România – țara unde avortul este considerat mijloc de contracepție

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Poate vi se va părea șocantă afirmația următoare, dar vă asigurăm că este cât se poate de reală. Țara noastră a ”reușit” o performanță mai puțin dorită, să se situeze pe primul loc la numărul de copii avortați din Europa. De fapt, România și Rusia sunt singurele țări din lume a căror număr de copii avortați a depășit numărul populației în viață. Potrivit datelor centralizate la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății, țara noastră înregistrează una dintre cele mai mari rate a avorturilor și a mortalității materne din UE, respectiv 480 avorturi la 1000 nașteri.

gravida 1

Picture 1 of 5

Lipsa educației sexuale duce la avort

Realitatea crudă este că multe dintre cazurile de avort înregistrate se întâlnesc la fete cu vârsta cuprinsă între 12 și 19 ani. Acestea își încep viața sexuală devreme, iar din cauza unei educații sexuale care de multe ori este total absentă, fiind considerată încă tabu, apar sarcinile nedorite, de care adolescentele se grăbesc să scape recurgând la avort.

Lipsă totală de organizare

Deși ne lăudăm cu cabinetele de planificare familială, realitatea este cu totul alta, mult mai crudă. Statisticile spun că 3 din 10 românce nu se protejează, iar sarcinile nedorite apar în special din cauza lipsei unei educații corespunzătoare. Într-adevăr, există cabinete de planificare familial, dar încă nu avem un cadru legislative clar care să permită medicii care lucrează în aceste cabinete să poată merge în mod organizat în școli, să facă educație medicală.

Nu este nevoie de trimitere sau adeverință

Mulți români nici nu știu că pot beneficia de sprijinul medicilor, nu știu că serviciile de planificare familial sunt gratuite, că nu este nevoie de bilet de trimitere, de adeverință. Ei trebuie doar să se prezinte la cabinet doar cu buletinul și pot sta de vorbă cu medicii, pot beneficia de consiliere, intră in evidența medicilor, se lucrează pe fișe specifice. Și a cui este vina?

Se mai implică oare cineva?

În încercarea de a mai reduce puțin statisticile dure, multe dintre ONG-uri au încercat să preia rolul statului în acest caz. S-au făcut programe, proiecte, demersuri pentru a introduce educaţia sexuală în şcoli, dar s-a bătut la uși înhise. De fapt, fără susținerea necesară din partea autorităților, nu s-a obținut nici un rezultat. Și în prea multe cazuri autoritățile au închis ochii în fața acestei probleme, pentru că probabil, le-o fi fost jenă de subiectul abordat.

Există nepăsare…

„Este incalificabilă nepăsarea Ministerului Educației față de educația pentru sănătate, inclusiv educația privind sexualitatea. De asemenea, este nevoie de asigurarea contraceptivelor în rețeaua cabinetelor de planificare familială din sectorul guvernamental, dar și de o campanie susținută de informare pentru schimbarea comportamentului tinerilor și părinților acestora, în sensul prevenției. Din păcate, există nepăsare din partea responsabililor cu politicile la nivel guvernamental. Din câte știu, sunt patru inițiative legislative privind educația pentru sănătate, avansate de doi parlamentari, dar nimic concret nu se întâmplă, fiindcă nimănui nu-i pasă, doar nouă, ONG-urilor, dar noi suntem mult prea mici, puțini și faliți ca să putem acoperi țara. Peticim pe unde suntem lăsați…“, a precizat pentru Gazeta de Sud Daniela Drăghici, reprezentantă a Societății de Analize Feministe AnA și membră a Coaliţiei pentru Egalitate de Gen.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com