Vitamina D

Vitamina D este una dintre cele mai importante surse de reținere a calciului și fosforului în organism. Cunoscută a fi și „vitamina soarelui”, aceasta are un rol hotărâtor, în special pentru dezvoltarea sistemului osos.
Vitamina D este produsă de cele mai multe ori de radiațiile UV, așadar acțiunea pe care soarele o desfășoară asupra organismului ar putea avea un rol hotărâtor. Sinteza acestei vitamine se produce astfel la nivelul epidermei, atunci când soarele este mai puternic, de obicei primăvara târziu sau vara.

Vitamina D, „vitamina ce iubește soarele”

De cele mai multe ori, astfel după cum chiar medicii precizează, vitamina D ajunge în organismul nostru sau al copiilor noștri prin expunerea la soare. Astfel, se recomandă ca în zilele călduroase, însă nu în orele amiezii să se expună la soare anumite părți ale corpului, precum mâinile, picioarele, făța sau toracele. În cazul în care orele sunt de vârf, atunci medicii recomandă acoperirea acestor zone și asigurarea tuturor măsurilor de protecție, inclusiv limitarea expunerii la soare întrucât poate exista riscul de a se dezvolta cancer de piele, epiderma fiind afectată de radiațiile puternice.
Pe lângă soare, alimentele pot constitui o sursă complexă de vitamina D. Astfel, brânzeturile, peștele ori ciupercile pot completa destul de ușor deficitul de vitamina D, atunci când sunt consumate cu regularitate și sunt introduse în meniul copilului zilnic, mai ales în perioadele de creștere. Somon, ton, macrou, carne de vită, gălbenușul de ou, uleiul de ficat de pește sunt câteva dintre alimentele ce sunt indicate de către medici ori de câte ori se constată că micuțul suferă de o afecțiune la nivelul sistemului osos ori ar putea deveni victima rahitismului, pe mai târziu.

Ce rol are vitamina D în organismul uman?

Sub forma calcitriolului, vitamina D absoarbe calciul și fosforul din intestin și îl reabsoarbe în rinichi, devenind astfel un factor ce contribuie în mod hotărâtor la dezvoltarea sistemului osos, ajutând în procesul de mineralizare, formare și creștere a oaselor. Un alt rol deosebit de important a fi menționat este cel de întărire a sistemului imunitar.
Pe mai târziu, aflate în pragul maturității, femeile vor putea fi ferite de apariția artritei reumatoide, ajutând de cele mai multe ori în reglarea tulburărilor neurologice și uneori ale afecțiunilor respiratorii, precum astmul.

400 unități internaționale sunt recomandate bebelușilor zilnic

Potrivit medicilor, orice bebeluș ce este alăptat va trebui să consume încă din primele zile de după naștere această doză zilnică, prevenindu-se astfel rahitismul. În cazul în care copilul este hrănit cu lapte praf, atunci se recomandă ca întregul conținut al laptelui praf preparat să fie fortificat cu vitamina D. Odată cu procesul de creștere nu va trebui să ne oprim din administrarea acestor doze întrucât noi, oamenii, avem întotdeauna nevoi diferite în funcție de vârstă. Așadar, adolescenții trebuie să consume și ei doza recomandată mai sus, mai ales în cazul unui deficit de vitamina D. Odată cu oprirea perioadei de creștere se recomandă diminuarea dozei la 200 Ul pe zi, iar la bătrânețe doza zilnică va crește la 400 Ul.

Ce se întâmpla în caz de deficit de vitamina D?

Toamna sau iarna, copiii vor trebui testați cu privire la aportul de vitamina D existentă în organism. În cazul în care se constată un deficit se va trece imediat la completarea nevoilor zilnice. În caz contrar, copilul ar putea ajunge să sufere de rahitism, afecțiune ce i-ar putea cauza mai târziu dezvoltării sistemului osos. De cele mai multe ori, pentru această afecțiune se face responsabilă o alimentație dezechilibrată, precum și expunerea inadecvată la razele soarelui. Se poate întâmpla ca micuțul să sufere de disfuncții renale ori hepatice ori de anumite boli ce ar împiedica procesul de absorbție intestinală. În cazul rahitismului, oasele vor prezenta curburi anormale, fapt ce va cauza un aspect neplăcut și o fragilitate greu de remediat.

Atenție la supradoză!

Un aport prea mare de vitamina D nu va preveni rahitismul, ci va provoca o hipercalcemie, generând simptome destul de neplăcute. Putem aminti stare de nervozitate, greață, vărsături, mâncărimi severe, poliurie și chiar insuficiență renală. În cazul sarcinii, fătul va avea de suferit și tocmai de aceea, este indicat ca nicio pilulă, fie ea și vitamină, să nu fie luată la întâmplare, ci doar cu recomandarea medicului specialist.
Atunci când se constată o supradoză, se recomandă stoparea administrării acestei vitamine și chiar reducerea expunerii la soare și oprirea alimentației bogate în vitamina D.

Vitamina D pentru oase puternice

Copiii mici descoperă lumea și sunt din ce în ce mai activi. Vitamina D este, în mod special, importantă pentru dezvoltarea sănătoasă, în etapa de creștere. Împreună cu calciu, vitamina D joacă un rol important în metabolismul osos și sprijină formarea oaselor sănătoase. Totuși, carențele de vitamina D sunt destul […] mai mult »

Vitamina D – temelia dezvoltării sănătoase a copilului

Vitamina D

Vitamina D este denumirea generică a unui grup de lipide solubile numite prohormoni, care au un rol esenţial în dezvoltarea organelor interne şi a sistemelor, în special a sistemului osos. Denumită şi vitamina soarelui, deoarece expunerea la soare este principala modalitate prin care organismul uman produce şi activează aceşti prohormoni, […] mai mult »