O problemă deosebit de comună în rândul persoanelor de toate vârstele, respirația urât mirositoare poate fi cauzată de mai mulți factori. În general, o respirație urât mirositoare persistentă este cauzată de bacteriile care vă acoperă dinții, gingiile și limba și care eliberează gaze neplăcute. O igienă orală precară este o altă cauză, deoarece resturile alimentare de pe limbă sau dintre dinți pot putrezi, provocând un miros neplăcut. Iar dacă ați consumat unele alimente puternice, cum ar fi usturoi sau ceapă, atunci vă veți confrunta cu problema respirației urât mirositoare. Prin urmare, este foarte important să respectați un regim cât mai riguros de îngrijire orală.
Iată ce pași trebuie să urmați pentru a scăpa de această problemă:
- Curățați zonele interdentare. Încercați să curățați spațiile dintre dinți cu periuțe interdentale sau cu ață dentară cel puțin o dată pe zi, deoarece periajul dentar elimină doar 60% din placă și din resturile alimentare. Metoda și mai rapidă de a vă curăța zonele interdentare implică să folosiți un irigator bucal, care oferă rezultate excelente încă de la primele utilizări. Folosiți mai întâi irigatorul bucal, după care vă puteți peria dinții așa cum o faceți de obicei.
- Periați-vă dinții de cel puțin două ori pe zi. Încercați să vă periați dinții și gingiile înainte de a merge la culcare și cel puțin încă o dată în timpul zilei, folosind o pastă de dinți cu fluor. Nu uitați să vă periați și limba, folosind o periuță sau o racletă pentru limbă. Acordați mai multă atenție gustărilor pe care le serviți în timpul zilei. Sunt de evitat băuturile dulci și alimentele dulci sau acide. Optați pentru apă, biscuiți sărați, mixuri de nuci sau brânză atunci când simțiți nevoia de o gustare.
- Utilizați apă de gură. Unele tipuri de apă de gură conțin agenți antibacterieni care pot ucide bacteriile care vă provoacă respirație urât mirositoare. Dacă în continuare suferiți de această problemă, vizitați-vă medicul dentist pentru a vă asigura că apa de gură nu acoperă o problemă de bază mai gravă. Mestecați, de asemenea, gumă fără zahăr, deoarece vă va ajuta gura să producă mai multă salivă și previne uscăciunea. O gură uscată cauzează respirație cu miros neplăcut.
- Monitorizați-vă stilul de viață. Dacă bănuiți că vă confruntați cu respirație urât mirositoare persistentă, atunci încercați să vă mențineți mereu gura curată și proaspătă punând în aplicare toți pașii menționați în rândurile anterioare. Dacă în continuare aveți respirație neplăcută, țineți un jurnal cu toate alimentele pe care le consumați și menționați, de asemenea, toate medicamentele pe care vi le administrați. Arătați jurnalul medicului denstist, care vă poate sugera mai multe modalități de rezolvare a acestei probleme.
- Scăpați de afecțiunile orale. Bacteriile de pe dinții și gingiile noastre, adică placa, provoacă boli ale gingiilor și carii dentare. Dacă aveți întotdeauna respirație urât mirositoare sau un gust neplăcut în gură, s-ar putea să suferiți de o boală a gingiilor. Medicul dentist poate examina și trata această problemă în timpul unui control de rutină. Cu cât afecțiunile orale sunt depistate mai devreme, cu atât tratamentul va fi mai eficient.
În cele din urmă, încercați să eliminați celelalte posibile cauze ale respirației urât mirositoare. În multe cazuri, respirația urât mirositoare poate fi cauzată și de unele probleme medicale. De exemplu, multe persoane suferă de xerostomia, adică gură uscată, care nu produce suficientă salivă. În lipsa salivei, bacteriile se acumulează în gură, ceea ce duce la respirație neplăcută. Gura uscată poate fi cauzată și de administrarea unor medicamente, de afecțiuni ale glandelor salivare sau de respirația continuă pe gură în loc de nas. Pentru a rezolva această problemă, medicul dentist vă poate recomanda un produs cu salivă artificială, care poate pune capăt respirației urât mirositoare.