Infertilitatea este o problemă cu care se confruntă din ce în ce mai multe cupluri, iar asta poate fi un alt semn că, în ciuda stilului modern de viață, cu toții prezentăm o calitate mult mai scăzută a vieții. Încă de la început trebuie menționat faptul că infertilitatea este un simptom, o consecință a unei afecțiuni medicale principale și nu este un diagnostic în sine. Prin urmare, pentru a trata infertilitatea și pentru a maximiza șansele de a deveni părinți biologici, trebuie să știți ce se află în spatele dificultăților de fertilitate.
În rândurile care urmează, vom analiza principalele 5 boli care pot reduce sau chiar pot elimina complet fertilitatea:
- Cancer. Cancerul afectează modul în care funcționează întreg organismul, implicit fertilitatea. Chimioterapia atacă toate celulele din corp, așa că dacă urmați ședințe de chimioterapie, nu este deloc indicat să încercați să concepeți. Ați putea aduce pe lume un copil cu defecte de naștere severe, ați putea suferi un avort sau să suferiți de infertilitate pe termen lung. Cel mai bine este să așteptați cel puțin 12 luni de la încheierea tratamentului de chimioterapie pentru a încerca să concepeți. În plus, este indicat ca ambii parteneri să efectueze o analiză de markeri tumorali dacă istoricul familial prezintă chiar și un singur caz de cancer. Chiar și după ce cancerul intră în remisie, deteriorarea organelor de reproducere poate interfera cu fertilitatea. Persoanele care au suferit de cancer trebuie să consulte un specialist în reproducere înainte de a încerca să conceapă.
- Endometrioza. O afecțiune medicală obișnuită, endometrioza determină creșterea țesutului uterin în afara uterului, cum ar fi pe ovare sau pe trompele uterine. Simptomele includ menstruații abundente și dureroase, dureri pelvine și cicluri menstruale neregulate. Endometrioza variază de la o femeie la alta. În cazurile grave, poate constrânge ovarele sau trompele uterine, iar în cazurile minore, poate îngreuna implantarea oului în peretele uterin. Aici puteți afla mai multe informații despre endometrioză și despre cum poate afecta fertilitatea.
- Sindromul ovarian polichistic. O altă afecțiune obișnuită, cu care se confruntă cel puțin 10% dintre femei, sindromul ovarian polichistic este considerat o tulburare complexă de fertilitate, care determină organismul să producă o cantitate prea mică de foliculi care stimulează hormonii și o cantitate prea mare de androgeni. Prin urmare ovulația este afectată, iar calitatea oului este subminată. De asemenea, femeile diagnosticate cu sindromul ovarian polichistic pot fi supraponderale, pot suferi de diabet sau pot experimenta cicluri menstruale neregulate.
- Tulburări autoimune. Practic, o tulburare autoimună face ca organismul să se atace singur. De exemplu, artrita reumatoidă și lupusul afectează fertilitatea în mai multe moduri. Pe de o parte, pot reduce capacitatea organismului de a produce spermatozoizi sau ouă sănătoase, iar pe de altă parte, pot submina capacitatea unui ou de a se fixa în uter, pot deteriora structurile coporale sau pot determina corpul femeii să atace un embrion de abia implantat.
- Fibromul uterin și polipii. Fibromul uterin și polipii pot provoca diverse simptome, inclusiv menstruații dureroase și abundente sau absența menstruației. Totuși, unele femei pot rămâne însărcinate chiar dacă suferă de fibrom uterin sau polipi. Șansele de sarcină sunt cu atât mai reduse pe măsură ce afecțiunea se agravează.
În cele din urmă, bolile cu transmitere sexuală și infecțiile afectează fertilitatea. În unele cazuri, aceste infecții atacă organele de reproducere, interferând cu funcționarea lor. De asemenea, infecțiile pot duce la avorturi spontane și pot interfera cu capacitatea embrionului de a se implanta în uter. De exemplu, boala inflamatorie pelvină, care poate fi o consecință a unei boli cu transmitere sexuală netratate, poate deteriora uterul și trompele uterine, ceea ce face dificilă implantarea unui embrion.
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.