Metodele contraceptive sunt foarte importante, ferind femeia de o sarcină nedorită. Cu toate acestea, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, în fiecare an, pe segmentul de vârstă 15-19 ani se înregistrează 12.073 de gravide, dintre care 7.547 au ales să întrerupă sarcina. Ca atare, numărul avorturilor este foarte mare, România fiind țara cu cea mai ridicată rată a avorturilor, la 1000 de nașteri sunt înregistrate 480 de avorturi.
Toate aceste date sunt extrem de importante și ridică un mare semnal de alarmă.
De aceea, este bine să se cunoască cât mai multe aspecte despre metodele contraceptive.
Planificarea momentului în care vă doriți să deveniți părinți trebuie să se facă cu multă atenție și din timp. Mai înainte de toate, ar fi indicat să mergi la medic și să realizezi toate analizele necesare unei sarcini sănătoase. De la analizele obișnuite de sânge și până la controalele medicale de specialitate, precum cele de la ginecologie sau endocrinologie, aceste lucruri trebuiesc prezentate medicului și mai apoi se va lua decizia aducerii pe lume a bebelușului.
Dacă din anumite motive medicul constată că este bine să amânați planificarea unei sarcini, este indicat să folosești anumite măsuri contraceptive.
Iată mai jos 5 metode contraceptive pe care este bine să le cunoști pentru a nu rămâne însărcinată:
1. Metodele contraceptive de barieră, precum prezervativul, diafragma, gelurile, spumele, bureții, ovulele și peliculele cu spermicide. Aceste metode contraceptive sunt des întâlnite. Dintre toate acestea, prezervativul este cel mai cunoscut și are o eficiență de până la 98% în prevenirea unei sarcini nedorite. De asemenea, partenerii sunt protejați de bolile cu transmitere sexuală. Spermicidele au rolul de a distruge spermatozoizii și sunt contraceptive locale, ce se regăsesc sub forma unor substanțe chimice. Diafragma este un dispozitiv intrauterin, cu o eficiență de circa 85% și are rolul de a bloca colul uterin și pătrunderea spermatozoizilor în uter și în trompele uterine.
2. Dispozitivele intrauterine (steriletul) reprezintă o altă metodă eficientă de contracepție, cât se poate de sigură, fiind potrivită atunci când cuplul nu își dorește o sarcină prea curând. Cu toate acestea, dispozitivele intrauterine de acest gen nu sunt recomandate femeilor care nu au dat încă naștere unui bebeluș, fiind folosite adesea după prima naștere sau atunci când partenerii nu își mai doresc un bebeluș.
3. Metodele contraceptive hormonale sau pastilele contraceptive sunt la fel de cunoscute, fiind metode de contracepție foarte bune, având o combinație de progesteron și estrogen. Se regăsesc fie sub formă de pilule, fie sub formă de inel vaginal, plasture hormonal, implant subdermic sau sub forma unui contraceptiv injectabil.
4. Contracepția de urgență sau pilula de a doua zi este o metodă de contracepție care se folosește în cazuri de forță majoră, atunci când cuplul nu s-a protejat și trebuie luată în maxim 12-72 de ore de la contactul sexual.
5. Metoda calendarului se folosește de multe femei, însă doar atunci când ciclul menstrual este regulat, cunoscându-se astfel perioada fertilă. Este nevoie de o înregistrare atentă a datelor și de aceea, metoda nu este întotdeauna eficientă. Poate preveni sarcinile nedorite într-o proporție de 65-80%.
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.