Fenomenul ”copiilor cu copii” ia amploare în România

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Organizaţia Salvaţi Copiii România a lansat studiul „Analiza situaţiei gravidelor, mamelor şi copiilor din mediul rural”. În cadrul acestuia, reprezentanții Organizației au analizat cu minuțiozitate informațiile referitoare la îngrijirea prenatală a româncelor, fenomenul alarmant ”copii cu copii”, nașterile premature, rata tot mai scăzută a vaccinării și nu numai.

Mame adolescente 1

Picture 1 of 5

Mamele minore

Un capitol la care România stă extrem de slab este cel al mamelor minore. Din ce în ce mai multe tinere sub vârsta de 18 ani rămân însărcinate și nasc copii, iar ceea ce este și mai grav este că aproximativ jumătate din numărul acestora nu au avut parte nici măcar de un minimum de îngrijire corespunzătoare pe perioada sarcinii. Din acest motiv se expun unor probleme grave, atât mamele, cât și copiii nou-născuți.

Educație făcută din școală

Pe această cale, reprezentanții Organizației Salvați Copiii au vrut să atragă atenția asupra acestui fenomen și chiar au propus și unele soluții. Potrivit acestora, este nevoie de un accent pus pe educația în acest domeniu, educație care trebuie începută încă din școală. Copiii trebuie să știe din timp ce înseamnă o naștere, iar fetele trebuie să știe care sunt riscurile la care se supun dacă ajung mame la vârste tinere, când organismul încă nu este pregătit fizic să treacă prin experiența unei sarcini și a unei nașteri.

Factorii sociali

În afară de lipsa unei educații făcute în școală, la dezvoltarea acestui fenomen contribuie și factorii sociali. Din păcate, sărăcia și analfabetismul contribuie și ele din plin la ”copiii care nasc copii”. De aceea, mai este necesară, în special în comunităâile sărace, asigurarea unei minime asistențe ginecologice. Existența unei moașe comunitare care să fie alături de aceste tinere pe perioada sarcinii este vitală, astfel încât acestea să fie pregătite pentru a face față noul rol în viața lor, cea de mamă.

Sănătatea emoțională este importantă

În afară de sănătatea fizică, trebuie să se pună accent, susțin reprezentanții Organizației, și pe cea emoțională, pentru că avem de a face cu un mediu vulnerabil, de cele mai multe ori, și de aceea copiii care vin pe lume sunt supuși riscurilor sociale.

Spor negativ

Din păcate, statisticile arată ca România stă extre de prost la capitolul rata natalității, la nivelul Uniunii Europene. De fapt, avem face de un spor natural negativ de minus 3%, ceea ce ar trebui să dea gândit autorităților, cum că nu se poate continua în acest fel, iar măsurile trebuie luate urgent, cât încă se mai poate face ceva.

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com