Mami, fumatul (mă) ucide! Să vorbim deschis despre “călcâiul lui Achile”

Azi deschidem un subiect mult dezbătut, dar încă foarte actual: dependenţa de tutun.

Într-un reportaj TV, s-au surprins mai multe reacţii ale unor părinţi care fumau în locuri de joacă amenajate pentru copii, în parcuri (deşi constituie o contravenţie). O mamă, întrebată fiind  ce părere are copilul despre faptul că ea fumează, a răspuns: “ Nu ştiu. Din moment ce e viciul meu nu i-am cerut părerea .”

Dragi părinţi, dar nici când aţi conceput copilaşul nu i-aţi cerut părerea, nu-i aşa?

Efectele fumatului sunt foarte cunoscute tuturor, e de ajuns să priveşti imaginile de pe pachetele de ţigări. Ultimele statistici arată însă că FERTILITATEA  este afaectată DRAMATIC  de fumat: la FEMEI  nicotina  inhalată de mamă este extrem de toxică pentru ovare, fiind regăsită chiar şi în interiorul  foliculului – acolo unde ovulul se dezvoltă. În plus, de parcă nu ar fi de ajuns, fumatul poate reduce perioada de fertilitate cu aproximativ 10 ANI , deci cu cât femeia înaintează în ani, cu atât  mai dificil va fi să rămână însărcinată şi să conceapă un copil (chiar şi IV ). La BĂRBAŢI efectele nu sunt mai puţin demoralizante: există studii clare că fumatul degradează calitatea, cantitatea spermei şi afectează motilitatea spermatozoizilor.

De parcă nu ar ajunge, s-a descoperit că efectele fumatului încep să se atenueze abia în a 3- a lună de la ultima ţigară, deci cu cât mai repede conştientizăm asta, cu atât mai bine pentru viitorul bebe.

Fumatul produce o DEPENDENŢĂ  de 6-8 ori mai mare decât alcoolul şi egală cu dependenţa de COCAINĂ. Un procent de 95-100%  dintre cei care încep să fumeze devin dependent de cocaină. Există 3 tipuri prin care nicotina se insinuează parşiv în corp: dependenţa fizică, psihică şi comportamental-socială.

Ce alegem deci? De ce şi cum renunţăm la fumat, în articolul acesta.      

Material realizat de FloReena,

floreena31@yahoo.com

 


One Response to “Mami, fumatul (mă) ucide! Să vorbim deschis despre “călcâiul lui Achile””

Read below or add a comment...

  1. Laurentiu S says:

    M-am lasat de frica si nu sunt mamica

Lasă un Comentariu...

*