Iată 5 lucruri pe care să le faci pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului!

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Perioada celor nouă luni de sarcină trece foarte repede, așa că este bine să te gândești la tot ceea ce ai de făcut imediat după ce vei naște. Și cum obținerea indemnizației de creștere a copilului nu se obține foarte ușor, fiind necesară îndeplinirea unor formalități, trebuie să pregătești totul cu multă atenție.

indemnizatieIndemnizația de creștere a copilului constituie pentru întreaga familie un venit sigur pe parcursul celor doi ani ai concediului de creștere a copilului. De aceea, este bine să observi cu atenție toate detaliile și mai ales să reușești să calculezi de dinainte veniturile, apelând la anumite servicii pe care le poți regăsi aici, pentru a cunoaște pe ce sume te vei baza după nașterea copilului.

Iată mai jos 5 lucruri pe care să le faci pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului:

  1. Verifică-ți veniturile, vezi care sunt veniturile scutite de impozit, conform informațiilor pe care le poți regăsi aici și mai apoi calculează valoarea indemnizației. Pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului este nevoie să fi obținut venituri impozabile pe parcursul a 12 luni de dinainte de nașterea copilului. Dacă mama a mai avut întreruperi în muncă, legiuitorul este permisiv și are în vedere acordarea a 85% din valoarea veniturilor nete impozabile consecutive sau nu din ultimele 24 de luni anterioare nașterii copilului.
  2. Ai în vedere lista de documente – pentru a nu fi luată pe nepregătite chiar atunci imediat după venirea pe lume a bebelușului tău este bine să pregătești de dinainte lista de documente necesare. Pentru a cunoaște de dinainte care sunt aceste documente este bine să discuți cu reprezentanții autorităților competente.
  3. Deschide un cont bancar – foarte important este deschiderea unui cont bancar. Dacă nu îți dorești să stai zile în șir în așteptarea indemnizației de creșterea copilului prin serviciile poștale, ar fi mai bine să alegi varianta deschiderii unui cont bancar, putând astfel retrage chiar și de la distanță sumele de bani de care ai nevoie.
  4. Intră în concediu de lăhuzie – pentru a beneficia de indemnizația de creștere a copilului cât mai repede ar fi bine să beneficiezi încă din sarcină de concediul de lăhuzie. Deși durata concediului de maternitate este de 126 zile, doar 42 de zile sunt obligatorii, fiind oferite în scopul protecției mamei și copilului.
  5. Asigură-te că lași totul în ordine la serviciu, pentru cei doi ani ce vor urma – dacă nu dorești să te întorci mai devreme de cei doi ani, calculați de la nașterea copilului tău, ar fi bine să te asiguri că situația ta contractuală este una bună, iar angajatorul privește acest eveniment din viața ta drept o etapă frumoasă. Cu toate acestea legea protejează mama și angajatorul nu are voie să o demită după întoarcerea la serviciu din concediul de creștere a copilului cu durata de doi ani.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com