Dacă ar fi să asistăm la discuțiile care au loc între zeci de părinți, probabil am afla că cel mai dezbătut subiect este acela al jocurilor video. Ba chiar am putea încadra părinții în cel puțin trei categorii, și anume acei părinți foarte stricți, care nici nu vor să audă de jocuri video pentru copiii lor, fiind total convinși că sunt dăunătoare, apoi părinții care consideră jocurile video ca fiind „răul necesar”, permițându-le copiilor să joace jocuri video cât timp își rezolvă ei unele sarcini urgente, iar a treia categoria ar fi aceea a părinților care se străduiesc să elaboreze pentru copiii lor un program echilibrat de activități, din care să nu lipsească studiul, jocurile în aer liber, joaca nestructurată, dar și jocurile video.

Credeți sau nu – deși majoritatea studiilor încep să ajungă la aceeași concluzie – jocurile video pot contribui enorm la dezvoltarea abilităților copiilor. Cele mai multe jocuri noi sporesc atenția, coordonarea, memoria, multitasking-ul și chiar abilitățile sociale ale copiilor.
Consolele de jocuri și toate celelalte dispozitive fac copilăria mai frumoasă și îl motivează pe copil să învețe și mai multe lucruri noi pentru a fi cel mai bun în jocul său, pentru a progresa în ritm accelerat și pentru a ajunge fără dificultăți la următorul nivel. Apoi, multe dintre abilitățile pe care copilul le-a dobândit la grădiniță sau pe băncile școlii vor fi puse în practică în timpul sesiunii de gaming, iar acestea sunt doar câteva explicații pentru care jocurile video nu sunt nicidecum nocive.
Iată și care sunt cele mai potrivite console de jocuri pentru copii:
Nintendo Switch și Nintendo Switch Lite. Nintendo Switch este o consolă de jocuri excelentă pentru distracție la domiciliu sau când vă aflați în mișcare. Este un dispozitiv portabil, dar poate fi conectat la televizor și, pentru mai mult divertisment, pe ecran mare. Dacă sunteți în căutarea unei opțiuni similare, dar mai ieftine, Nintendo Switch Lite este fratele portabil al consolei principale, care asigură în continuare foarte mult divertisment, dar fără funcțiile de conectivitate la TV.
Xbox One S. Cea mai nouă versiune a Xbox 1, One S este în continuare compatibilă cu jocurile Xbox 1, dar are un design mai mic și mai elegant, care permite copilului să se joace în 4K HD. Această console de 1 TB vine la pachet cu unele dintre jocurile momentului, și anume Minecraft, Sea of Thieves și Fortnite, ca un bonus de felicitare pentru achiziție.
PlayStation 4 Pro. Copiii se pot bucura de jocurile 4K cu această versiune mai subțire și mai ușoară a PS4, care este compatibilă în continuare cu toate jocurile pentru PS4. PlayStation 4 Pro de 1 TB include unn controler wireless pentru redare ușoară și este o versiune excelentă a unei console clasice, această fiind populară de ani de zile.
O altă întrebare pe care și-o adresează majoritatea părinților, în special cei care sunt înclinați să își expună copiii la jocuri video, are legătură cu vârsta copiilor lor. Poate că cea mai frecventă întrebare este ce vârstă ar trebui să aibă un copil pentru a-i putea oferi o consolă de jocuri? Adevărul este că nu există reguli stricte sau exacte referitoare la vârsta copiilor, deoarece fiecare copil este unic, are propriile sale interese și se dezvoltă în ritmul său propriu. Unii copii dau semne că ar fi interesați de tehnologie și de jucăriile STEM încă din primii ani de viață, în timp ce alți copii dau de gustul jocurilor video de abia în primii ani de școală, atunci când află de frumusețea jocurilor video de la colegii lor. Totuși, majoritatea recomandărilor sugerează că un copil poate primi o consolă de joc în jurul vârstei de 6 ani.

O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.