Cum îi poți cultiva copilului tău pasiunea pentru sport?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Sportul reprezintă un factor determinant pentru sănătatea și formarea unui copil. Să îl încurajezi pe cel mic să facă mișcare, chiar de la o vârstă cât mai mică, este un lucru pe care medicii pediatri îl recomandă la unison.

La prima vedere, integrarea activităților fizice în viața unui copil poate părea un lucru simplu de realizat: îl duci pe cel mic la un anumit sport, iar acesta îl va practica apoi cu drag, chiar de la primele sesiuni de antrenamente. Însă, în realitate, lucrurile sunt puțin mai complicate decât atât.

Spunem asta deoarece părinții se confruntă de multe ori cu două aspecte problematice:

  • lipsa unei apropieri organice a celui mic față de o anumită disciplină sportivă;
  • prezența altor activități din viața sa, asociate mult mai mult cu sedentarismul, dar care îi pot oferi recompense mult mai “palpabile”, așa cum sunt jocurile video sau aplicațiile de mobil.

Îl poți convinge pe cel mic să practice un sport cu pasiune?

Răspunsul este unul afirmativ. Însă pentru a se crea o punte de legătură solidă între copilul tău și o anumită activitate sportivă, implicarea ta activă în tot acest proces este cât se poate de importantă.

Ține cont de faptul că un puști de doar câțiva ani se află la o vârstă propice pentru descoperirea propriilor sale pasiuni, ce vor putea rămâne întipărite în conștiința sa apoi pentru tot restul vieții.

Dacă îți dorești ca cel mic să aibă o pasiune reală pentru sport, iată o serie de sfaturi:

Fii tu exemplul în sport de care are nevoie

Copiii absorb ca un burete comportamentele pe care le văd la “oamenii mari”, considerând că aceștia – vectori reali de validare pentru cei mici – iau întotdeauna cele mai inspirate decizii.

Dacă un puști de doar câțiva anișori observă că părinții obișnuiesc să aibă un stil de viață sedentar, sunt mari șanse ca acesta să perceapă un astfel de lucru ca fiind unul firesc, urmând să îl imite într-o primă fază, pentru ca mai târziu să li se integreze în propriul ritm.

Alege să îi inspiri copilului tău bucuria de a avea un stil de viață construit în jurul mișcării! Demonstrează-i că sportul este simplu de practicat și oferă o mulțime de beneficii, de la cele fizice, la cele mentale. Arată-i că, indiferent de vârstă, efortul fizic reprezintă o delectare pentru care se găsește întotdeauna timp, fie că este mijlocul săptămânii, fie că este weekend.

Faceți mișcare împreună în timpul liber

Bucurați-vă împreună de plăcerea oferită de sport. Legătura puternică pe care voi doi o aveți poate fi o bază excelentă pentru a face amândoi mișcare, fie că mergeți în drumeții de munte, fie că preferați înotul.

Sportul poate reprezinta un lucru benefic pentru voi, atât la nivel de individ, cât și la nivel de relație . Socializarea asociată sportului reiese din faptul că, la fel ca orice alte pasiune comună, mișcarea este un mod prin care oamenii se apropie unii de ceilalți.

Astfel, cel mic nu doar că va îmbrățișa într-un mod cât se poate de firesc ideea că activitatea fizică reprezintă o necesitate, dar va putea socializa mult mai ușor cu alte persoane, descoperite pe parcursul vieții, indiferent de context.

Bucurați-vă de plăcerea oferită de activitatea fizică

Sportul trebuie perceput ca pe o bucurie, nicidecum ca pe o corvoadă, prin care cel mic trebuie sa treacă, doar pentru că așa își doresc părinții. Dacă un copil face pasul către sport, îl va face deoarece este atras de lucrurile frumoase pe care acel tip de mișcare le oferă.

De aceea, îți recomandăm să alegi un sport pe care să îl practice cu simplitate, ori de câte ori își dorește. Lista cu sporturi pentru copii este una variată, iar disciplina fizică ideală nu implică un efort foarte mare pentru a o înțelege, sau pentru a-i respecta regulile.

Reține că cel mic va ajunge să facă sport de unul singur într-o bună zi, doar dacă poate rezona chiar de la bun început cu plăcerea oferită de mișcare, De aceea, îți recomandăm să nu îl cerți, atunci când greșește, să nu îți dorești prea mult de la el și să arăți cât de importante sunt regulile practicării unui sport.

Echipează-ți copilul pentru sportul practicat

Vezi echipamentele de sport pentru copii din oferta Decathlon și echipează-ti juniorul corect și complet, pentru tipul de mișcare către care îl îndrumi.

Atunci când poartă un echipament de sport adecvat, nu doar că se va putea pregăti mai bine, dar va putea dobândi în timp și un sentiment de respect față de activitatea fizică pe care o practică.

Cele mai bune echipamente de sport pentru copii sunt concepute pentru a le putea oferi celor mici confort și siguranță, astfel încât mișcarea să ofere o reală plăcere. Vezi echipamentele de sport pentru copii și comandă de pe site, sau din magazinele Decathlon, soluțiile potrivite pentru cel mic!

Imaginea poate fi descarcata de aici

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *