Întrebări despre diversificare
Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting:
Ce înseamnă diversificarea la bebeluși?
Ce tipuri de diversificare există?
Când începe diversificarea?
De ce se începe diversificarea la 6 luni?
Cu ce începem diversificarea la sugarii alimentați natural?
De ce se începe diversificarea cu legume?
Cu ce îl hrănești pe bebelușul tău în primele 6 luni de viață?
Cum alegem vesela bebelușilor?
La ce să fim atenți când achiziționăm scaunul de masă al bebelușului?
Cum acționez dacă bebelușul se îneacă cu mâncare?
Ce alimente sunt recomandate pentru bebelușii cu vârsta între 6 și 7 luni?
Ce alimente sunt recomandate pentru bebelușii cu vârsta între 8 și 9 luni?
Ce alimente sunt interzise în primul an?
Care sunt alimentele cu potențial alergen?
De ce să nu-i oferi sare bebelușului?
Mai alaptez în timpul diversificarii, de câte ori?
Cum influențează alergiile alimentare diversificarea?
Când introducem carnea în alimentația bebelușului?
Câte mese are un bebeluș în primul an de viață, după începera diversificării?
Când introducem laptele de vacă în alimentația bebelușului?
Diversificarea la bebeluși înseamnă momentul în care puiul de om face toți pașii necesari începerii unei noi etape. Diversificarea este momentul în care bebelușul reușește să stea singur în fund fără să fie susținut, renunță la reflexul de a scoate mâncarea din gură, formează bolul alimentar și învață să-l înghită, își susține capul, iar stomacul său este suficient de matur cât să poată să înceapă să digere și altceva decât lapte. Diversificarea începe atunci când bebe primește hrană alternativă laptelului și o primește cu lingurița, conform următoarei surse:
În momentul de față, când vine vorba de diversificare, mămicile se împart în două tabere: cele care optează pentru diversificarea clasică și cele care consideră mai potrivită autodiversificarea pentru puii lor. Fiecare dintre cele două tipuri de diversificare vine la pachet cu avantaje și dezavantaje. În timp ce diversificarea clasică oferă control în ceea ce privește cantitatea ingerată de bebeluș, autodiversificarea oferă bebelușului posibilitatea să descopere texturi și gusturi, conform următoarelor surse:
Momentul începerii diversificării pare să fie un subiect controversat, oricât de multe informații am avea la dispoziție. Cu toate că majoritatea mamelor știu de principiul că vârsta de șase luni reprezintă momentul cheie, din diferite motive continuă să-și pună întrebări dacă ar trebui să grăbească acest proces. Șase luni rămâne momentul de debut, iar acest lucru este confirmat atât de OMS, cât și de specialiști în domeniu, conform următoarelor surse:
Motivul pentru care se începe diversificarea la șase luni este acela că atunci bebelușul ar trebui să dea toate semnele că este pregătit. De la faptul că-și susține singur capul, la faptul că stă în fund, prezintă interes pentru alimentația complementară, iar stomacul său este dezvoltat suficient cât să gazduiască și alte tipuri de alimente. Toate acestea sunt susținute de următoarele surse:
Alimentul cu care începem diversificarea la sugarii alimentați naturale va fi ales împreună cu medicul specialist, pediatru sau medicul de familie. Acesta, cunoscând istoricul micuțului și evoluția sa, va fi cel mai în măsură să ofere un program și o schemă de diversificare. De aici și părerile ușor diferite ale specialiștilor conform următoarelor surse:
Începerea diversificării cu legume nu este o regulă care trebuie respectată cu strictețe. Fiecare bebeluș este unic, evoluează și are nevoi diferite, tocmai de aceea începerea diversificării cu legume, fie ele sub formă de supă sau piure, poate fi stabilită doar de specialiștii care-i cunosc istoricul, care au avut în evidență curba de creștere, conform următoarelor surse:
În primele șase luni de viață, bebelușii sănătoși care nu au niciun istoric medical cu semnul întrebării trebuie hrăniți exclusiv cu lapte, fie că vorbim de lapte matern sau de formulă. Atât Organizația Mondială a Sănătății, cât și alte instituții competente în acest sens susțin alăptarea exclusivă și chiar la cerere până când bebelușul va împlini vârsta de 24 de săptămâni sau șase luni. Bebelușul tăi trebuie hrănit cu lapte în primele șase luni și conform următoarelor surse:
În cazul în care se optează pentru autodiversificare, trebuie alese tacâmuri din plastic sau silicon de bună calitate, care să nu rănească gingiile bebelușului. Această regulă se păstrează și în cazul diversificării clasice, unde preponderent se utilizează lingurița. În cazul farfuriilor, pentru prima situație se recomandă farfuria/tava compartimentată pentru a putea așeza mai multe alimente, în timp ce în cazul diversificării clasice, un castronel colorat poate fi suficient. Asigurați-vă că vesela poate fi spălată la temperaturi înalte pentru a asigura o igienizare corectă conform următoarelor surse:
Atunci când spunem start diversificare, sunt anumite obiecte pe care fiecare părinte ar trebui să le procure, printre care și un scaun de masă al bebelușului, care îi va asigura o poziție corectă la masă. Utilizarea scaunului de masă reduce riscul de înec. Totodată, trebuie să fim atenți atunci când achiziționăm un astfel de produs și la cât de ușor este de manevrat, cum se curăță și cu ce sistem de protecție este dotat, conform următoarelor surse:
Dacă bebelușul se îneacă, în primul rând trebuie să-ți menții sângele rece și să nu te pierzi cu firea. Pentru că totul se poate întâmpla într-o fracțiune de secundă, ideal ar fi ca înainte de începerea diversificării, fiecare părinte să fi urmat cursul de prim ajutor. De asemenea, chiar dacă aveți încredere în copil și până acum nu s-a produs niciun incident, evitați alimentele cu potențial crescut de înec. Merele, boabele de struguri, alunele etc. sunt printre cele mai periculoase. Pașii pe care trebui să-i urmați îi găsiți în următoarele rânduri, conform următoarelor surse:
Bebelușii cu vârsta între 6 și 7 luni sunt în plin proces de descoperire, motiv pentru care nu trebuie fortați atunci când refuză un aliment, mai ales la început de drum, lucru destul de frecvent. Cu privire la alimentele pe care le oferim bebelușilor cu vârsta între 6 și 7 luni, acestea trebuie introduse treptat, mai ales dacă vorbim de un teren alergic. În rest, schema de diversificare va fi stabilită împreună cu medicul de famile sau pediatrul conform următoarelor surse:
Pe măsură ce bebe crește și lista alimentelor recomandate devine tot mai lungă, cuprinzând de la legume și fructe, la carne, lactate și ouă. Așadar, alimentele recomandate pentru bebelușii cu vârstă între 8 și 9 luni este tot mai complexă, ea reunind o gamă mai largă de rețete și idei, conform următoarelor surse:
Deși ghidurile de sănătate oficiale nu contraindică carnea de porc în diversificarea bebelușului, și aici vorbim de OMS, NHS din Marea Britanie și chiar și ghidurile românești, conform surselor de mai jos, acest aliment este „un paria” când vine vorba de alimentația bebelușului în primul an. În consecință, rămâne la latitudinea fiecărui părinte dacă alege sau nu să ofere carnea de porc micuțului. O atenționare există cu privire la calitatea cărnii și sursa de unde este obținută. În continuare, veți găsi și alte alimente care sunt contraindicate până la o anumită vârstă.
Fiecare bebeluș este unic, motiv pentru care unii dintre ei pot fi alergici chiar și la morcov. Cu toate acestea, alimentele cu cel mai mare potențial alergen sunt cele pe bază de lapte, în mod deosebit laptele de vacă, ouăle, crustaceele și produsele derivate din ele, peștele și produsele din pește, alunele, arahidele, fructele cu semințe mici, precum căpșune, zmeură, kiwi, produsele care conțin gluten, țelina etc., conform următoarelor surse:
Din momentul în care se nasc, bebelușii sunt într-o continuă creștere. Organele lor sunt dezvoltate atunci când facem cunoștință cu ei, însă nu suficient de mature, unora dintre ele trebuindu-le ani ca să atingă maturitatea. Rinichii se numără printre ele. Din acest motiv, pentru că nu sunt pregătiți să facă față sării, specialiștii recomandă întârzierea introducerii în alimentația bebelușului, cu atât mai mult cu cât orice aliment, fie el lapte, legumă sau fruct conține în mod natural sare, conform următoarelor surse:
Alăptarea până la împlinirea vârstei de un an a bebelușului este esențială. De altfel, două dintre mesele micuțului trebuie să fie de lapte fie de mamă sau formulă, oferit atât dimineața, cât și seara, conform următoarelor surse. OMS, Academia Americană de Paediatrie și Ministerul Sănătății recomandă ca atâta timp cât lactația este încă prezentă, iar copilașul prezintă interes, în cazul copiilor hrăniți la sân, alăptarea până la 2 ani sau chiar mai mult.
Atunci când vorbim de un teren alergic, când bebelușul are unul dintre părinții sau chiar ambii alergici la anumite feluri de mâncare, atenția în privința introducerii alimentelor trebuie să fie crescută, căci alergia alimentară se poate transmite genetic. Chiar dacă OMS încurajează introducerea alimentelor cu potențial alergen odată cu restul alimentelor în meniul bebelușilor, părinții trebuie să fie precauți, pentru a preveni eventuale incidente, conform următoarelor surse:
Dat fiind că odată cu împlinirea vârstei de șase luni, rezervele de fier ale bebelușului sunt pe terminate, carnea devine un aliment important în alimentația bebelușului, aceasta fiind oferită imediat după legume. Mulți specialiști recomandă introducerea cărnii cât mai repede în meniul sugarului, conform următoarelor surse:
Un copil în creștere trebuie să aibă cinci mese pe zi, trei mese principale și două gustări, iar mesele lor trebuie să fie formate din minumum patru grupe din cele șapte cunoascute: 1. cereale, rădăcinoase, tuberculi; 2. leguminoase/păstăioase, nuci; 3. produse lactate (lapte, iaurt, brânză); 4. carne, pește, ficat de pasăre/ alte organe; 5. ouă; 6. legume și fructe bogate în vitamina A (de culoare galbenă și portocalie); 7. alte fructe și legume; Atât nutriționiștii, cât și pediatrii se pun de acord la acest capitol, conform următoarelor surse:
Chiar dacă o parte dintre noi am crescut cu lapte de vacă, acesta nu este unul dintre cele mai potrivite alimente pe care să i le oferi sugarului. Laptele de vacă ca aliment de sine stătător poate fi introdus în alimentația bebelușului după împlinirea vârstei de un an, conform următoarelor surse:
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ și educațional. Ele nu pot substitui consultul medical direct și nici diagnosticul stabilit în urma investigațiilor și analizelor medicale. Vă sfătuim, ca pe lângă acest site să consultați fie medicul dvs., fie unul dintre medicii recomandați de noi. Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor este posibilă numai cu acordul prealabil scris al Creative Art Advertising SRL. Întreaga responsabilitate pentru conţinutul materialelor le revine autorilor acestora.