bine să nu renunți la alăptat dacă ești nevoită să mergi mai repede la serviciu, ci să depozitezi o masă sau două în biberoane. Asigură-te că biberoanele sunt curate și ar fi bine să folosești acest sterilizator biberoane, ușurându-ți munca.

4. Nu uita mai ales în prima parte tampoanele de sân și regulile de igienă – mai ales imediat după naștere vei avea nevoie de tampoane de sân. Laptele matern va curge din sânii tău și pentru a evita situațiile neplăcute ar fi bine să folosești astfel de produse. De asemenea, respectarea regulilor de igienă sunt foarte importante și ar trebui să fie respectate cu atenție. Nu așeza niciodată bebelușul la sân dacă nu te-ai spălat înainte.

5. Hidratează-te! În alăptare, ai nevoie de apă, de aceea este bine să consumi în timp ce bebelușul este așezat la sân minim un pahar de apă proaspătă. Repetă acest procedeu ori de câte ori bebelușul este așezat la sân prevenind astfel deshidratarea.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *