Cum te ajută un raport CIP?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Cum te ajută un raport CIP?

Ca antreprenor, ai resposabilitatea de a verifica dacă partenerii tăi de afaceri – actuali sau viitori – își pot respecta obligațiile de plată. În acest mod, te asiguri că vei preîntâmpina problemele legate de gestionarea fluxului de bani și te vei asigura ca activitatea pe care o desfășori nu va avea de suferit.

Unul dintre modurile în care poți colecta date despre firmele colaboratoare este reprezentat de raporturile CIP.

Mai multe detalii despre ce presupun acestea, dar și despre ce tip de date oferă, aflăm în continuare.

Ce este Centrala Incidentelor de Plăți?

Procesul prin care poți afla istoricul de plată al viitoarelor firme partenere este unul destul de anevoios și, în plus, necesită o atenție sporită, pentru a nu omite date valoroase. Astfel, oricât de mult te-ai strădui să îți cunoști viitorii parteneri de afaceri, există riscul să scapi din vedere anumite informații importante referitoare la bonitatea acestora.

Centrala Incidentelor de Plăți (abrev. CIP) este o structură prin intermediul căreia poți avea acces la detalii legate de istoricul de plată al firmelor. Aceasta a luat naștere în 1997, în cadrul Băncii Naționale a României și este, de fapt, o instituție de intermediere care se ocupă de gestionarea informațiilor specifice incidentelor cu instrumente de plată.

CIP este instituția la care se pot raporta pe de-o parte incidentele de plată majore, cât și cele minore. În categoria incidentelor de plată majore sunt incluse următoarele situații:

  • Cecuri emise fără autorizarea trasului;
  • Cecuri emise cu dată falsă;
  • Cecuri emise de către un trăgător care se află în interdicție bancară;
  • Instrumente de plată trase în descoperiri de cont.

Prezentarea la plată în afara termenului este considerată un incident de plată minor.

Centrala Incidentelor de Plăți include două componente:

  1. Fișierul Național de Incidente de Plăți, care conține incidentele de plăți cu cambii, bilete la ordin și cecuri.
  1. Fișierul Național al Persoanelor cu Risc, care conține incidentele de plăți majore înregistrate pe numele unei persoane fizice ori juridice.

Ce beneficii oferă primirea unui raport CIP online?

Un raport CIP poate fi transmis pe cale electronică, prin utilizarea Rețelei de Comunicații Interbancare ce leagă centrala BNR cu centralele tuturor celorlalte bănci.

Dacă o firmă este înscrisă în baza de date a Centralei Incidentelor de Plăți, este clar că o relație de afaceri cu aceasta reprezintă un factor de risc demn de luat în calcul. Î lus cu cât incidentele respective au avut loc mai recent, cu atât riscul ca firma să nu-și exercite obligațiile de plată este mai mare.

Prin urmare, având acces la un raport CIP care poate fi vizualizat online, poți afla lista completă a incidentelor de plată, cu detalii privind următoarele aspecte: denumirea titularului de cont, banca obligatului la plată care a declarat incidentul de plată, precum și data înregistrării, motivul de refuz, clasa în este încadrat (minor sau major), seria și numărul instrumentului de plată.

Beneficiile accesării unui astfel de raport sunt mai mult decât evidente. Prin intermediul său poți afla dacă firma cu care vrei să colaborezi a înregistrat vreun incident de plată de-a lungul activității sale. Astfel, este recomandat să eviți colaborările cu firmele care au înregistrat incidente de plată, fie ele minore sau majore. În acest caz, este indicat să accepți de la aceste firme doar plăți în avans și nu plăți la termen.

Cunoașterea unui astfel de cazier te va ajuta să eviți colaborările care prezintă riscul de a dezechilira situația economică a firmei tale.

Rapoartele CIP pot fi obținute cu ajutorul platformelor specializate, care îți vor pune la dispoziție toate informațiile necesare pentru a stabili istoricul de plată al partenerilor de business.

Sursa foto: Pexels

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com