Ce obiect întârzie limbajul copilului?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Și cu toate că ne dorim să grăbim puțin lucrurile, nu facem altceva decât să oprim uneori evoluția firească a cursului normal al vieții. Așa se întâmplă până și atunci când îi oferim copilului suzeta pentru a se liniști.

Cercetători din cadrul Universității British Columbia din Canada au ajuns la concluzia că limbajul copilului ar putea fi întârziat chiar de acest obiect mic și indispensabil în primele luni de viață. La fel este cazul și copiilor care își introduc degetul în guriță pentru a se liniști. Vor vorbi mai greu decât ceilalți copii care nici nu au experimentat suzeta și nici degețelul.

Studiul a avut la bază o cercetare aparent simplă, mai exact anumiți bebeluși cu vârsta de șase luni, în timp ce primeau sunete în engleză, le-a fost introdusă în guriță o suzetă. Atunci când au fost forțați să reproducă sunetele auzite, aceștia au întâmpinat dificultăți majore. De aici apare și concluzia pe care Janet Werker a reușit să o explice – aceea că suzeta ori degețelul introduse în guriță le restricționau bebelușilor mișcarea limbii, fapt care va cauza mai târziu, întârziind limbajul.

Profesorul Janet Werker este de părere că ori de câte ori copiii vor avea libertatea de a articula corect unele cuvinte cu ajutorul limbii, cu atât vor reuși să vorbească mai repede. Cu cât suzeta este introdusă mai des în gurița bebelușului, cu atât limba nu va mai avea libertate, iar copilul nu va mai putea face acele articulări corecte.

De aceeași părere este și dr. Alison Brudered care consideră că limbajul copilului poate fi dezvoltat mult mai rapid dacă părinții se concentrează asupra mișcărilor limbii bebelușului. Dacă până în prezent s-a pus mare accent asupra achizițiilor auditive, de această dată experții sunt de părere că este nevoie de mult mai mult decât atât, de mișcări ale gurii corect făcute. De aceea, prin suzetă, bebelușii nu dobândesc libertatea de mișcare oral motorie normală.

În plus, tot cercetările mai spun că suzeta determină de cele mai multe ori și dificultăți de vorbire atunci când copilul începe să articuleze primele cuvinte. Așadar, s-a constatat că acei copii care au folosit neîntrerupt suzeta vreme de 3 ani au prezentat numeroase probleme de vorbire, comparativ cu bebelușii care nu au cunoscut beneficiile acesteia.

Nu putem trece indiferenți nici peste sfaturile medicilor stomatologi care sunt de părere că dențitia copilului poate fi afectată pe măsură ce suzeta este folosită mai des.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *