Soluții prin care poți ajuta la dezvoltarea îndemânării copilului

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Copiii mici au nevoie să fie expuși la activități care le dezvoltă îndemânarea. Ei sunt deja capabili să își miște degetele în mod independent, le folosesc în sarcini complexe, dar trebuie să învețe să facă mișcări foarte precise. Numită în termeni de specialitate motricitate fină, îndemânarea necesită controlul mușchilor mici ai mâinii.

Există o mulțime de activități care pot crește forța musculară și coordonarea, acestea fiind premergătoare pentru abilități mai avansate, cum sunt scrisul cu creionul sau utilizarea unui mouse de calculator. După vârsta de 3 ani, copiii își dezvoltă  controlul fin, reușind să taie cu foarfeca ori să realizeze desene mai complexe și mai precise. Conștientizarea spațială îi ajută foarte mult, ei reușesc astfel să aranjeze mai multe cuburi de lemn, să desfacă nasturi, să înșire mărgele ori să mânănce cu tacâmuri. În acest mod, ei surprind prin realizarea unor sarcini pe care nu au reușit să le facă cu doar câteva luni înainte. 

Îndemânarea, cunoscută și ca dexteritate, este o parte esențială a dezvoltării copiilor. Cu ajutorul unui joc de construcție de pe Educlass, ei învață cum să folosească mușchii mici ai degetelor și încheieturilor. În plus, cei mici își întăresc sistemul nervos pentru a scrie, a întoarce paginile, a ține obiecte mici sau pentru alte sarcini utile.

Există o mulțime de idei de activități motorii fine pentru bebeluși, copii mici sau școlari. Indiferent de capacitatea actuală a copilului, poți folosi următoarele soluții simple pentru a susține dezvoltarea îndemânării celui mic.

  1. Încurajează-l să se îmbrace singur. Punerea ciorapilor, închiderea nasturilor, tragerea fermoarului, sunt activități simple, dar care ajută enorm.
  2. Roagă-l să te ajute la gătit. Fie că este vorba de măsurarea ingredientelor sau turnarea apei în pahare, gătitul ajută la dezvoltarea concentrării, atenției, dar și a mușchilor care conduc la dezvoltarea îndemânării.
  3. Pictați împreună. În funcție de vârstă, cel mic poate picta cu pensule sau cu degețelele. Ambele sunt modalități excelente pentru a îmbunătăți aderența și mișcarea mâinilor.
  4. Jucați-vă jocuri de construcții sau puzzle. Sunt activități care stimulează în mod egal dezvoltarea abilităților motorii, dar și simțul echilibrului și dezvoltarea procesului de gândire critică.
  5. Jucați-vă cu plastilină. Timpul petrecut în compania plastilinei este distractiv și educativ. Cel mic poate crea forme și figuri, își exersează îndemânarea, dar și creativitatea.
  6. Învață-l să-și lege șireturile. Este o altă activitate utilă și necesară, dar care oferă beneficii majore din punct de vedere al îndemânării și independenței personale. În fiecare dimineață și seară, cel mic își va lega și dezlega șireturile, respectând o rutină deja îndrăgită.
  7. Faceți activități art & craft. Decuparea și lipirea hârtiei, a textilelor, sforilor sau altor materiale le oferă copiilor mici contexul perfect pentru a-și dezvolta creativitatea și îndemânarea. Mânuirea unei foarfeci adecvate vârstei lor, este una dintre cele mai importante activități pe care le pot face copii. Poți începe cu desenarea unei forme simple pe o foaie de hârtie, iar cel mic va trebui să taie respectând linia desenată.
  8. Oferă-i cuburi de construcție cu care să se joace. Copilul tău va construi adevărate opere de artă cu ajutorul cuburilor de lemn. Va învăța cum să le potrivească cu atenție unele peste altele, va înțelege ce este echilibrul, dar și cum acționează forța gravitațională. În plus, își va exersa foarte mult îndemânarea, orice mișcare greșită având consecințe din cele mai grave.

Dezvoltarea îndemânării le permite copiilor să poată să scrie, dar și să mânuiască alte obiecte și instrumente mici. Ei capătă astfel mai multă încredere, reușind să aibă din ce în ce mai mult control asupra mediului înconjurător. Sentimentul este unul pozitiv, care îi va încuraja să continue să își îndeplinească obiectivele și să găsească cele mai bune modalități de rezolvare a problemelor.

Foto

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com