Maternitatea Bega din Timișoara, printre cele mai moderne din țară

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Doi ani de zile au durat renovările maternității Bega din Timișoara, iar acum locuitorii orașului pot afirma, cu mândrie, că dotările instituției sanitare sunt precum ale celor similare din țări precum Austria sau Germania.

bega 1

Picture 1 of 5

Aparatură de ultimă generație

Potrivit celor de la digi24.ro, ”totul a fost înlocuit şi modernizat, a fost cumpărată aparatură de ultimă generaţie pentru copiii născuţi prematur, iar în curând vor fi reluate şi procedurile de fertilizare in vitro”. În total, valoarea investiției s-a ridicat la 1,5 milioane de euro.

Fațada clădirii este degradată

Cum însă în România ne-am obișnuit ca la toate lucrurile pozitive să urmeze obligatoriu și un ”dar…”, nici aici lucrurile nu putea sta altfel. Astfel, dacă în interior maternitatea Bega se compară cu suratele din străinătate din punct de vedere al dotărilor, exteriorul clădirii lasă mult de dorit. Clădirea, inclusă pe lista monumentelor istorice din Timișoara, se ”laudă” cu o fațadă extreme de degradată și, din păcate, nu sunt semne că aceasta ar putea intra mai curând într-un process de reabilitare și consolidare.

Dotări moderne la secția de neonatologie

Cine a născut în urmă cu aproximativ doi ani în urmă și vine acum la maternitatea Bega are parte de o adevărată surpriză. Au dispărut pereții scorojiți sau instrumentarul învechit. Investițiile făcute aici au fost făcute cu simț de răspundere. Sala de operații este una dintre cele mai moderne din țară, la fel și secția de neonatologie, unde echipamentele de aici pot ține în viață prematuri chiar și de doar 500 de grame. La fel, salonul de nou-născuți arată precum în revistele de specialitate, ca să nu mai menționăm și de saloanele de mame unde sunt duşi copiii în sistem rooming-in.

Și totuși… fațada?

Un ochi râde, unul plânge. Cam așa s-ar putea rezuma, în câteva cuvinte situația maternității Bega din Timișoara. Dacă interiorul a fost modernizat și îți e mai mare dragul să ajungi aici, faţada clădirii rămâne însă o problemă care deocamdată pare să nu-și găsească o soluție. Este extrem de degradată și din păcate, nici șanse să fie reabilitată prea curând nu sunt. Cel puțin așa susțin autorităţile judeţene care administrează spitalul. Și sincer, este păcat, pentru că la maternitatea Bega au loc peste 2.000 de intervenții annual.

Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, a menționat, referitor la acest aspect, că „este o decizie care este amânată la momentul ăsta, pentru că, în perspectiva noastră, din punct de vedere al dezvoltării în domeniul sănătăţii, prioritar este construcţia unei maternităţi noi în incinta Spitalului Judeţean, un proiect pe care l-am depus pe programul de cooperare transfrontalieră România – Ungaria, un proiect în valoare de 12 milioane de euro”.

Fertilizările in vitro vor fi reluate

Fertilizarile in vitro au încetat la maternitatea Bega în urmă cu aproximativ 9 ani, deoarece secția nu mai îndeplinea normele europene în vigoare în acest domeniu. Acum, aceste proceduri vor fi reluate abia când va fi deschisă noua maternitate.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com