Leziunile colului uterin depistare și tratament de prevenire

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Colul uterin este o parte a uterului accesibilă examenului cu valve din cadrul consultului ginecologic de specialitate (porţiunea inferioară a uterului ce se deschide în vagin).

Leziuni col uterin (1)

Picture 1 of 2

Accesibilitatea examinării colului uterin oferă posibilitatea depistării și totodată a tratării precoce a unor leziuni la acest nivel. Din statistica anului 2014, România s-ar afla în acest moment într-o poziție fruntașă, în Europa, în ceea ce privește mortalitatea prin cancer al colului uterin.

Orice leziune cervicală (rană pe col) trebuie tratată cu seriozitate atât din partea medicului specialist, cât și din partea pacientei. Atitudinea greșită, care de cele mai multe ori aduce pacienta în fața medicului mult prea târziu în stadii avansate ale bolii, este aceea conform căreia „nu mă doare nimic – este deci inutil să mă prezint la consult ginecologic periodic”.

Într-o populație feminină cu o educație medicală corectă, activă și responsabilă, patologia malignă a colului uterin (cancerul) ar trebui să scadă până aproape de dispariție. Se poate realiza acest deziderat prin consult periodic la medicul specialist, prin depistarea și tratamentul precoce al oricărei leziuni la nivelul colului.

Factorii de risc implicați în apariția patologiei cervicale sunt următorii: debutul precoce al vieții sexuale, parteneri sexuali multipli, absența screeningului patologiei cervicale (lipsa controlului periodic), fumatul, infecțiile genitale, infecția cu HPV cu precădere.

Consultul de screening al cancerului de col trebuie să cuprindă obligatoriu, pe lângă un examen clinic minuțios al medicului ginecolog, un examen Babeș-Papanicolau (care beneficiază actualmente de evaluare în sistem Bethesda). Această investigație este neinvazivă, nedureroasă și accesibilă. Este un element extrem de important în monitorizarea leziunilor cervicale. În plus, medicul specialist poate decide efectuarea unei colposcopii, investigație de asemenea accesibilă oricărei paciente, nedureroasă, ce nu necesită anestezie și se poate efectua în ambulatoriul de specialitate. De regulă, cele două investigații amintite dictează conduita terapeutică. Depistarea infecției cu HPV, implicată în peste 80% din apariția cancerului de col uterin, completează analiza corectă a unor leziuni/răni ale colului uterin și poate indica tratamentul corect al acestora.

Este extrem de important să reținem și să aplicăm pe scară largă consultul ginecologic anual (sau mai des, la indicațiile medicului ginecolog, în funcție de leziunile deja existente), odată cu începerea vieții sexuale.

Medas logoPentru mai multe informații puteți accesa oricând site-ul www.med-as.ro sau puteți lua legătura cu personalul nostru abilitat la nr. 021.9232/ * 9232, care vă poate oferi informații și vă poate efectua programări.

Pentru că ne dorim ca pacientele noastre să aibă acces la răspunsuri avizate la întrebările medicale pe care și le pun adesea, vă așteptăm în oricare dintre clinicile Medas, unde medici ginecologici cu experiență încununată cu succes în centre universitare din țară și din străinătate vă pot clarifica nedumeririle.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com