Febra

De cele mai multe ori părinții cred că febra este dușmanul lor numărul unu atunci când copiii se îmbolnăvesc. Acest lucru îi face să lupte puternic împotriva febrei cu împachetări și cu toate medicamentele de care dispun. Aceasta din cauza noțiunii greșite că febra în sine este o boală care poate dauna copilului.

Febra nu este o boală, ci mai degrabă un simptom ce arată că în interiorul organismului are loc o luptă împotriva unei boli sau infecții. În această luptă, căldura în exces este generată în interiorul organismului și este disipată spre cap și membre, unde iradiază prin piele. În general, pediatrii recomandă să nu încercați să scădeți febra măsurată rectal sub 38,3°C, și nu doresc ca părinții să considere febra o amenințare la sănătatea copiilor lor. Trebuie spus totuși că febra prezentă la copiii mai mici de trei luni este mult mai îngrijorătoare decât febra la copiii mai mari.

Câteva lucruri pe care trebuie să le știți despre febră:
- Temperatura medie normală măsurată rectal este de 37,9 °C. Temperatura normală înregistrată la subraț poate varia de la 35,9 la 36,8 °C.
- Se consideră febră atunci când temperatura măsurată rectal este de 38,5 °C sau mai mare.
- Înălțimea unei febre nu este corelată neapărat cu gravitatea bolii sau a afecțiunii cu care se luptă organismul copilului.
- Nu trebuie să măsurați temperatura copilului decât dacă simțiți că este cald sau se comportă ca și cum nu s-ar simți bine.
- O febră mare este de 40°C și peste (prin orice metodă de măsurare). Efectele dăunătoare ale febrei în sine (pe lângă disconfort) nu apar înainte ca temperatura să ajungă la 41,1 până la 41,7°C, iar aceste niveluri de febră apar rareori. Aceasta este cea mai înaltă febră posibilă la oameni, deoarece organismul o limitează automat la acea valoare.
- Există o variație normală a temperaturii în funcție de activitatea și de momentul zilei. O temperatură normală este de obicei mai mare la începutul după-amiezii și la începutul serii.
- Pe durata primelor trei luni de viață a copilului, nu trebuie să-i oferiți nici un fel de medicament până când nu vorbiți cu doctorul dvs.
- Nu administrați copilului aspirină sau produse ce conțin aspirină. Doctorii au făcut o legătură între aspirină și sindromul lui Reye, o boală gravă cu vărsături progresive și cu scăderea stării de conștiență. Utilizați paracetamol sau ibuprofen sub formă de sirop pentru a administra mai ușor și în doze precise. Paracetamolul se găsește și sub formă de supozitoare rectale pentru a fi folosit atunci când medicamentul este eliminat prin vărsături.
Motivul principal pentru tratarea febrei este acela de a reduce disconfortul și riscul de deshidratare a copilului dvs. Atunci când are febră, organismul pierde o cantitate mai mare de lichide decât în stare normală.
Nu este nevoie să tratați febra cu medicamente până când temperatura copilului măsurată rectal depășește 38,3 ° C și de preferat doar atunci când copilul pare să nu se simtă bine. Haine ușoare, multe lichide în plus și o cameră plăcută, răcoroasă, sunt metode mai bune dacă febra nu este mai mare.
Băile cu buretele și băile în cadă, inclusiv compresele cu alcool, nu sunt recomandate ca tratament obișnuit împotriva febrei.

Cele mai eficiente metode de a reduce febra

Creșterea temperaturii corpului unui copil nu înseamnă automat că acesta are febră. Chiar și copiii perfect sănătoși rareori au temperatura corpului de 36,6 ° C, deoarece sistemul lor de termoreglare nu este încă suficient dezvoltat. A se reține că sugarul nu are febră, dacă temperatura rectală este de 36.6-38 ° C. O temperatură de 38,5 ° C și peste, măsurată rectal este deja febră.
În privința scăderii febrei părerile medicilor sunt împărțite. Unii susțin că în cazul în care copilul tolerează o febră mare, puteți să așteptați până la 39 ° C ca să i-o scădeți.
Alții sunt de părere că în cazul în care temperatura rectală este de 38,5 ° C, acesta este un semn că trebuie să iei primele măsuri, deoarece sugarii rareori tolerează o astfel de temperatură ridicată.

Antipiretice
Aceasta este cea mai eficientă metodă de a reduce febra. Încă de la naștere copiii pot primi paracetamol, iar celor de peste 3 luni li se poate administra și ibuprofen (de exemplu Nurofen). Paracetamolul poate fi administrat la fiecare patru ore, iar ibuprofenul la șase ore.
Aceste medicamente sunt disponibile în două forme, supozitoare și sirop. Care să o alegeți? Depinde de situație. Dacă bebelușul e calm, nu are vărsături, puteți să-i dați sub formă de sirop. În cazul în care este agitat, mai bine îi puneți un supozitor, deoarece nu există nici un risc să-l dea afară, cum este cazul medicamentelor luate oral.
Amintiți-vă să adaptați mereu doza la greutatea și vârsta copilului-informații detaliate sunt furnizate pe ambalaj sau în prospectul din interiorul cutiei. Sugarilor și copiilor cu vârsta de până la 12 ani nu ar trebui să li se administreze aspirina. Aspirina poate contribui la apariția așa-numitului Sindrom a lui Reye-o boală relativ rară, dar care pune în pericol viața copilului.
Antipireticele încep să lucreze după aproximativ 20-30 de minute, dar uneori trebuie să așteptați până la o oră pentru ca ele să-și facă efectul. Se poate întâmpla ca, mai ales la debutul bolii, medicul să recomande, de exemplu, un antipiretic administrat de trei ori pe zi, iar bebelușul să facă din nou febră, după trei ore de la administrare. În acest caz, nu decideți după propriul plac și cereți sfatul medicului. Puteți să administrați copilului antipiretice din grupuri diferite, la anumite intervale orare. De exemplu, dacă i-ați dat paracetamol, puteți ca la următorul interval orar să îi administrați nurofen. Chiar și așa ar trebui să vorbiți mai întâi cu medicul pediatru.
Atenție! Unii copii, în special cei predispuși la alergii, pot fi alergici la antipiretice. Prin urmare, urmăriți cu atenție copilul și încercați să observați dacă după ce luat medicamentul prezintă erupții cutanate, vărsături diaree. În astfel de cazuri, informați imediat medicului întrucât poate fi o reacție adversă la tratamentul administrat.

Comprese reci
Răcirea unei suprafețe din corpul copilului poate reduce febra, îmbunătățind starea copilului. Aplicați-i pe frunte, mâini, piept, prosoape inmuiate în apă rece. În acest fel, sângele din vene este răcit și va duce la scăderea temperaturii corpului. Schimbați-i hainele ori de câte ori este necesar, chiar la fiecare 2-3 minute, ideea este ca acestea să fie reci.
De asemenea puteți aplica comprese reci la nivelul gambei piciorului. Luați două șosete, udați-le cu apă la temperatura camerei, stoarceți excesul de apă și încălțați copilul cu ele. Peste șosetele ude puteți să-i dați o pereche de șosete uscate. Dacă este nevoie, puteți schimba compresele la fiecare cincisprezece minute.

Îmbăierea
Starea febrilă a unui copil mic poate fi redusă prin îmbăierea acestuia la o temperatură apropiată de cea pe care o are. De exemplu, dacă temperatura corpului copilului indică 39° C și apa din cadă ar trebui să aibă cam aceeași temperatură. Apa din cadă se va răci treptat, iar organismul inflamat se va răci și el un pic. Este foarte important ca apa să nu fie rece.
Temperatura nu trebuie să scadă rapid, deoarece sistemul nervos al copilului ar putea reacționa negativ. Atenție! Această metodă nu ar trebui să fie utilizată în cazul în care copilul are frisoane sau dacă protestează violent față de baie - stresul și plânsul pot crește și mai mult temperatura.

Spălarea cu buretele
Această metodă funcționează după același principiu ca și compresele reci și îmbăierea. Cu buretele înmuiat în apa călduță se spălă corpul copilului, răcorindu-l. Ca și în cazul împachetărilor și a băii în cadă, apa nu trebuie să fie nici prea caldă, nici prea rece pentru a nu provoca sugarului șoc termic sau convulsii febrile.

Hidratarea
Consumul de lichide, nu numai că previne deshidratarea, ci, de asemenea, ajută la scăderea ușoară a temperaturii. Fenomenul este acesta: cu cât consumăm mai multe lichide, cu atât transpirăm mai mult, iar prin transpirație corpul elimină căldura. Hidratarea se face cu înghițituri mici și dese. Unui copil mic i se pot administra băuturi călduțe (nu reci), apă fiartă, ceaiuri.

Cum se măsoară corect temperatura la sugari?

Există diferite metode de măsurare a temperaturii, dar cu rezultate diferite. Dacă țineți termometrul la subrațul copilului sau în gură, rezultatul nu va fi de încredere, pentru că așa se măsoară temperatura la adulți și la copiii mai mari, nu la sugari. Măsurarea temperaturii la ureche la această vârstă, de asemenea nu este credibilă. Este destul de dificil să potriviți capătul termometrului, astfel încât să captați temperatura membranei timpanice, iar în cazul în care nu o faceți cum trebuie, rezultatul poate fi eronat. Probabil că va fi nevoie să luați temperatura de câteva ori consecutiv, iar pentru siguranță, ar fi bine să rețineți temperatura cea mai ridicată.
La bebeluși temperatura se măsoară rectal, deoarece acesta este cel mai precis mod de a afla cât de mare este febra. Dacă temperatura măsurată rectal este între 36.6-38 ° C nu se consideră febră. De la 38,5° C este deja febră. Rețineți că temperatura luată rectal va fi cu un grad mai mare decât cea măsurată prin alte metode. Va recomandăm să folosiți un termometru digital cu capul flexibil, care citește temperatura în doar 30 de secunde, fiind ușor de utilizat și mult mai puțin traumatizant pentru copil.

Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmați când îi luați bebelușului temperatura și verificați febra acestuia:
1. Lubrifiați vârful termometrului cu puțină cremă.
2. Așezați copilul în poala dvs., cu fața în jos. Introduceți ușor vârful termometrului în rect. Țineți mâna pe fesele copilului, pentru a-l împiedica să se rănească în caz că se mișcă. La un copil mai mare poate fi mai ușor să-l așezați pe masa de înfășat.
3. Scoateți termometrul afară după ce au trecut 30 de secunde. Unele termometre digitale au o avertizare sonoră în acest sens.
4. Curățați termometrul și notați valoarea.

Remedii febră

Remedii febra

Atunci când copilul nostru are febră suntem speriați și întotdeauna ajungem să cerem sfaturile medicului, alertați peste măsură. Deși este unul dintre semnele de boală, febra nu trebuie privită cu teamă, ci mai degrabă cu răbdare și încredere că totul se va rezolva, întrucât aceasta este un prim semn că […] mai mult »