Recomandari pentru stimularea limbajului

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Ce facem când copilul nu vorbește (până la vârsta de 3 ani)?

kinderstudio_kinetobebe_137

Sfatul logopedului va fi întotdeauna să așezăm obiectele preferate ale copilului la o înălțime care nu îi este accesibilă și să îl încurajăm să pronunțe cuvântul care denumește jucăria respectivă.

Important este să nu abandonăm foarte ușor lupta și să îi oferim obiectul respectiv doar în momentul în care am primit un semnal nonverbal, dacă acesta nu este încă dezvoltat (precum întinsul mâinii, arătatul cu degetul) sau o încercare de exprimare verbală (este suficientă și pronunția unei singure silabe). După răspunsul copilului, aceasta trebuie apreciat pentru efortul depus.

ne petrecem timpul denumind obiecte cu copilul.

Indiferent că denumim animalele de jucărie sau cele din carte, că imităm sunetele pe care acestea le produc (onomatopee) sau că ne jucăm în bucătărie și denumim ustensilele și hrana pe care o folosim, toate acestea reprezintă o metodă de stimulare a limbajului și de oferire a modelului corect de pronunție.

Nu în ultimul rând, este necesar să diminuăm timpul petrecut în fața televizorului. Există specialiști care susțin că privitul la televizor în primii ani de viață se asociază cu întârzieri de limbaj și probleme de atenție.

În schimb, am putea să le oferim copiilor modele corecte de dialog, în cadrul căruia noi, ca părinți, punem o întrebare și tot noi verbalizam răspunsul, pentru a oferi siguranță și a crește încrederea în sine a celui mic.

Ce să nu facem?

În primul rând, să nu prelungim durata de folosire a suzetei. Specialiștii recomandă ca în momentul în care cel mic pronunță primele cuvinte (mama, tata, papa, apa), în jurul vârstei de 1 an, să se diminueze și ulterior să se renunțe la folosirea suzetei. Din acel moment, limbajul este în plină dezvoltare și copilul nu se va putea exprima cu suzeta în gură.

Să nu vorbim în locul copilului.

Dacă un copil ne arată prea puțin interes pentru limbaj, atunci noi avem tendința de a vorbi în locul lui.

Să nu îl forțăm să vorbească.

Atunci când un copil întâlnește pe cineva, e posibil să refuze să interacționeze cu persoana respectivă pentru că nu o simpatizează. Ca părinți, nu trebuie să îl forțăm să salute și să se joace cu respectiva persoană, indiferent dacă este vorba de un copil sau un adult.

Acestea, alături de alte sugestii pot fi oferite de către un logoped, în cadrul unei evaluări de specialitate.

 

Centrul de Recuperare Pediatrica KinetoBebe

www.kinetobebe.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

One Response

  1. Dar in momentul in care copilul refuza sa spuna cuvantul corect(cu toate ca pe silabe il pronunta corect) ce e de facut?Mentionez ca are peste 3 ani si nu vrea sa vorbeasc ba se mai si enerveaza si strange din pumni atunci cand eu ca bunica nu il inteleg..Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com