Hernia ombilicală este una dintre herniile obișnuite în rândul bebelușilor și copiilor mici, dar poate apărea și la adulți. Hernia este o afecțiune care apare atunci când o parte internă a corpului trece printr-un țesut din apropiere.
În general, herniile se dezvoltă în zona cuprinsă între piept și coapse. Dacă pacienții afectați de unele forme de hernie pot să nu manifeste simptome, cei care suferă de hernie ombilicală au simptome vizibile. Herniile necesită întotdeauna tratament, iar dacă provoacă durere sau disconfort, vizitarea medicului devine urgentă. Dacă ești sau urmează să fii mămică, trebuie să știi anumite lucruri despre această afecțiune. Ți-am pregătit o listă cu 6 dintre ele.
1. Hernia apare când inelul ombilical nu se închide corespunzător
Dacă te întrebi ce este hernia ombilicală, trebuie să știi că răspunsul este legat de inelul ombilical. Acesta este un mușchi care înconjoară ombilicul. În timpul sarcinii, prin el trece cordonul ombilical care asigură circulația sângelui și aportul de nutrienți către corpul fătului. În mod normal, cordonul ombilical ar trebui să se închidă după naștere. Dacă nu se închide corect, intestinul se poate strecura prin spațiul rămas. Acest lucru produce o umflătură în zona ombilicului [1].
2. Umflătura este vizibilă uneori doar în anumite situații
Hernia produce o umflătură moale în zona ombilicului. Uneori, aceasta nu este vizibilă permanent, ci doar când copilul plânge, tușește, defechează sau se mișcă în anumite poziții. Alteori, umflătura este vizibilă tot timpul, dar devine mai mare când copilul face o acțiune care creează presiune în abdomen [2].
3. Și copiii mai mari și adulții pot face hernie ombilicală
Chiar dacă hernia ombilicală apare în special la copiii nou-născuți sau mai mici de șase luni, și copiii mai mari pot fi afectați. La unii dintre ei, închiderea inelului ombilical se face după 2 sau mai mulți ani. Hernia ombilicală la adulți are cauze diferite, chiar dacă se manifestă tot prin penetrarea intestinului prin țesutul muscular:
- obezitatea;
- sarcinile multiple;
- acumulări de fluid în cavitatea abdominală;
- intervenții chirurgicale anterioare în zona abdomenului;
- dializă peritoneală pe termen lung [2].
4. Hernia ombilicală la copii este, de obicei, nedureroasă
În majoritatea cazurilor, copiii mici nu resimt durerea provocată de hernie. Totuși, dacă la palpare copilul reacționează sau are, în general, manifestări care dovedesc disconfort, atunci trebuie să mergi la medic. Un alt semn de îngrijorare este înroșirea zonei afectate.
5. Complicațiile herniei ombilicale sunt rare, dar pot fi fatale
Copiii au rareori complicații ale herniei ombilicale. Când apar, complicațiile se datorează strangulării țesutului intestinal. În aceste situații, umflătura nu poate fi împinsă înapoi în cavitatea abdominală. Circulația sângelui se face cu dificultate, astfel că poate apărea durerea și afectarea țesutului. Dacă sângele nu mai ajunge deloc în porțiunea de intestin sugrumată, țesutul poate muri și poate apărea infecția. O astfel de complicație pune viața pacientului în pericol, de aceea reprezintă o urgență medicală. Adulții cu hernie ombilicală sunt mai predispuși la apariția blocajelor intestinale [2].
6. Majoritatea cazurilor de hernie ombilicală la copii nu necesită tratament
În general, hernia ombilicală la copii nu necesită tratament, pentru că trece de la sine când copilul împlinește 1-2 ani [2]. Intervențiile chirurgicale se fac atunci când:
- hernia este dureroasă;
- umflătura este mai mare de 1-2 cm în diametru;
- hernia nu dispare după vârsta de 5 ani;
- intestinul este sugrumat.
În cazul adulților, operația se recomandă pentru evitarea complicațiilor, în special dacă umflătura este mare sau dureroasă. Operația constă în realizarea unei mici incizii lângă ombilic, așezarea intestinului înapoi în cavitatea abdominală și coaserea peretelui abdominal [2, 3].
Hernia ombilicală este o problemă de sănătate comună printre copiii mici. Mergi la medic dacă fiul sau fiica ta manifestă simptome de hernie și urmează sfaturile acestuia!
Surse:
- Medical News Today, „Umbilical hernia: What you need to know”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/189580
- Mayo Clinic, „Umbilical hernia”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/umbilical-hernia/diagnosis-treatment/drc-20378689
- NHS, „Umbilical hernia repair”: https://www.nhs.uk/conditions/umbilical-hernia-repair/
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Bebelu și Mamă de profesie, dar și al site-ului Bebelu.ro.