Trusou botez

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Orice trusou botez creează o serie întreagă de probleme atât mamei, cât mai ales nașilor de botez. Hăinuțele bebelușului trebuiesc alese cu mare grijă, așa încât nimic să nu scape. De aceea, nașa trebuie să se intereseze din timp și să îi ofere copilului de îmbrăcat tot ceea ce ar avea nevoie pentru a nu-i fi frig și a se simți minunat, în aceste prime clipe de după încreștinare.

Atunci când spui trusou botez te gândești fără îndoială la rochițe frumoase ori costumașe alese pentru ca micuțul ori micuța bebelușă să se afle în centrul atenției. Desigur, imaginația noastră zboară direct către frumos, însă, pentru ca acest trusou botez să fie complet, bebelușul are nevoie de hăinuțe groase și subțiri, căciulițe, hanorace, pled, păturici, șosete și dresuri colorate, body-uri neapărat personalizate, dar și multe, multe jucării.

Crijma sau pânza albă, cea în care este scos bebelușul imediat după încreștinare, prosop și fașă de culoare roz ori albastră, dar și restul hăinuțelor compun un trusou botez complet, pe care nașii trebuie să îl aibă la îndemână atunci când preotul le dă un creștin.

Cum se desfășoară procedura de botez și când ai nevoie de trusou?

De regulă, bebelușul pleacă de acasă gata îmbrăcat, în straie frumoase, alese de moașă, cea în grija căreia s-a aflat încă de la naștere. Aceasta, în semn de ocrotire, îi va alege cele mai frumoase lucrușoare, îl va îmbrăca frumos și îl va ține în brațe până în pragul bisericii, atunci când nașii primesc micul păgân în brațe, cu scopul de a fi încreștinat.

În Biserică, nașii, acești părinți spirituali ai copilului, intră cu inima deschisă, participă la ceremonie, se roagă pentru acest mic suflețel, i-l dau preotului pentru a-l încreștina și îl primesc în brațe în pânza albă, imediat ce va fi scos din apa sfântă, înconjurându-l cu dragoste și împăturindu-l pentru a nu-i fi frig.

După ce este scos în crijmă, uns și miruit de către preot, bebelușul începe a fi îmbrăcat de către nași. Nu vor mai fi folosite aceleași hăinuțe, acesta fiind momentul în care nașii au nevoie de acest trusou botez. Îmbrăcând copilul din cap până-n picioare, nașii vor simți mulțumirea că datoria le-a fost dusă până la capăt. Au primit în brațe un creștin pe care de acum înainte au datoria de a-l ocroti și sfătui să crească mare, să le cunoască povețele și să le urmeze sfaturile creștine. Va fi îmbrăcat complet, pornind de la șosete, dresuri, chiloței, body-uri și până la căciulă, paltonaș ori hăinuță groasă. Nu va putea lipsi din acest trusou botez rochița albă de prințese sau costumul atent ales pentru băiețel. La sfârșit, bebelușul va fi împăturit într-un pled alb și legat cu o fașă roz, roșie, albastră sau bleu, în funcție de preferințe.

Îmbrăcat elegant, copilul va merge să se odihnească, va dormi profund, Duhul Sfânt veghind la căpătâiul său pentru a-i fi bine.

Trusoul de botez poate fi mai mare decât atât, nașii putându-i oferi mai multe costumașe și hăinuțe de care ar avea nevoie până atunci când va fi mai mare.

De asemenea, nu trebuie să uităm că a doua zi, nașa îi va lua mirul, va participa la scăldatul bebelușului. Și de această dată va trebui să aibă la îndemână un alt rând de hăinuțe, la fel de frumoase precum cele de la botez. Îl va îmbrăca de la piele, va rosti gânduri frumoase pentru a crește sănătos, norocos și fericit, pentru a se face mare.

În semn de mulțumire, părinții trebuie să le ofere nașilor un cadou pentru toate aceste lucruri frumoase și să nu uite să le fie aproape, de dragul copilului, pentru tot restul vieții.

Iată mai jos o galerie foto inspirată de la Ya-ma.ro, cu hăinuțe, păturici și perne personalizate, ce nu trebuie să lipsească din acest trusou botez:

trusou botez (1)

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *