Cât de importantă este stimularea creativității și curiozității încă de la o vârstă fragedă?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Se spune că imaginația este mai importantă decât cunoașterea, iar etapa preșcolară reprezintă perioada cea mai importantă pentru conturarea creativității. Stimularea creativității și a curiozității încă de la o vârstă fragedă joacă un rol esențial în procesul de învățare. Gândirea creativă le permite celor mici să facă anumite legături, să își depășească limitele și să își extindă gradul de înțelegere. Dezvoltarea acestui potențial creativ nu se poate realiza de la sine, ci este nevoie de acțiuni continue de stimulare și activare, acțiuni care ar trebui realizate de obicei într-un mediu organizat cum este creșa sau grădinița și în continuare într-un mediu familiar, acasă, alături de părinți.

cat de importanta este stimularea creativitatii 5

Picture 5 of 5

Grădinița are un rol extrem de important în dezvoltarea abilităților creative și în stimularea curiozității. La Maison Bleue este o grădiniță ce pune accent pe stimularea creativității și a curiozității prin tot felul de activități inovative pe care nu le regăsim în cadrul altor grădinițe. Iată câteva dintre ele:

1.      Predarea în limba franceză

Învățarea unei limbi străine încă de la grădiniță nu dezvoltă doar creierul copiilor, ci și imaginația acestora. O limbă străină ajută copiii să vadă lumea într-o cu totul altă perspectivă, le deschide noi orizonturi și îi ajută să pășească singuri pe drumul creativității. De altfel, predarea într-o limbă străină este și una dintre cele mai comune tehnici de a stimula curiozitatea celor mici. Grădinița La Maison Bleue are la bază principiile programei școlare franceze și îi provoacă pe cei mici să își descopere în fiecare zi câte o fărâmă de creativitate.

2.      Teatru în imagini

O activitate inovatoare care ajută la stimularea creativității și a curizității celor mici este derularea unor imagini ilustrate în timpul unei povești. Această tehnică își are originea în Japonia și ajută la dezvoltarea imaginației și implicarea copiilor pe toată durata poveștii. În plus, o activitate de tipul ”teatru în imagini” ajută și la creșterea capacității de memorare și concentrare.

3.      Activități în grădină

Nu este un secret faptul că cei mici se plictisesc repede și au nevoie de o schimbare de mediu periodic dacă vrei să le menții atenția și concentrarea la cote maxime. Schimbarea periodică a mediului ajută și la dezvoltarea imaginației și a celor 5 simțuri ale copiilor. Practic, în cadrul grădiniței La Maison Bleue, cei mici au ocazia de a participa la diverse ateliere, atât cu educatorii, cât și cu părinții, în aer liber, într-un cadru sigur, special conceput pentru ei. Aceste ateliere nu au scopul doar de a-i distra, ci și de a-i învăța câteva lucruri elementare, cum ar fi grădinăritul. Grădina cu legume abia așteaptă să fie îngrijită de cei mici, iar toate curiozitățile lor legate de plante vor fi satisfăcute în cadrul acestor ateliere.

4.      Studierea gesturilor – Vorbește cu două mâini!

Comunicăm în fiecare zi prin gesturi. O singură privire sau o singură mișcare din mâini îi pot spune interlocutorului nostru tot ce avem de transmis. ”Vorbește cu două mâini!” este o activitate distractivă din cadrul grădiniței La Maison Bleue care îi provoacă pe cei mici să își folosească mâinile și imaginația pentru a transmite ce doresc. Acest tip de activități ajută la dezvoltarea limbajului celor mici și întărește legătura cu cei din jurul lor.

În concluzie, stimularea creativității și a curiozității încă de la o vârstă fragedă este importantă pentru că îi ajută pe cei mici în procesele viitoare de învățare și în luarea celor mai bune decizii prin găsirea unor soluții inovative. Înscrie-ți copilul la grădinița La Maison Bleue și lasă-l să dea frâu liber imaginației!

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *