Varicela

Varicela este una dintre cele mai comune boli ale copilariei, fiind cunoscută în termeni populari drept vârsat de vânt. Varicela este o afectiune contagioasă fiind provocata de un virus ce provine din familia herpesvirusurilor.

De regula, varicela afecteaza indeosebi copiii de grădinița ori școala, având varste cuprinse intre 2 și 10 ani. Atunci când imbolnavirea se produce mai târziu, totul se manifesta într-o forma mult mai severa, fiind nevoie de mai mult timp pentru vindecare. Varicela este una dintre bolile cu rata de transmitere destul de mare, virusul fiind împrăștiat fie pe cale respiratorie, fie prin contact direct cu anumite leziuni de la nivelul tegumentului persoanei bolnave. Chiar dacă contactul direct cu persoana bolnava are loc acum, simptomatologia bolii se va produce mai târziu. Atunci când vorbim despre varicela trebuie sa amintim ca o persoana bolnava prezinta febra, dar și eruptii cutanate destul de pronuntate. Acestea apar initial pe abdomen, urmând ca după primele aparitii să se imprastie pe tot corpul și ulterior pe fata. Starea de mâncărime persista pana la retragerea acestor zone eruptive, care se vor umple încet încet de lichid limpede, capatand forma unor vezicule pronuntate. Nu este recomandată scarpinarea întrucât pot rămâne semne vizibile pentru tot restul vieții. Cu timpul, aceste pete se vor usca, zonele eruptive estompandu-se după 10-15 zile. De obicei, tratamentul varicelei consta în administrarea unor medicamente antiseptice, iar în cazuri mai grave, cu risc de suprainfectie, medicul va putea prescrie tratamentul antibiotic. În tot acest timp, copilul sau adultul infectat va trebui sa rămână în casa, sub supravegherea celor apropiați – acest lucru se recomanda pentru ca riscul de transmitere al virusului către alte persoane sănătoase este destul de mare și tocmai de aceea, se va evita imbolnavirea.

Varicela și sarcina

varicela

Chiar dacă o femeie dezvolta varicela în timpul sarcinii, riscul ca bebelușul să se nască cu malformații grave este destul de mic. Totuși, circa 1-2% din cazuri pot prezenta malformatii congenitale datorate acestei boli. Bebelusul se poate naște cu cicatrici, greutate mica la naștere, probleme oculare, retard, dimensiuni craniene mici. Potrivit […] mai mult »

Tratamentul varicelei

varicela

Varicela este o boală extrem de contagioasă și tocmai de aceea una dintre recomandările medicilor pentru tratamentul varicelei constă în izolarea pacientului atât în timpul perioadei eruptive, cât și după dispariția acesteia pentru încă 7-10 zile. Odihna, dar și respectarea regulilor de igiena sunt alte doua recomandări ale medicilor. În […] mai mult »

Transmiterea virusului varicelei

varicela

Varicela este una dintre afecțiunile cu rata de transmitere mare, fiind răspândită pe calea aerului, prin respirație, dar și prin contactul cu leziunile cutanate ale unor persoane infectate. În același timp, secretiile nazofaringiene odată raspandite vor putea deveni cauza imbolnavirii altor persoane. Varicela apare cu preponderenta la copiii cu varste […] mai mult »

Simptome varicelă

varicela

Simptomele varicelei se manifestă prin febră moderată, dar și prin apariția unor erupții cutanate destul de evidente, ce pot provoca mâncărimi. În același timp, persoanele infectate pot fi suparate de dureri de cap, dureri musculare și stare de oboseala. Atunci când varicela apare la adulti, simptomele pot fi mult mai […] mai mult »