Importanța și beneficiile sterilizării animalelor de companie

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Dacă până acum ai ezitat să iei în calcul sterilizarea animalului tău de companie, ar trebui să știi că această procedură nu este una riscantă, dimpotrivă, aceasta intervenție poate avea un impact benefic asupra sănătății pisicilor și câinilor. Medicii veterinari recomandă sterilizarea și castrarea animalelor de companie, aducând în discuție următoarele beneficii:

O viață mai sănătoasă pentru animalul tău de companie

Sterilizarea poate aduce o serie de beneficii pentru sănătatea animalelor de companie, pentru că reduce semnificativ riscul apariției anumitor afecțiuni care pot fi dificil de tratat.

În primul rând, sterilizarea poate reduce semnificativ apariția cancerului mamar, în special în rândul câinilor. Studiile au demonstrat că sterilizarea femelelor în primii doi ani de viață poate reduce riscul cancerului mamar de 10 ori. Tocmai de aceea, specialiștii veterinari recomandă sterilizarea înainte de primul ciclu de călduri.

În plus, sterilizarea protejează femelele de infecțiile care pot apărea la nivelul uterului, care sunt cunoscute sub numele de piometru. Acestea pot avea efecte extrem de grave, iar în anumite situații pot cauza chiar moartea animalului.

Totodată, prin sterilizare, îți poți proteja animalul de companie de posibile accidente. De multe ori, atunci când un animal se află în perioada de împerechere, acesta își modifică extrem de mult comportamentul și devine mult mai agitat, așa că există riscul ca acesta să fugă de acasă. În astfel de situații, se pot produce accidente, iar animalul tău de companie se poate răni.

Un comportament mai prietenos

În urma sterilizării, animalele de companie devin mult mai prietenoase, atât cu oamenii, cât și cu alte ani. Iar în general, animalele care nu sunt sterilizate au un comportament mult mai agitat, și un temperament mai greu de controlat.

Reducerea numărului de animale fără stăpân

Prin sterilizare poți să reduci considerabil înmulțirea animalelor fără stăpân. În acest fel poți face o schimbare în societate și poți proteja animalele.

Iar în același timp, prin sterilizare poți proteja anumite rase de împerecherea accidentală și de apariția sarcinilor nedorite. În multe cazuri, montele iresponsabile se numără printre cauzele care duc la abandonarea animalelor.

La nivel național, autoritățile cheltuiesc sume mari pentru a ține sub control situația animalelor fără stăpân, iar adăposturile de animale ajung de multe ori să fie suprasolicitate. Așa că dacă vrei să faci o schimbare, poți cere mai multe informații despre sterilizarea animalelor aici.

La ce vârstă este recomandată sterilizarea

În general, vârsta potrivită pentru sterilizare poate să varieze de la un animal la altul, și de la o rasă la alta. În cazul pisicilor, acestea pot fi sterilizate în perioada pubertății. Această perioadă este în jurul vârstei de șase-șapte luni, atunci când apare și primul ciclu de călduri. În general, în acea perioadă vei putea observa primele schimbări de comportament, pentru că pisica ta va începe să miaune mai mult, să se frece de mobilă, și să devină mai agitată.

În schimb, în cazul câinilor, procedura de sterilizare a femelelor este recomandată înainte de prima perioadă de călduri, între 5 și 10 luni. Însă, înainte de a face această procedură, este important să mergi cu animalul tău de companie la medicul veterinar, pentru a face un control amănunțit. Întotdeauna este necesară o serie de investigații, pentru ca un specialist să evalueze starea de sănătate a animalului.

Cum decurge perioada de recuperare

În urma procedurii de sterilizare, perioada de recuperare poate să dureze câteva zile, sau chiar și o săptămână pentru anumite animale. Tocmai de aceea este recomandat ca după intervenția chirurgicală, să îi pregătești animalului tău un loc confortabil pentru odihnă, în interiorul casei. Încearcă să nu îl lași să alerge sau să facă activități solicitante, în primele două săptămâni după sterilizare.

De asemenea, ar trebui să îți menții animalul sub observație în primele zile, pentru a vedea cum evoluează starea sa. Dacă acesta se confruntă cu stări de vomă sau diaree și refuză să mănânce, ar trebui să apelezi la ajutorul medicului.

Dacă animalul tău de companie a ajuns la vârsta potrivită pentru sterilizare, îți recomandăm să faci o programare la un cabinet veterinar. Sterilizarea este o etapă importantă, dar și o responsabilitate privind sănătatea animalului tău de companie.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com