Imaginea poate fi descărcată de aici (nu se publică)
Un ritm de viață alert, suprasolicitarea la muncă, problemele financiare sau traumele îți pot afecta starea de echilibru și pot avea un impact negativ asupra sănătății tale emoționale. Totodată, și anumite afecțiuni, precum hipertiroidismul, sindromul Cushing sau dereglările hormonale pot cauza simptome precum anxietatea [1].
Ca urmare, te poți confrunta cu senzații de teamă intensă și persistentă, puls accelerat, hiperventilare, tulburări de somn și alte manifestări neplăcute, care îți pot influența calitatea vieții [2]. Gestionarea stresului cotidian și a anxietății pot fi o provocare, și de multe ori este necesar ajutor de specialitate pentru a face față cu succes perioadelor dificile. Dacă te confrunți cu aceste efecte, ți-am pregătit o serie de recomandări care să îți vină în ajutor. Iată ce poți face.
Consultă un medic
Primul pas atunci când observi apariția unor senzații de stres sau anxietate care nu dispar, este să consulți un medic. Acesta poate analiza în detaliu situația ta, istoricul medical și factorii de risc și poate determina dacă simptomele tale pot avea la bază anumite afecțiuni sau deficiențe nutriționale. În funcție de particularitățile cazului tău și de rezultatele analizelor, medicul poate recomanda un tratament medicamentos, o formă de terapie sau o combinație a acestora [2].
Cere ajutorul unui terapeut, atunci când ai nevoie
Fie că medicul specialist ți-a recomandat terapia sau ai decis chiar tu că ai nevoie de ajutor specializat pentru a face față dificultăților, un terapeut pentru probleme de anxietate îți poate oferi sprijinul de care ai nevoie. Un specialist în acest domeniu îți poate avea o perspectivă obiectivă și neutră asupra problemei tale și te poate ajuta să aplici strategii personalizate de gestionare a anxietății și să descoperi tehnici eficiente de coping pentru a reduce simptomele de anxietate.
Totodată, atunci când discuți cu un terapeut te bucuri de un mediu sigur și de încredere în care să îți exprimi gândurile și sentimentele și beneficiezi întotdeauna de confidențialitate. În general, un terapeut poate fi o resursă valoroasă și poate ajuta la îmbunătățirea calității vieții și a bunăstării emoționale.
Adoptă un stil de viață sănătos și încearcă tehnici de relaxare
Este binecunoscut faptul că o dietă echilibrată, exercițiul fizic regulat și somnul adecvat sunt toate importante pentru a-ți menține sănătatea fizică și emoțională. Încearcă, pe cât posibil, să urmezi un stil de viață sănătos, limitează consumul de cafeină și alcool și testează diverse tehnici de relaxare pentru a descoperi care este mai potrivită pentru tine.
Unele tehnici de respirație, yoga, meditația, plimbările în natură, sau orice alte activități te relaxează și îți aduc pacea interioară pot fi de folos în gestionarea stresului și a anxietății. De asemenea, un nou hobby, precum înotul sau dansul, mai mult timp petrecut cu prietenii sau activitățile creative îți pot îmbunătăți starea de spirit.
Fiecare persoană resimte stresul și anxietatea în felul său, ca urmare și tehnicile folosite pentru gestionarea acestora trebuie individualizate. Dacă te confrunți cu un nivel ușor sau mediu de stres sau anxietate, tehnicile de relaxare si discuțiile cu un psihoterapeut pot fi varianta optimă pentru tine. În situațiile severe, însă, tratamentul medicamentos poate fi necesar.Nu ezita să ceri ajutorul unui specialist, pentru a descoperi împreună care sunt cele mai bune opțiuni pentru tine!
Surse de informare:
[1] “Hormonal Imbalance: Causes, Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/diseases/22673-hormonal-imbalance. Accesat in data de 1 Mar. 2023.
[2] “Anxiety Disorders – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anxiety/symptoms-causes/syc-20350961. Accesat in data de 1 Mar. 2023.

O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Bebelu și Mamă de profesie, dar și al site-ului Bebelu.ro.