Timiditatea copilului

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Înainte de a vorbi despre simptomele timidităţii, ar trebui să-ţi aducem în atenţie câteva aspecte care definesc timiditatea, precum și cauzele acesteia.

Timiditatea copilului (1).jpg

Picture 1 of 2

Într-o lume în care timiditatea pare să fie pe cale de dispariție, în care istețimea pare să asigure reușita succesului, copiii noștri aflați într-o astfel de situație au cel mai mult de suferit.

Principalii responsabili suntem noi, părinții, prin atitudinea pe care o manifestăm față de cei mici, prin tonul pe care-l folosim și prin faptul că de multe ori suntem dispuși să recităm noi înșine poeziile în fața clasei, la serbare, numai pentru a-l scuti pe cel mic de jenă. Nu există o definiție generală pentru timiditate, care să fie valabilă pentru oricare dintre noi sau pentru copiii noștri, aceasta manifestându-se diferit, în funcție de tipologia individului.

Pentru că în unele cazuri, părinții confundă timiditatea cu bunele maniere, problema care trebuie sesizată, este în schimb amplificată, încurajându-i astfel pe cei mici să continue cu o astfel de atitudine.

Timiditatea se manifestă în general atunci când copiii sunt puși în fața unei situații complet noi. Până ajung să se acomodeze cu spațiul, cu noii oameni, vor avea tendința să se ascundă după adulții de care sunt însoțiți sau vor refuza să comunice, să-i privească în ochi pe cei care inițiază o convorbire; ceea ce este absolut normal, nimic îngrijorător. Semne de întrebare ar trebui să ne punem în momentul în care trece un interval considerabil de timp și ei nu reușesc să se acomodeze.

Cel mai vizibil semn al timidității unui copil este atunci când acesta roșește, mai ales când se simte în centrul atenției. Poate părea bizar, însă chiar și copilașii de 2-3 anișori pot manifesta aceste simptome.

Ceea ce trebuie să știi în calitate de părinte este faptul că timiditatea nu se vindecă de la sine, trebuie să-l ajuți pe cel mic să-și depășească aceste temeri și niciodată să nu folosești în prezența lui termenul de timid, deoarece, în timp, va ajunge să-i ofere conotație negativă, să creadă că este un lucru foarte rău să fie timid. Aşa că va trebui să-l pregătești, să-l avertizezi că veți merge într-un parc cu mulți oameni și mulți copii, să joci jocuri de rol prin intermediul cărora să-i arăți cum ar trebui să reacționeze în diferite situații fără a-și lăsa emoțiile să-l copleșească. De asemenea, trebuie să-l încurajezi să fie curios, să pună întrebări despre orice subiect care îi trece prin minte, fără să-i fie teamă de ceva. Ajută-l să socializeze cu alți copilași de vârsta lui. Cu toate că poate la început se va arăta nemulțumit, manifestându-se prin plâns, încearcă să nu cedezi, în cele din urmă îi va accepta.

În caz contrar, cu timpul, când va atinge vârsta adolescenței sau chiar va deveni adult, va ajunge un singuratic, fiindu-i tot mai greu să relaționeze cu cei din jurul său, în unele cazuri chiar imposibil. Timiditatea pe termen lung netratată poate avea repercusiuni severe. De la rezultatele la școală, care pot fi extrem de dezamăgitoare, însă nu pentru că nu și-a învățat lecția, ci pentru că îi este rușine să se exprime în public, la faptul că vor ajunge să se închidă în sine neputându-și exprima sentimentele și trăirile așa cum obișnuim să facem noi cu cei mai buni prieteni.

Timiditatea poate fi asociată cu frica, cu teama de necunoscut și se poate manifesta asemenea unei anxietăți.

Un copil excesiv de timid, va ajunge să acumuleze complexe să creadă că nimic din ceea ce are legătură cu el nu este bine, tocmai de aceea, în calitate de părinte trebuie să te îngrijești că nu va ajunge în această situație.

Astfel, încearcă să fii alături de el mai mult decât de obicei, povestește-i din experiențele tale când te-ai confruntat cu timiditatea, explică-i care sunt avantajele dacă va reuși să-și depășească temerile și dacă va fi un pic mai îndrăzneț!

Dacă de frica de înălțime poți scăpa doar dacă te urci pe cea mai înaltă clădiri, timiditatea o combați prin socializare, prin integrarea copilului în comunitate. Fii tu însăți un exemplu pentru el și ajută-l să scape de timiditate!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com