Mami, fumatul (mă) ucide! Să vorbim deschis despre “călcâiul lui Achile”. Partea 2

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

De ce fumăm? Să ne oprim câteva clipe şi să fim sincere cu noi: cum am început să fumăm, ce simţim când fumul ne inundă plămânii, cu ce obiceiuri asociem fumatul – fie când ne bem cafeaua sau când ne enervăm, la o ieşire cu prietenii  sau la diferite reuniuni sociale,etc? De ce continuăm?

Cunoscând efectele dezastruoase ale fumatului, ai putea crede că ajunge pentru a opri definitiv acest obicei. Dar statisticile vin să ne arate că nu e deloc aşa: conform unui studiu O.M.S., aproximativ  600.000 oameni  MOR anual din cauza FUMATULUI PASIV, o treime din ei fiind COPIII care sunt expuşi fumului de ţigară ACASĂ.

În România, statisticile arată aşa: fumatul OMOARĂ 33.000 persoane pe an. Peste 70% dintre asceştia mor între 35 şi 69 de ani.

Să nu uităm, fumatul nu-i distruge doar pe fumători, ci pune în pericol şi sănătatea  celor din jur (aşa numitul fumat pasiv) şi poate marca un copil definitiv, pe viaţă, prin modelul pe care îl primeşte având un părinte fumător. Ştiind toate acestea avem obligaţia de a ne trezi la realitate, şi a lua o hotărâre benefică pentru toată lumea, inclusiv pentru mediul care ne înconjoară. De ce totuşi e atât de greu să renunţi? Fumatul nu e doar un obicei, este o DEPENDENŢĂ, de aceea dacă nu conştientizăm acest fapt, avem nevoie de un efort foarte mare de voinţă pentru a-l abandona definitiv. Nicotina din tutun nu dă o dependenţă doar FIZICĂ, ci şi una PSIHOLOGICĂ – de aici provine dificultatea.

Când începe DEPENDENŢA ? Odată cu prima ţigară, încet încet obiceiul se transformă în dependenţă. Fizic, organismul omului este astfel “echipat “ de la natură şi atât de inteligent încât într-un interval de câteva zile până la o lună, nicotină (care practic este considerată o otravă) este eliminată complet. Ce rămâne este dependenţa psihologică, şi aici avem ajutoare. Fie apelăm la prieteni, la familie, psiholog sau chiar la asociaţii acreditate în acest domeniu, “ Fumătorii anonimi” de exemplu. Însă, o carte absolut de nădejde care te va ajuta enorm este “Metoda uşoară de a renunţa la fumat “ scrisă de Allen Carr – el însuşi fost fumător înrăit şi încăpăţânat. Cartea se adresează în special scepticilor, şi chiar nefumătorilor care vor să dea o mână de ajutor cuiva să renunţe la această dependenţă.

Material realizat de FloReena,

floreena31@yahoo.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com