Care sunt cele mai eficiente proceduri medicale recomandate în caz de infertilitate

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Sursă foto: https://www.pexels.com/photo/baby-in-white-onesie-789786/

În general, un cuplu ar trebui să-și facă probleme dacă sarcina nu apare în decurs de un an (sau 6 luni, pentru persoanele de peste 35 de ani) de contact sexual neprotejat (cel puțin 2 rapoarte sexuale neprotejate pe săptămână). În acest caz, partenerii trebuie să se adreseze unui medic specialist în infertilitate. Acesta poate recomanda un set de analize, pentru a afla dacă nu există afecțiuni grave, dar și investigații care să îl ajute să stabilească un diagnostic corect. Ulterior, medicul va recomanda opțiuni de tratament. Partenerii sunt cei care optează pentru varianta care le convine cel mai mult.

Analizele care depistează cauza infertilității la femeie

Pentru femei, se recomandă următoarele analize și investigații:

 • consult ginecologic;
 • analize hematologice;
 • analize imunologice;
 • analize hormonale (determină nivelul hormonilor implicați în ovulație);
 • ecografie: este o metodă imagistică cu ajutorul căreia se examinează zona pelvină;
 • histerosalpingografia: este o investigație prin care se pot identifica eventualele afecțiuni ale uterului și trompelor uterine;
 • histeroscopia: cu ajutorul ei se investighează neregularitățile din interiorul colului uterin și al uterului;
 • laparoscopia: este o investigație prin care se examinează trompele uterine, ovarele și uterul, cu ajutorul unui dispozitiv dotat la un capăt cu o cameră de filmat, care se inserează în abdomen;
 • biopsia endometrială: prin intermediul acesteia se poate spune dacă ovulația are loc sau nu și dacă o mucoasă uterină este pregătită, din punct de vedere hormonal, să susțină o sarcină.

Cum se poate preveni infertilitatea la femei

Cea mai des întâlnită cauză a infertilității este vârsta. În mod evident, pe măsură ce înaintează în vârstă, o femeie devine infertilă. Din punct de vedere biologic, după vârsta de 35 de ani calitatea ovulelor scade. Nu e de mirare că și tratamentele de fertilizare in vitro au o rată de succes scăzută pentru pacientele de peste 40 de ani.

Infertilitatea se poate preveni și printr-un set de măsuri precum:

 • adoptă o alimentație sănătoasă și echilibrată;
 • evită fumatul;
 • evită alcoolul în exces;
 • consultă medicul cu privire la metodele de contracepție folosite;
 • respectă controalele ginecologice de rutină pentru a preîntâmpina infecțiile vaginale.

Metode de tratare a infertilității

Există mai multe modalități de tratament a infertilității:

Tratament medicamentos

În funcție de cauza infertilității cuplului, medicul poate prescrie și un tratament medicamentos.

Bărbaților li se pot prescrie antibiotice (pentru tratarea eventualelor infecții de la nivelul organelor reproducătoare) sau tratamente hormonale (dacă nivelul hormonilor sexuali este prea mare sau prea mic). De asemenea, bărbații pot utiliza consilierea psihologică pentru a trata problemele de erecție și ejaculare.

Femeilor li se pot prescrie medicamente pentru fertilitate care pot stimula ovulația sau pot restabili echilibrul hormonal.

Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical în cazul femeilor

Intervențiile chirurgicale în cazul femeilor poate presupune intervenții de corectare a problemelor apărute la nivelul:

 • ovarelor;
 • trompelor uterine;
 • uterului.

De asemenea, tot prin intervenție chirurgicală poate fi rezolvată problema trompelor uterine blocate, precum si a endometriozei.

Tratament chirurgical în cazul bărbaților

Se intervine cu tratament chirurgical în cazul bărbaților în cazul în care cauza infertilității ține de dilatarea venelor din scrot sau blocajul canalului care transportă sperma.

Tehnicile de reproducere asistată

Multe cupluri apelează la tehnicile de reproducere asistată. Există mai multe astfel de proceduri care pot ajuta cuplurile infertile să aibă copii. Medicul specialist poate recomanda, în urma analizelor și investigațiilor făcute, care sunt cele mai bune opțiuni pentru un cuplu infertil. De asemenea, poate recomanda, în paralel, și tratament medicamentos.

Iată care sunt tehnicile de reproducere asistată:

Inseminare intrauterină

Sperma este introdusă în uter  (cu ajutorul unui cateter), în perioada în care femeia se află la ovulație. Pentru stimularea ovarelor, femeii i se administrează o doză de hormoni.

Fertilizarea in vitro

Spermatozoizii și ovulele sunt colectate într-un vas de laborator în care urmează să aibă loc fertilizarea. Ovulul fertilizat se dezvoltă în 3-5 zile, apoi embrionul rezultat este implantat în uterul femeii. Restul embrionilor pot fi înghețați pentru a fi folosiți ulterior. Acestea sunt etapele fertilizării in vitro, medicul specialist explică toate detaliile procedurale.

Transferul intrafalopian de gameți și zigoți

Spermatozoizii și ovulul sunt recoltate de la parteneri și duse într-un laborator. Ulterior sunt introduse în trompa uterină. Sau ovulul este introdus în trompa uterină.

Injecția intracitoplasmatică cu spermă

Un singur spermatozoid este injectat într-un ovul. Șansele cresc semnificativ în cazul bărbaților care au un număr redus de spermatozoizi.

Spermatozoizi sau ovule obținute de la donatori

Tratamentul pentru fertilitate care este realizat cu ovule de la un donator se realizează cu ajutorul fertilizării in vitro.

Complicațiile tratamentelor de infertilitate

Desigur, aceste tehnici medicale recomandate în cazurile de infertilitate pot avea și complicații. Cel mai grav este acela că eșecul acestor proceduri poate duce la instalarea stresului, a depresiei și la apariția problemelor în cuplu. Pot apărea și alte complicații precum:

 • sarcină multiplă: cu cât este mai mare numărul de fetuși cu atât crește riscul de travaliu prematur și naștere prematură, cu implicații asupra vieții bebelușilor și asupra dezvoltării lor ulterioare. Pot apărea complicații și pentru mamă, de pildă instalarea unui diabet gestațional. Este important să discuți despre posibilitatea sarcinii multiple cu medicul specialist, în încercarea de a preveni o situație neplăcută.
 • sângerare/infecție: acest risc este rar, dar nu poate fi exclus, el poate apărea în tehnicile de reproducere asistată.
 • sindromul de hiperstimulare ovariană: se manifestă prin dureri abdominale, balonare, greață.
 • sarcină ectopică (extrauterină): are loc când ovulul fertilizat se implantează în afara uterului (într-una din trompele uterine). Dacă ovulul rămâne aici se pot produce complicații cum ar fi o ruptură în trompa uterină, ceea ce înseamnă că sarcina nu poate fi dusă la termen. Este obligatorie intervenția chirurgicală și în cele mai multe cazuri acea trompă uterină este pierdută. Femeile care fac tratamente pentru fertilitate prezintă un risc mai mare de a dezvolta o sarcină extrauterină.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *