Activități extracurriculare

În viața celor mici, perioadele de studiu alternează cu cele de odihnă, joacă și relaxare. Dacă adulții au deja stabilite pasiunile și hobbyurile, copii sunt indivizi în formare și au nevoie de ajutor în descoperirea talentelor, de construirea unei personalități armonioase, cu capacități de comunicare, adaptare și interacțiune. Activitățile extracurriculare sunt un instrument de bază în demersul educațional și merită pe deplin încurajate atât de părinți, cât și de factorii implicați.

Stresul nostru, cel de toate zilele, și ritmul alert de viață, ne împiedică uneori să realizăm pe deplin importanța timpului acordat fiecăruia dintre noi. Ne lipsește timpul liber și, uneori, dacă îl dobândim, nu știm ce să facem cu el. Un paradox ce provine din lipsa unei autocunoașteri profunde și din lipsa unei reale discipline de viață.
Când suntem părinți pornim într-o goană de a ne transforma copiii în indivizi perfecți, pregătiți pentru orice, dotați pentru situații dintre cele mai neașteptate, mai buni decât….. ceilalți, frumoși, sănătoși, deștepți etc. Uităm un singur aspect, acela că fiecare are dreptul la alegeri. La întrebarea: ”Ce vrei să te faci când vei fii mare?”, copii ne surprind uneori cu răspunsuri mature, ce uneori chiar se materializează.

Lucrurile simple sunt și cele mai grele!
Trebuie să le dăm dreptul să aleagă, să le încurajăm pasiunile, înclinațiile, talentele, chiar dacă ne dorim altceva pentru ei. Urmărindu-i, susținându-i construim un dialog solid, comunicăm și implicit, nu pierdem contactul cu ei.
Activitățile extracurriculare nu sunt același lucru cu cele extrașcolare, țin de formarea celor mici și sunt un demers educațional și conștientizator. Le construim copiilor un set de reguli de bază, le putem da astfel valoarea timpului acordat lor, le încurajăm talentele, dar și formarea unui organism sănătos din toate punctele de vedere.
Școala zilelor noastre solicită fiecare individ fără a face o foarte atentă departajare între preferințe. Sigur, asigură cunoștințele necesare, informații, pregătirea, dar copii au nevoie și de timpul lor personal, în care fac și ce le place. Astfel vor învăța valoarea timpului liber, printr-un joc inteligent și atent supravegheat. Ca părinți trebuie să înțelegem că poate copilul nostru nu este un pianist de mare succes, dar poate fi un sportiv bun, un artist, arhitect, designer, bucătar, scriitor sau un mecanic, instalator, de care avem nevoie fiecare dintre noi.

Activități extracurriculare - simplu ca bună ziua și totuși nu e așa.
Activitățile extracurriculare țin de categorii de vârstă, pot fi făcute pe grupe sau individual.
Reușim astfel să dezlipim practic copilul din fața televizorului sau a calculatorului, îl ducem afară din lumea virtuală către cea reală. Mișcarea în aer liber, sportul, este una dintre ele.
Nu toți copii au șansa de a avea un animal de companie, sau bunici la țară. Unele grădini zoologice au în interior un baby zoo, acolo unde cei mici pot vedea și, incredibil, pot face diferența între o oaie și o capră, pot atinge un iepure, sau un ponei, amuzant și educativ. Învață astfel respectul și grija pentru animale, le pot hrăni, în condiții de igienă și siguranță.
Tot activități extracurriculare sunt și orele de balet, dans, în care, dacă sunt pasionați învață să relaționeze cu ceilalți. Cu siguranță că se pot plictisi la un moment dat și vor abandona, dar trebuie încurajați și susținuți.
Toate fetițele se visează prințese din poveste și toți băieții eroi din benzi desenate, așa că poate că ar trebui să analizăm și posibilitatea, ca la o anumită vârstă, băieții să urmeze ore de inițiere în artele marțiale, pentru autoapărare și disciplină, nu pentru a încuraja agresivitatea.
Desenul, modelajul, pictura sunt doar câteva exemple de activități artistice, dar și orele de muzică, pasiune care, mai târziu se poate transforma, prin talent și efort susținut într-o profesie.
Televiziunile abundă în emisiuni în care cei mici excelează cu diverse talente, voci impresionante, preocupări observate și încurajate care duc cu siguranță către un drum important în viață.
Există și pasiuni mai costisitoare, precum echitația, sau sporturile nautice, dar asta nu trebuie să descurajeze pe nimeni.
Rolul acestor activități este unul complex, completează educația, controlează formarea unei personalități și a unui organism sănătos. Totodată, factorul emoțional, plăcerea, motivează către performanță fiecare individ. Facem ceva cu plăcere, cu spirit de competivitate și sportiv corect.
Învățarea în cadrul școlii a unei limbi străine susține capacitatea de comunicare, dar în afara orelor de curs se formează alte grupe, cele care se îndreaptă către un maxim de creativitate.
Orele de istorie, biologie, chimie sau matematică pentru unii par plictisitoare sau obositoare, dar pentru alții sunt curiozitate, nevoia de informație și cunoaștere aprofundată.
Manualitatea se dezvoltă în cadrul unor activități din afara orelor de curs, mobilitatea de asemenea. De multe ori urmarea unei pasiuni are și un rol terapeutic, unul deloc neglijabil. Important este să le asigurăm celor mici, în funcție de vârstă, cadrul necesar de a se dezvolta, de a crește relaxați, în siguranță, cu certitudinea că sunt ascultați, ocrotiți fără a fi sufocați, încurajați.
Respectul se învață, se câștigă se cultivă, iar educația este o formă de respect pe care îl dăm și îl primim!

Cât de importante sunt orele opţionale pentru activitatea copilului şi cum le alegi?

Pentru a fi cu un pas înaintea programului convenţional de grădiniţă, copiii au nevoie de o suită cât mai variată de activităţi opţionale, care le permit să fie cât mai creativi şi să îşi pună în aplicare talentele şi pasiunile naturale. Aceste ore opţionale constă în diverse discipline, cum ar […] mai mult »

Cele mai bune filme pentru copii la ediția aniversară KINOdiseea

Cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Film pentru publicul tânăr KINOdiseea va avea loc la București, în perioada 8-13 noiembrie. Nouă filme se vor afla în competiție pentru trofeul festivalului.   ” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″] Cele mai bune 9 filme pentru copii ale anului vor putea fi […] mai mult »