Infertilitatea la femei

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În cazul femeilor, infertilitatea reprezintă neputinţa de a rămâne însărcinate după încercări repetate, în decursul mai multor ani. Însă nu doar femeile pot fi infertile, ci şi bărbaţii.

Infertilitatea la femeiO treime din cuplurile infertile au la bază probleme ale femeilor, o altă treime, probleme ale bărbaţilor, iar ultima treime reprezintă o combinaţie a incapacităţii ambilor parteneri de a avea copii. Pentru 20% din cupluri nu pot fi depistate cauzele concrete pentru care nu pot procrea.

Ce cauzează infertilitatea la femei?

Infertilitatea la femei poate fi cauzată de un număr de factori, precum:

  • probleme ale trompelor uterine – cele care „transportă” ovulele de la ovare la uter: există cazuri în care acestea nu permit contactul dintre ovul şi spermatozoizi; boli inflamatorii pelvine; endometrioza (creştere anormală a celulelor care se desprind de pereţii uterului în fiecare lună, la menstruaţie) şi operaţiile pelviane care pot duce la cicatrici şi la funcţionarea problematică a trompelor;
  • cauze hormonale: unele femei au probleme cu ovulaţia. Schimbările hormonale sincronizate, care duc la eliberarea unui ovul şi îngroşarea mucoasei uterului în pregătirea fertilizării, nu se produc. Există diverse teste care atestă deficienţele hormonale;
  • probleme ale colului uterin. În aceste cazuri, sperma nu poate străbate colul uterin, ori din cauza mucoasei, sau a diferitelor intervenţii chirurgicale. Această problemă se poate rezolva prin inseminare artificială;
  • cauze uterine – anomalii ale uterului, apariţia polipilor şi a fibroamelor;
  • factori inexplicabili. În cazul a 20% din cuplurile infertile, nu se cunosc motivele pentru care nu aveau copii.

Cum este determinată infertilitatea la femei?

Experţii recomandă femeilor vizita la medic pentru o evaluare a infertilităţii, după 6-12 luni de la primele încercări de a rămâne însărcinate.

Primul pas îl reprezintă un interviu detaliat, realizat cu ambii parteneri, în cadrul căruia sunt întrebaţi despre: istoricul medical, inclusiv bolile cronice sau intervenţiile chirurgicale; medicamentele prescrise; consumul de cafea, ţigări, alcool sau droguri; expunerea la diverse substanţe chimice, toxine, radiaţii acasă sau la muncă; regularitatea actelor sexuale neprotejate; istoricul folosirii mijloacelor de contracepţie; boli cu transmitere sexuală; probleme în timpul actului sexual sau relaţiile extraconjugale.

Femeia poate primi şi alte întrebări, cu privire la istoricul ei ginecologic: dacă a fost vreodată însărcinată în trecut şi cum s-a/s-au finalizat sarcina/sarcinile; la ce intervale de timp a avut menstruaţie; dacă menstruaţia a fost una constantă; dacă au existat schimbări ale consistenţei sau culorii menstruaţiei în ultimele luni; dacă a fost folosită vreo metodă contraceptivă şi care; dacă a mai consultat medicul pentru probleme de fertilitate şi dacă i-a fost prescris tratament.

În urma discuţiilor cu medicul, acesta va şti ce teste trebuie realizate pentru depistarea infertilităţii şi pentru prescrierea unui tratament. În practică, doctorii prescriu multe teste şi examinări pentru a identifica problemele care stau la baza infertilităţii la femei.

Testul Papanicolau este o analiză de bază pe care femeile ar trebui să şi-o facă anual. Acesta poate detecta cancerul de col, alte probleme ale colului sau boli cu transmitere sexuală.

Teste pentru ovulaţie. Pentru a rămâne însărcinate, femeile trebuie să elibereze un ovul în fiecare lună (ovulaţie). Dacă între ovulaţii trece un timp inegal, iar menstruaţia nu este reglată, poate fi nevoie de teste pentru ovulaţie: stabilirea hormonului luteinizant din urină; a progesteronului din sânge; stabilirea temperaturii corpului în fiecare dimineaţă; teste pentru glanda tiroidă. Toate aceste teste stabilesc când are loc ovulaţia.

Teste pentru organele reproductive. Diverse teste pot stabili sănătatea uterului, a trompelor uterine sau a ovarelor: histerosalpingografia (radiografia uterului şi a trompelor); ecografie transvaginală; histeroscopia (pentru patologia cavităţii uterine) sau laparoscopia (intervenţie chirurgicală minim invazivă care evaluează întreg pelvisul şi poate corecta problemele, precum endometrioza).

Alte teste de infertilitate la femei pot include testul genetic, care constă într-o analiză de sânge ce examinează structura cromozomilor la nivel celular, pentru detectarea anomaliilor; teste serologice sau analize uzuale.

În urma rezultatelor analizelor se pot prescrie diverse tratamente pentru infertilitatea la femei.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com