Omega-3

Nu de puține ori auzim cât de importanți sunt acizii grași Omega 3 pentru sănătatea și dezvoltarea organismului uman. Aceștia sunt acizi esențiali, necesari pentru buna activitate a creierului și nu numai.

Inconvenientul acizilor grași Omega 3 este că nu pot fi produși de către organism, așa că va trebui să îi luăm din alimentație sau din suplimentele recomandate de către medic. Peștele precum tonul, somonul, migdalele, nucile, fructele de mare sunt câteva dintre alimentele care conțin o cantitate mare de Omega 3 și de aceea nu trebuie să lipsească din dieta noastră zilnică.
Așa cum aminteam, acizii grași Omega 3 sunt importanți pentru dezvoltarea proceselor cognitive. În altă ordine de idei, aceștia ajută în prevenirea bolilor cardiovasculare, cancerului, artritei. În timpul celor nouă luni de sarcină mămicile sunt sfătuite să consume cât mai multe alimente ce conțin Omega 3 întrucât ajută la dezvoltarea organismului bebelușului și pot preveni apariția unor deficiențe de vedere ale bebelușului imediat după naștere.
Deficitul de Omega 3 nu conduce întotdeauna la apariția unei afecțiuni, însă de regulă organismul ne dă semne că am avea nevoie de o cantitate mai mare de Omega 3. Pielea uscată, starea de oboseală, depresia, ritm cardiac cu palpitații, circulație sanguină proastă, schimbări comportamentale sunt doar câteva dintre simptomele generate de lipsa unei cantități suficiente de Omega 3 atât la adulți, cât și la copii.

Cum interacționează sursele de Omega 3 cu organismul?

Știm cu toții că o dietă echilibrată și cu un bogat conținut de pește ori semințe contribuie la reglarea deficitului de Omega 3 necesar dezvoltării organismului.
Odată ce consumăm suficienți acizi grași vom reuși să ținem la distanță bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, diabet, artrită, depresie, osteoporoză și chiar ADHD.
Dar să vedem mai jos cum reacționează cu organismul și cum ține aceste boli la distanță.
1. Bolile cardiovasculare pot fi prevenite prin menținerea unui nivel ridicat de colesterol bun HDL, fapt care va scădea nivelul trigliceridelor, menținând sănătatea inimii. În plus, EPA și DHA (acidul eicosapentaenoic și acidul docosahexaenoic) mențin inima sănătoasă. Uleiul de pește conține cei doi compuși, lucru care va ajuta la diminuarea valorilor trigliceridelor, scăderea valorilor colesterolului rău pentru organism, prevenirea aterosclerozei, riscului de accidente vasculare.
2. Uleiul de pește consumat cu moderație și doar cu recomandarea medicului va ajuta la reglarea tensiunii arteriale, astfel persoanele care suferă de oscilații ale tensiunii ori de valori prea mari vor reuși să se simtă mai bine și în siguranță.
3. Diabetul este ținut la distanță prin scăderea valorilor trigliceridelor și creșterea valorilor colesterolului bun HDL. Astfel, simptomele diabetului zaharat se vor ameliora destul de mult, valorile glicemiei începând să scadă ușor, exepție făcând doar atunci când pacientul se află în repaus.
4. Osteoartrita sau artrita reumatoidă nu vă va mai deranja foarte mult întrucât prin consumul uleiului de pește veți reuși să reduceți simptomele și astfel să vă simțiți mai bine. Nu trebuie totuși să renunțați definitiv la medicamentele care încearcă să stopeze procesul avansării bolii, uleiul de pește acționând doar asupra asigurării stării de bine și nu asupra stopării progresiei afecțiunii.
5. Osteoporoza este stopată printr-un aport suficient de Omega 3. În acest fel, densitatea osoasă va fi mai mare, acizii grași ajutând la creșterea aportului de calciu necesar pentru organism.
6. ADHD-ul este o afecțiune generată și de valori reduse ale acizilor EPA și DHA. Ca atare, valorile scăzute de Omega 3 vor genera astfel de probleme. Părinții care au copii ce suferă de deficit de atenție vor trebui să le asigure un aport suficient de Omega 3.

Unde găsim Omega 3?

Omega 3 se găsește în alimentație, ei neputând fi produși de către organism atât de ușor. Peștele de apă rece, precum macrou, ton, somon, hering, dar și uleiul de in, soia, semințe de dovleac, nuci, ulei de nuci și migdale sunt surse inepuizabile de Omega 3.
În cazul în care copilul refuză să consume aceste alimente îi puteți oferi ulei de pește sub formă de capsule. Administrarea acestor suplimente se va face doar cu recomandarea medicului specialist, în dozele indicate de acesta, această avertizare fiind valabilă atât în cazul adulților, cât și în cazul copiilor.
Uleiul de pește ar putea genera reacții adverse atunci când interacționează cu alte medicamente sau atunci când persoana se cunoaște a se învineți ușor, având probleme de coagulare. Cei ce iau warfarină ori clopidogrel, medicamente împotriva diabetului (acizii grași Omega 3 în repaus pot crește valorile glicemiei) trebuie să fie precauți și să aibă în vedere recomandarea medicului specialist.

Acizi grași

Acizi grași Omega 3

Cu toţii ştim că minimum 60% din masa creierului uman este formată din grăsimi. Acestea, supranumite şi acizi grași sau grăsimi „inteligente”, sunt aduse în organism prin aport alimentar şi sunt vitale pentru sănătatea mintală. Grăsimile inteligente sunt de fapt acizi graşi nesaturaţi din gama Omega-3 pe care corpul nu-i poate sintetiza. În cazul în […] mai mult »