Simptome sarcină

Care sunt simptomele care îţi arată că ai rămas însărcinată?

Ai putea avea o bănuială cu privire la faptul că eşti însărcinată, la 10 zile după ce a fost fertilizat ovulul, atunci când zigotul se stabilizează de peretele uterului. Sau poţi să nu ştii nimic despre schimbările din organism timp de săptămâni, până când lipsa menstruaţiei te va face să îţi pui semne de întrebare.
Noi îţi dăm, mai jos, 10 motive pentru care ar trebui să iei în considerare că eşti însărcinată. Să înepem!

1. Înţepături şi furnicături în zona sfârcurilor

Cum sarcina măreşte numărul hormonilor din sânge, e posibil să simţi o senzaţie de furnicături în zona sfârcurilor. Acesta este unul dintre cele mai precoce semne de sarcină, care apar la o săptămână de la fertilizare.

2. Sângerări uşoare şi crampe

Este normal să ai sângerări uşoare în perioada în care ar fi trebuit să îţi vină menstruaţia, însă cu siguranţă acestea NU sunt scurgeri menstruale obişnuite. Aşadar, dacă sângerările nu sunt abundente şi nu respectă toate coordonatele obişnuite, atunci este foarte posibil să fi rămas însărcinată. Crampele sunt şi ele prezente, însă mai uşoare decât în cazul menstruaţiei. Cercetătorii nu au descoperit încă de ce femeia sângerează după ce au rămas însărcinate, chiar la timp pentru a crede că este menstruaţie, însă dau vina pe hormonii care se activează în preajma perioadei „roşii” sau a zigotului care s-a fixat de uter.

3. Stări de rău

Dacă eşti norocoasă, s-ar putea să nu experimentezi aceste stări. Însă există şi femei mai puţin norocoase care experimentează ceea ce se cheamă „stare de vomă dimineaţa”. Aceasta este una dintre cele mai comune simptome care anunţă sarcina. De obicei, aceste stări apar după 6 săptămâni de la concepţie sau chiar mai devreme de 4 săptămâni. S-ar putea să te confrunţi cu stări de rău, cu ameţeli sau chiar cu vărsături. Chiar dacă se spune că apar mai mult dimineaţa, aceste stări pot fi resimţite în orice moment al zilei.

4. Sâni tari, sensibili şi măriţi

După aproximativ 6 săptămâni, sânii tăi vor începe să se mărească şi se vor întări, fiind foarte sensibili la atingere, exact ca în perioada pemergătoare menstruaţiei. Vei observa mici vene albăstrui pe sâni. Întărirea acestora are loc în primul trimestru de sarcină, după această perioadă devenind mai „relaxaţi”.

5. Stări de oboseală

Ai obosit? Toţi hormonii din organism au luat-o razna, de aceea, ei sunt de vină pentru stările tale de oboseală, de agitaţie, de supărare sau de afecţiune. Cu toate acestea, stările experimentate nu pot reprezenta, singure, faptul că eşti însărcinată. Va trebui să asocieţi aceste „simptome” cu altele din această listă.
De regulă, oboseala se instalează în primul şi în ultimul trimestru de sarcină.

6. Te duci la baie des?...

În jurul a 6 săptămâni de sarcină, s-ar putea să vrei să te duci mai des la baie. Este din cauza combinaţiei între hormoni, sângele din organism şi rinichii care lucrează mai mult în această perioadă. Dacă simţi dureri sau senzaţia de arsură la urinare, s-ar putea să ai o infecţie a tractului urinar.

7. Culoare închisă a sfârcurilor

Pielea trece prin schimbări în perioada sarcinii. Unul dintre cele mai comune simptome fiind închiderea culorii pielii din jurul sfârcurilor, în jurul săptămânii a 8-a de sarcină.

8. Poftele şi modificarea simţului mirosului

Poftele după diverse mâncăruri pot fi un semn al sarcinii. S-ar putea să nu îţi mai placă meniul preferat şi să începi să salivezi după alimente care nu îţi plăceau înainte. Unele femei spun că au un gust metalic în gură, altele că nu mai simt gustul cafelei sau a ouălor.
Mirosul se va schimba şi el, devenind mai „ascuţit” la arome ale diverselor mâncăruri sau prăjituri.

9. Lipsa menstruaţiei

Dacă ai o menstruaţie regulată şi nu vine la timp, s-ar putea să ai nevoie de un test de sarcină, înainte de a-ţi da seama că eşti însărcinată datorită altor simptome. Dacă ai menstruaţia neregulată, îţi vei da seama de sarcină prin cumularea simptomelor numite mai sus. Însă cel mai sigur este testul de sarcină.

10. Testul de sarcină

Testele de sarcină obişnuite, pe care le cumperi de la farmacie, depistează un hormon specific sarcinii, în urină. De obicei, acestea merg pe principiul – o liniuţă, caz în care nu eşti însărcinată; două liniuţe – vine barza!
Cu toate că vestea urmaşilor în familie este binevenită, s-ar putea să treci mai greu peste simptomele sarcinii, în primul trimestru. Există şi posibilitatea în care să nu experimentezi niciun simptom din cele descrise mai sus. În oricare dintre cazuri, copilul trebuie să rămână un motiv de bucurie. Felicitări!

Ești gravidă? Iată câteva metode naturale ca să învingi greața în sarcină!

greata in sarcina

Greața în sarcină este fără doar și poate un simptom destul de neplăcut în prima perioadă a celor nouă luni. De obicei, episoadele de greață și vărsături însoțesc gravida dimineața, dar este posibil ca ele să fie prezente și pe durata întregii zile, determinând niște stări extrem de neplăcute. Deși […] mai mult »

Simptome care trebuie să te îngrijoreze în sarcină! Ori de câte ori le simți, mergi la medic!

simptome sarcina

Sarcina este cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei. În timpul celor nouă luni de sarcină o femeie se simte răsfățată, iubită și mai ales abia așteaptă să-și întâlnească bebelușul. Cu toate acestea, sarcina nu presupune întotdeauna numai lucruri roz, este posibil ca femeia să mai resimtă și câteva […] mai mult »

Simptome toxoplasmoză în sarcină

Simptome toxoplasmoza în sarcina

Printre cele mai comune simptome toxoplasmoză în sarcină putem enumera inflamarea ganglionilor limfatici, dar și febră, erupție cutanată și stare generală de rău. Toxoplamoza reprezintă una dintre cele mai comune infecții ce pot apărea în timpul sarcinii. Este provocată de Toxoplasma gondii și poate afecta grav dezvoltarea bebelușului, putând veni […] mai mult »

Sarcina gemelară simptome

sarcina gemelara simptome

Care sunt oare semnele care anunță gemenii? Pentru a afla ce înseamnă sarcina gemelară simptome este bine să facem împreună o incursiune în lumea graviduțelor de gemeni. Știm cu toții că o graviduță care așteaptă gemeni are burtica mai mare decât ar fi firesc. Cu toate acestea, suntem curioși să […] mai mult »

Simptome sarcină băiat

simptome sarcina baiat

Sexul copilului reprezintă o preocupare pentru fiecare viitoare mămică. Dacă îți dorești băiat va trebui să fii atentă la simptome sarcină băiat. Deși nu sunt 100% sigure, semnele de sarcină pot să îți indice ce bebeluș vei purta în pântec. Fie că apelezi la rezultatele unei ecografii, fie urmărești încă […] mai mult »

Sarcina fără grețuri

sarcina fara greturi

Perioada sarcinii este cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei. Toată lumea te complimentează, părul este minunat, zâmbetul este la fel de strălucitor ca soarele, iar soțul îți face toate poftele. Sarcina fără grețuri este cireașa de pe tortul cu beneficii. Dacă toate cele de mai sus te descriu […] mai mult »