Alăptarea la sân

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Laptele matern îi oferă bebelușului porţia de sănătate pe termen lung, întărindu-i imunitatea și făcându-l mai puternic în faţa atacurilor virușilor și microbilor.

Alaptarea la san (1).jpg

Picture 1 of 2

Dacă bebelușul ar putea articula corect cuvintele încă din primul moment de viață, mai mult ca sigur v-ar cere să îi oferiți cea mai bună și gustoasă licoare – laptele pe care organismul nostru începe să îl prepare cu atâta acuratețe încă din momentul în care testul de sarcină indică vestea că urmează să purtați în pântec un bebeluș.

Așadar, totul pare să fie un adevărat proces de care natura pare să aibă grijă. Sânii sensibili la atingere, creșterea lor în volum sunt câteva indicii că totul decurge cum se cuvine. Iar atunci când puiul de om ajunge pe lume, tot natura pare să îi ofere un cadou prețios – laptele mamei sale. Este gustos, pur, dar și alimentul minune care va avea grijă de copilul nostru să crească mare, să se dezvolte și să fie protejat de toate bolile care l-ar putea supăra.

La început vei fi neîndemânatică, nu vei ști să îți poziționezi corect micuțul la sân, însă tot ceea ce contează este intenția și mai ales răbdarea de a nu renunța. Indiferent cât de greu ori de neobișnuit ți s-ar părea, va trebui să îți așezi bebelușul la sân încă din primele momente de viață. Și nu te aștepta ca acesta să înceapă să mănânce lacom porția de lăptic, ci mai degrabă te va mirosi, va fi fericit, știindu-te lângă el. Îți simte mirosul și cunoaște că nu l-ai părăsit. Tocmai de aceea, dincolo de calitățile nutriționale pe care le are laptele matern ori colostrul, ceea ce contează este legătura care se va forma între mamă și puișorul său. Iar totul arată protecție, dragoste, iubire și sentimente profunde. Se leagă o poveste, cei doi comunică, se apropie și ajung să se cunoască.

Motive pentru care alegi alăptarea la sân

Iar de aici, totul pare să fie mult mai simplu. Odată ce ai început să urmezi cursul alăptării la sân nu ai de ce să renunți. Puritate, sănătate, economie – toate par a fi însumate în acest aliment, cu ajutorul căruia bebelușul tău se satură până atunci când ajunge să facă șase luni de viață. Iar după această vârstă, micuțul va începe să simtă gustul unor noi alimente, însă nimic nu se compară cu cel al laptelui matern, de care se va dezlipi cu greu, cu plânsete, cu supărări. Dar niciodată la șase luni. Un an, doi sau chiar mai mult – totul va deveni o investiție în sănătatea sa.

Iar atunci când începem să enumerăm câteva motive pentru care să îți așezi bebelușul la sân încă din prima clipă, nu avem cum să uităm de cea mai importantă calitate a laptelui matern – se poate digera extrem de ușor, protejând astfel stomăcelul sensibil al micuțului. Va fi protejat de boli, având o imunitate crescută, gata să lupte cu orice invadator. Astfel, astmul, enterocolita, dermatita atopică, obezitatea sau chiar diabetul vor fi ținute la distanță atât în timpul alăptării, cât și mult timp după.

Anticorpii și nutrienții secretați de colostru îi vor transforma organismul atât de plăpând și mic, într-unul atât de puternic, încât nimic nu pare să îl doboare. Cu timpul, laptele matern va fi bogat în minerale, vitamine și nutrienți, necesari pentru ca bebelușul să se dezvolte și să crească mare. În plus, deja se cunoaște că acesta este cel mai pur și mai steril aliment, ferind bebelușul de pericolul apei contaminate.

O mamă fericită!

Alăptatul bebelușului la sân te transformă, vei cunoaște ce comoară vei ajunge să porți în brațele tale și vei fi parte la miracolul naturii.

În același timp, beneficiile alăptatului la sân sunt la fel de numeroase și pentru mămică. Pe lângă legătura de dragoste care se va crea între cei doi, alăptatul la sân va proteja de cancerul de sân, osteoporoză, diabet de tip II, cancerul de ovar și chiar de depresie postpartum.

În plus, veți scăpa de stresul de a prepara peste noapte biberoane de lapte formulă, nu va mai trebui să cumpărați atât de multe tetine și nici să aveți în vedere când anume să înlocuiți biberonul folosit. Iar atunci când vorbim de beneficii, va trebui să le avem în vedere pe toate – după naștere, vei scăpa mai ușor de kilogramele suplimentare acumulate în timpul sarcinii.

Organizația Mondială a Alăptării recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de șase luni.

În același timp, le sugerează mămicilor să o continue până la vârsta de doi anișori sau chiar mai mult. Iar dacă întâmpini dificultăți în alăptare, ascultă întotdeauna sfaturile consultantului în alăptare.

Așadar, mami, alăptează-l!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *