Sarcina pe săptămâni

Sarcina reprezintă o necunoscută pentru orice femeie aflată la începutul acestui drum. De la prima săptămână de sarcină și până la finele acesteia, femeia va fi surprinsă de evoluția fătului. Din necunoaștere, dar și din dorința de a fi alături de copilul său, femeia are nevoie de un capitol complet, intitulat Sarcina pe săptămâni.
În cele de mai jos, vei reuși să afli cum crește bebelușul în burtica ta, cum se dezvoltă, cum îi cresc mânuțele și picioarele și cum vine pe lume. De asemenea, te vei confrunta cu o serie întreagă de schimbări petrecute în pântecul tău, odată cu sarcina. Volumul sanguin va fi mai mare, uterul își va mări dimensiunea de foarte multe ori, bebelușul va fi protejat de placentă și se va afla vreme de nouă luni în lichidul amniotic. Și pentru ca toate aceste lucruri să se întâmple așa cum ar fi firesc, gravida va fi cuprinsă de o avalanșă hormonală imensă, gata să producă o serie întreagă de schimbări.
Tot aici, vei afla despre schimbările aduse de sarcină, vei cunoaște simptomele supărătoare, dar și când anume acestea te vor lăsa în pace. De asemenea, vei fi educată pas cu pas despre cum anume să te comporți, care să îți fie obiceiurile zilnice, în așa fel încât să înveți să îți protejezi cât mai bine copilul. Tot în sarcina pe săptămâni vei afla despre cum anume să identifici durerile travaliului, precum și ce metodă de naștere să alegi. Iar după ce toate aceste lucruri îți vor fi cunoscute pe deplin, vei fi liniștită, știind că natura își face rolul, iar la finele acestui drum vei fi cea mai fericită mămică de pe pământ.
În săptămâna 1 de sarcină nu ești încă fizic mămică, deși medicii așa îți transmit. Este perioada în care te vei afla la ultima ta menstruație, dar și momentul de la care îți va fi calculat momentul nașterii. Te afli foarte aproape de momentul conceperii bebelușului, așa că va trebui să te preocupe cum anume să duci un stil de viață cât mai sănătos, în așa fel încât bebelușul să fie protejat.
În săptămâna 2 de sarcină te afli în perioada fertilă. Este momentul cel mare, momentul care-ți va schimba radical întreaga viață. În această perioadă va trebui să ții cont de sfaturile medicului și să identifici momentul cheie.
În săptămâna 3 de sarcină ovulul fecundat se implantează în uterul mamei. Nu ne putem imagina un bebeluș gata format, ci mai degrabă un blatocist ce urmează a fi prins de pereții uterului, de unde va începe lunga perioadă de formare și dezvoltare. Tot în această săptămâna începi să resimți, deși destul de puțin, anumite simptome de sarcină.
În săptămâna 4 de sarcină tocmai ce își vor face apariția stările de greață și vărsăturile. În același timp, este posibil să resimți o stare de oboseală, dar și tensiuni la nivelul sânilor. Un astfel de lucru înseamnă că tocmai te pregătești să anunți vestea apariției bebelușului. Vei fi mămică!
În săptămâna 5 de sarcină, evoluția gravidei începe să fie vizibilă, dintr-o dată vă aflați aproape de mijlocul trimestrului 1 de sarcină, moment în care medicul va putea observa atât bebelușul la ecograf, cât și dezvoltarea intrauterină corectă. În acest stadiu de sarcină, bebelușul va purta denumirea de embrion, trecând astfel de la stadiul de zigot, se află prins destul de bine de peretele uterului prin care se hrănește și va crește mare.
În săptămâna 6 de sarcină, evoluția bebelușului este spectasculoasă. Ajunge să măsoare o dimensiune de trei ori mai mare decât în tot acest interval și începe să semene cu un omuleț în miniatură.
În săptămâna 7 de sarcină, legătura dintre mamă și copil devine vizibilă prin formarea cordonului ombilical. Chiar dacă până în săptămâna 7 de sarcină, cordonul nu putea fi observat, începând cu această săptămână va putea fi văzut ecografic.
În săptămâna 8 de sarcină, bebelușul începe să prindă forme. Degetele de la mâini și de la picioare devin vizibile, în timp ce mâinile și picioarele, deși sub formă de lopată, ajung să fie mult mai bine conturate.
În săptămâna 9 de sarcină, bebelușul are o lungime de 2,5 cm, cântărind circa 3,5 grame. Tot acum, copilul va începe să se miște, însă mișcările sale nu vor fi într-atat de puternice ca să poată fi resimțite de către mamă.
În săptămâna 10 de sarcină, bebelușul scapă de coada embrionară și devine, astfel, făt, făcând trecerea de la stadiul de embrion. Tot acum, cel mic cântărește 5 grame și măsoară doar 3 centimetri. Aflat la finele trimestrului I de sarcină, bebelușul își va putea îndoi mâinile și picioarele, având articulațiile mâinilor perfect formate. În același timp, își va putea îndoi pumnii, folosindu-se de încheieturi.
În săptămâna 11 de sarcină, bebelușul începe să crească într-un ritm cât se poate de accelerat, organele sale interne fiind formate, creșterea în greutate fiind vizibilă. Odată cu acest lucru, micuțul tău va prinde un contur cât mai asemănător cu cel al unui bebeluș deja născut.
În săptămâna 12 de sarcină, puiul, aflat în pântecul tău începe să devină din ce în ce mai mare, măsurând circa 15 grame și 5,5 centimetri sau chiar puțin mai mult. Devine un omuleț în miniatură, cu simțurile și organele gata formate să funcționeze normal.
În săptămâna 13 de sarcină, capul bebelusului prinde contur, ochii, buzele sunt bine evidențiați, pleoapele sunt și ele formate, dar stau încă lipite în așa fel încât să protejeze ochii încă insuficient dezvoltați. În același timp, nasul, bărbia și urechile devin mai netede și se află așezate fiecare la locul lor. Încep să se formeze oasele mâinilor, picioarelor și chiar cele ale abdomenului.
În săptămâna 14 de sarcină, în abdomenul tău, bebelușul va începe să își experimenteze reflexele. Se va încrunta, va râde, își va mișca mâinile și picioarele, pe care le va aduce până în dreptul ochilor săi, va deschide puțin ochii. Iar toate aceste lucruri pot fi vizibile la ecograf, bucurându-te astfel de toate reușitele sale.
În săptămâna 15 de sarcină, bebelușul te surprinde prin faptul că organele sale, încă destul de mici, încep să funcționeze asemenea unui adult. Totul pare să fie destul de bine pus la locul lui, corpul micuțului măsurând circa 12 centimetri și cântărind nu mai mult de 80 grame.
În săptămâna 16 de sarcină apare o hiperpigmentare a pielii, majoritatea femeilor însărcinate putându-se confrunta cu apariția petelor la nivelul tegumentului. Aceste lucruri se datorează hormonilor.
În săptămâna 17 de sarcină, sistemul osos se va forma definitiv, până acum fiind unul de tip cartilaginos. Din această perioadă, mișcările bebelușului vor deveni mai ample ca niciodată. Gravida va avea tensiunea arterială mai mică, dar lucrurile se vor schimba imediat după nașterea bebelușului.
În săptămâna 18 de sarcină, vei mânca din ce în ce mai mult. Acest lucru se datorează creșterii rapide a bebelușului în burtica mamei, care cântărește aproximativ 200 grame. Este perioada schimbărilor vestimentare întrucât vei avea un adaos de kilograme ce va deveni pe zi ce trece mai vizibil.
În săptămâna 19 de sarcină, bebelușul îți va da de veste. Este momentul în care vei simți primele miscari. Acestea nu vor fi foarte puternice, putând fi resimțite doar atunci când sunteți liniștită. De asemenea, în această săptămână rinichii bebelușului vor începe să producă urină.
În săptămâna 20 de sarcină uterul ajunge până la nivelul ombilicului. Tot acum, mișcările bebelușului vor fi resimțite de către mamă. Vor semăna cu niște fluturași în stomac. Te afli la mijlocul perioadei de sarcină.
În săptămâna 21 de sarcină, bebelușul va cântări 350 de grame si va măsura 27 de centimetri de la cap până la nivelul călcâielor. Va arata din ce în ce mai mult cu un nou-născut. Apar și numeroase schimbări și surprize din partea sa.
În săptămâna 22 de sarcină se dezvoltă mai bine sensibilitatea gustativă și tactilă. Încep să se formeze mugurii gustativi pe suprafața limbii, iar creierul și terminațiile nervoase sunt acum suficient de mature pentru a procesa senzația de atingere.
În săptămâna 23 de sarcină ești predispusă la numeroase infecții urinare. Acest lucru poate fi cauza creșterii în volum a uterului și a musculaturii laxe a ureterelor. Tocmai de aceea, orice simptom nou apărut va trebui luat în calcul și comunicat medicului.
În săptămâna 24 de sarcină bebelușul cântărește 650 grame. Acum, cel mic poate fi salvat chiar și în cazul în care este născut mai înainte de termen, însă complicațiile pot rămâne la fel de mari.
În săptămâna 25 de sarcină uterul va ajunge la jumătatea distanței dintre ombilic și sâni. Copilul va deveni foarte activ, semănând din ce în ce mai mult cu aspectul unui bebeluș normal.
În săptămâna 26 de sarcină va trebui să fiți atentă la apariția simptomelor ce pot genera preeclampsia. Senzația de văz încețoșat, căldura, edemele de la nivelul mâinilor și picioarelor, stare pronunțată de oboseală – toate te vor pune pe gânduri.
În săptămâna 27 de sarcină ne apropiem vertiginos de cel de-al treilea trimestru de sarcină, destul de supărător pentru gravidă. Așa că nu îți rămâne decât să te bucuri de timpul care ți-a mai rămas întrucât încă mai beneficiezi de energia de la începutul trimestrului doi, cu toate că ai deja mult mai multe kilograme în plus.
În săptămâna 28 de sarcină ochii bebelușului încep să se deschidă. Dacă te-ai afla alături de el, mai mult ca sigur le vei putea zări culoarea, iar el va ști că îi ești în preajmă. Bebelușul doarme și se trezește în pântecul mamei sale, având un program de somn pe care, se pare că îl respectă.
În săptămâna 29 de sarcină bebelușul va cântări 1300 grame și aproape 27 centimetri. Loviturile sale vor fi resimțite din ce în ce mai mult de către mămică, fiind mult mai puternice. Acest lucru se întâmplă pentru că micuțul se apropie din ce în ce mai mult de aspectul unui nou-născut.
În săptămâna 30 de sarcină veți avea probleme de respirație. Uterul împinge diafragma și tocmai de aceea, vei simți că nu mai poți să respiri. De asemenea, femeia se va putea simți balonată, având o senzație de disconfort.
În săptămâna 31 de sarcină veți putea avea o senzație de pierdere de urină. Acest lucru se datorează creșterii în volum a uterului, fiind generată o presiune la nivelul vezicii urinare. Atunci când râdeți sau tușiți puteți trece prin astfel de episoade mai puțin plăcute. Tot în această săptămână, copilul continuă să crească, acumulând un strat suplimentar de grăsime sub piele.
În săptămâna 32 de sarcină bebelușul va pierde stratul subțire de păr, numit lanugo, ce se află pe pielea sa. De acum și până la naștere, bebelușul va scăpa de aproape tot acest păr. Se poate întâmpla ca la naștere să mai observați anumite rămășițe.
În săptămâna 33 de sarcină vă veți simți din ce în ce mai obosită, iar acest lucru va continua până în momentul nașterii bebelușului. Greutatea mărită, creșterea în volum a uterului vor crea pentru mamă câteva stări neplăcute, mai ales acum, în ultimile săptămâni de sarcină.
În săptămâna 34 de sarcină plămânii bebelușului încep să se matureze. De aceasta dată, chiar și în cazul în care bebelușul se va naște mai înainte de termen, vei putea fi mai sigură că îți vei putea ține în brațe bebelușul atât de așteptat, nefiind în pericol prea mare.
În săptămâna 35 de sarcină greutatea mamei este din ce în ce mai mare. Vei putea avea probleme cu apariția vergeturilor de la nivelul abdomenului și sânilor. În același timp, pielea va deveni mai uscată, provocând senzații de mâncărimi.
În săptămâna 36 de sarcină va trebui să mergi mai des la medic. Tot acum va trebui să afli mai multe despre cum anume va decurge momentul nașterii. Va trebui să participi la anumite cursuri despre naștere, de puericultură, vei putea învăța cum să respiri și cum să identifici semnele travaliului.
În săptămâna 37 de sarcină poți considera nașterea în termen. Începând cu această săptămână, creșterea bebelușului va fi încetinită, fiind limitată la nu mai mult de 15 grame pe zi. Însă bebelușul va putea să mai rămână în pantecul tău.
În săptămâna 38 de sarcină vei putea să te confrunți cu pierderea dopului gelatinos. Colul uterin se va putea dilata, ți se va rupe apa și iată că urmează nașterea. Va trebui să asculți medicul.
În săptămâna 39 de sarcină va trebui să scăpați de stres și de stările anxioase. Învățați să vă relaxați și să priviți nașterea ca pe un lucru normal, pe care veți putea să îl depășiti. Folosiți-vă de tehnicile de respirație, cursurile Lamaze, dar și de tot ceea ce vă spune medicul. În cazul în care bebelușul continuă să stea în pântec, atunci va trebui să aveți grijă și să vă păstrați ritmul de viață.
În săptămâna 4o de sarcină veți face cunoștință. Cele mai multe femei nasc la acest termen sau chiar mai devreme, rareori se întâmplă ca nașterea să se producă mai târziu. Așadar, este finalul sarcinii.