Concediu de maternitate 2018: Care sunt condițiile pentru a intra în concediu de maternitate

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Concediu de maternitate 2018. Salariatele care urmează să nască pot intră în concediul de maternitate și pot primi o indemnizație lunară suportată din bugetul de stat, în termenii și condițiile din legislația acum în vigoare.

Iată tot ce trebuie să știe despre cum se intră în concediu de maternitate 2018.
Concediu de maternitate 2018 – Durată
Concediul are o perioadă fixă de 126 de zile, ce se împarte în mod egal între concediul pentru sarcină și concediul pentru lăuzie (adică 63 pentru fiecare, dar pot există și excepții). Regulile de la concediul de maternitate sunt incluse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.
Totuși, există posibilitatea compensării între ele, dacă mamă își dorește acest lucru, iar medicul îi permite. Împărțirea zilelor de concediu înainte și după naștere trebuie să se facă în așa fel încât durată minima a concediului de lăuzie să fie obligatoriu de 42 de zile calendaristice.
Concediu de maternitate 2018 – Condiții de acordare
Principalele condiții legale pe care trebuie să le îndeplinească salariatele pentru a beneficia de concediu de maternitate sunt următoarele:
• să aibă domiciliul sau reședința pe teritoriul României;
• să aibă un certificat medical eliberat de medicul curant (orice medic care a încheiat un contract cu casele de asigurări de sănătate sau care are autorizație de liberă practică și a încheiat o convenție cu acestea);
• să fi cotizat cel puțin o luna în ultimul an pentru contribuția de concedii și indemnizații.
Chiar dacă nu mai îndeplinesc condițiile, femeile care nasc în termen de nouă luni de la pierderea calității de asigurat au dreptul la acest concediu de maternitate. Totuși, pentru a primi concediul și indemnizația, mamă trebuie să dovedească prin acte oficiale eliberate de angajatori ca pierderea calității de asigurat nu s-a produs din motive imputabile ei.
Citește continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com