Test de sarcină

Ce trebuie să știi despre testul de sarcină?

Vrei să știi dacă ai rămas însărcinată? Nimic mai simplu – cumpără-ți un test de sarcină și află dacă vine sau nu barza!

Cum detectează testul o sarcină?

Testul de sarcina pe care îl faci acasă detectează gonadotropina cronică umană (HCG) în urină. HCG este un hormon produs de celulele care dezvoltă placenta. Acesta apare întâi în sânge, după ce oul a fost fertilizat și s-a stabilizat pe peretele uterului.
Nivelul de HCG va crește rapid în următoarele săptămâni, dublându-și cantitatea la două zile. Când un test de sarcină detectează acest hormon, vei avea un rezultat pozitiv. Mai nou, există chiar și teste care depistează cu aproximație numărul de săptămâni care a trecut de la fertilizare.

Cât de precis este testul de sarcină?

Multe teste de pe piață spun că sunt precise în proporție de 99%, când vine vorba de rezultat. Unele sunt atât de eficiente întât le poți utiliza înainte de întârzierea menstruației sau chiar din prima zi în care îți întârzie. Cu toate acestea, studii recente arată că aceste teste nu pot fi atât de precise încât să îți garanteze că rezultatele pe care le dau sunt peste 90% corecte.
Cercetătorii americani au evaluat 3 tipuri diferite de teste de sarcină și au demonstrat faptul că doar un singur brand din 3 avea o rată de acuratețe de 97%, test realizat chiar din prima zi în care menstruația a întârziat, iar restul mărcilor a avut o rată de 50%.
De preferat ar fi ca testul să fie făcut după câteva zile, ba chiar după o săptămână, de când ți-a întârziat menstruația. Astlfel, hormonul HCG este depistat cu ușurință.

Cum pot fi niște teste atât de mici... atât de eficiente?

Conform Agenției Medicamentelor din SUA (FDA), un test de sarcină poate ajunge la o rată de precizie mai mare de 99%.
Testele puse la dispoziția nosatră astăzi sunt mult mai eficiente decât cele pe care le aveau la îndemână femeile, acum 10-15 ani. Producătorii și-au înnoit produsele, iar ele au devenit mai precise.

Cum se folosește testul de sarcină?

Primul lucru pe care trebuie să îl faci, chiar înainte de a cumpăra produsul, este să te uiți la data expirării, ca să nu ai niciun dubiu în privința rezultatelor.
Dacă ai cumpărat un test, nu este bine să îl păstrezi la temperaturi ridicate, precum în baie, pentru că se deteriorează. În acest caz, trebuie, de asemenea, să îl arunci, rezultatele sunt compromise.
Pentru rezultate bune, vei preleva urina dimineața, după ce te-ai trezit, atunci aceasta este foarte concentrată. Citește instrucțiunile de pe ambalaj și respectă-le! Unele teste s-ar putea să îți ceară să urinezi într-un recipient, pentru prelevarea unei mostre, pe când în cazul altora, nu este nevoie de acest procedeu.
Rezultatele testelor sunt variate: unele au una-două liniuțe, altele se colorează în albastru sau roz, iar altele arată +/-. Multe dintre ele au un ecran pe care este scris rezultatul. Totul ține de producător, însă la noi, cele mai întâlinte sunt cele care au una-două liniuțe.
Rezultatele apar după 10 minute. S-ar putea să apară diverse erori: liniuțele să nu se fi colorat corespunzător, să existe probleme de fabricație – în aceste situații ar fi indicat să cumperi un alt test.
Dacă testul este negativ sau fals pozitiv și, după câteva zile, menstruația întârzie să apară, atunci trebuie să îți mai faci un test. Un rezultat poate fi negativ, iar tu – însărcinată în cazul în care ai ovulat mai târziu în luna respectivă, ai rămas însărcinată, însă organismul nu a avut timp să producă HCG.
Așadar un rezultat negativ nu este tocmai negativ, mai ales dacă știi că ai o menstruație neregulată.
Cu toate acestea, dacă rezultatele continuă să fie negative, tu ai grețuri sau vărsături, iar menstruația încă întârzie...consultă un doctor.

Poate un test să fie fals pozitiv?

Testul fals pozitiv apare extrem de rar, în anumite circumstanțe: ai avut o întrerupere de sarcină în ultimele 8 săptămâni sau o sarcină molară (tulburare extrem de rar întâlnită în procesul de fertilizare al oului); ai luat un medicament pentru fertilitate care conține HCG; ai probleme de sănătate rare (tumorile pot secreta HCG) sau ai folosit un test de sarcină expirat/ uzat.
Dacă ai un rezultat pozitiv înainte să îți fi întârziat menstruația și aceasta s-a produs, atunci ai ceea ce se numește ”sarcină chimică” sau avort timpuriu. Asta înseamnă că un ovul fecundat, care a ajuns în uter, nu se mai dezvoltă deloc, din cauza defectelor.
După o sarcină chimică, menstruația va reveni mai greu și se va resimți mai puternic decât de obicei.
De reținut! O sarcină ectopică (sau extrauterină) va fi depistată de testul de sarcină, însă uneori mai greu, din cauza nivelului scăzut de HCG.
De aceea, în prima săptămână după ce ți-a întârziat menstruația trebuie să fii atentă dacă te simți obosită sau ai stări de amețeală, dacă ai dureri abdominare (dureri ascuțite în abdomen sau într-o parte a pelvisului) sau dacă ai sângerări anormale. În urma acestor simptome, cea mai bună cale de urmat este programarea la medicul ginecolog.

Cât sunt de diferite testele de sarcină pe care le faci acasă de cele pe care le găsim în spitale?

Nu sunt. Multe spitale, centre de planning familial, cabinete de ginecologie folosesc aceleași tipuri de teste de sarcină pe care le poți cumpăra și tu de la farmacie. Ce pot face toți acești actori, în plus față de ceea ce poți face tu acasă, este să îți recolteze sânge pentru stabilirea exactă a nivelului de HCG din organism. Rezultatele analizelor de sânge durează de la câteva ore, până la câteva zile.
Așadar, la orice urmă de îndoială, orice simptom de greață sau amețeală, dar mai ales la semnul suprem – întârzierea menstruației – îți poți face un teste de sarcină ca să ți se confirme sau să ți se infirme faptul că ești însărcinată. În cazul în care nu ești însărcinată, iar tu te simți la fel de rău, ar fi cazul să apelezi la un doctor pentru că el va depista cu exactitate ce schimbări se produc în organismul tău.