Alăptarea

Lăsând deoparte faptul că alăptarea întărește legătura dintre mamă și bebeluș chiar din momentul venirii acestuia pe lume, va trebui să privim și către calitățile nutriționale ale laptelui de mamă, fiind cel mai bun și mai steril aliment ce îi poate fi oferit sugarului.

Alăptarea bebelușului atrage pe de o parte atât o serie de avantaje pentru puiul de om, determinând o creștere și dezvoltare armonioasă, cât și pentru sănătatea mamei. Chiar și așa, alăptarea va trebui gestionată cu grijă, fiind un proces care are nevoie de îndrumare atât din partea medicilor, cât și din partea consultanților certificați internațional în alăptare.

Proprietățile laptelui matern sunt binecunoscute încă din cele mai vechi timpuri, așa că până și astăzi Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea până la vârsta de doi ani sau chiar mai mult. Proprietățile nutritive ale laptelui de mamă determină întărirea imunității copilului, creându-i o serie întreagă de anticorpi, capabili să îl apere în fața diferitelor afecțiuni ce l-ar putea ataca de-a lungul timpului. De asemenea, prin alăptare bebelușul este mult mai bine protejat în fața diferitelor alergii alimentare ce pot apare, este ferit de răceli ori îmbolnăviri dese. În același timp, medicii concluzionează că bebelușii alăptați la sân mai mult timp vor fi feriți de cariile de biberon, având o dentiție puternică, dar și de sindromul de moarte subită. Se poate spune că riscul de a dezvolta diferite afecțiuni ale aparatului urinar, respirator, digestiv atât în copilărie, cât și în adolescență este mult mai scăzut, la fel cum și riscul de obezitate, diabet ori boli de inimă este redus. În plus, copiii alăptați la sân sunt mult mai inteligenți, beneficiind de un IQ mult mai ridicat comparativ cu bebelușii hrăniți cu lapte formulă. În plus, nu au colici, ceea ce vă va putea feri de plânsetele supărătoare și de neconsolat ale copilului.

Așa cum aminteam mai sus, alăptarea produce efecte pozitive și atunci când vine vorba de mamă. Contractarea pereților uterului se va produce mult mai rapid întrucât organismul mamei care alăptează la sân bebelușul va elibera oxitocina, un hormon cu rol esențial în această direcție. În plus, prin oxitocina mama se va putea elibera mai ușor de stres și neliniștea provocată de naștere, fiind mai fericită și mai sigură de forțele sale. Tocmai de aceea, alăptarea constituie un remediu pentru tratarea ori prevenirea depresiei postpartum. În plus, medicii concluzionează că mamele care alăptează vor fi ferite de afecțiuni precum cancerul mamar ori ovarian, precum și de osteoporoză. În același timp, alăptarea ușurează procesul de pierdere în greutate, dorit de orice femeie după naștere. Acest lucru se explică prin faptul că consumul energetic este mult mai ridicat, orice femeie pierzând în medie zilnic circa 700 kcal.

Cum alegem o suzetă?

Bebelușul suge sânul mamei, degetul mare, colțul unei pături. Suptul este unul dintre cele mai puternice instincte cu care se naște un copil. Atunci când suge ceva, bebelușul se calmează, adoarme, se simte fericit și în siguranță. Datorită suptului, maxilarul unui nou născut se deplasează gradual în față și la […] mai mult »

Pregătirea sânilor pentru alăptare

Hrănirea unui copil pare un lucru natural și destul de simplu, dar pot exista totuși dificultăți. Pentru a minimiza riscul unor probleme viitoare, ideal este să vă pregătiți psihic și fizic utilizând câteva metode încercate și testate. Modificarea sânilor dumneavoastră în timpul sarcinii Sânii se pregătesc intens pentru hrănirea naturală […] mai mult »

7 mituri despre hrănirea cu biberonul

Alimentarea cu biberonul , la prima vedere, pare destul de simplă. Se măsoară formula cu lingurițele speciale, se toarnă peste apă fiartă, se amestecă și avem gata o masă. Din nefericire, părintele care își hrănește bebelușul cu lapte praf are multe capcane. Principalii vinovați sunt recenziile online false și sfaturile prietenilor. […] mai mult »

Importanţa alăptării

Faptul că alăptarea este una dintre cele mai sigure şi bune căi de alimentare naturală a nou născutului, îl ştim cu toţii. Însă studiile pe această temă continuă se se facă, tocmai pentru a încuraja şi convinge tinerele mame de importanţa alăptatului la sân. Evenimentele „Mama şi copilul” Evenimetele din […] mai mult »

5 motive pentru a-ți alăpta bebelușul

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea bebelușului la sân exclusiv până la vârsta de 6 luni, iar mai apoi precizează că ar fi indicată continuarea alăptării până la vârsta de doi anișori ai bebelușului, în paralel cu hrana diversificată. Laptele matern este considerat cea mai sănătoasă hrană pentru bebeluș, însă […] mai mult »

Alăptezi bebelușul? 5 lucruri pe care trebuie să le ai în vedere pentru acest proces

Alăptarea bebelușului se face până la vârsta de șase luni de viață a acestuia, în mod exclusiv, iar mai apoi alăptarea se continuă până la vârsta de doi anișori, în paralel cu hrana solidă, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Alăptării și medicilor pediatri. Încă de la naștere și până la […] mai mult »