Inteligența copilului tău depinde și de modul în care este crescut

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Inteligența copilului tău depinde și de modul în care este crescut – să fie sau să nu fie adevărat? Cercetătorii sunt de părere că modul în care te comporți cu copilul tău în primii cinci ani de viață va determina modul în care copilul va ajunge să se manifeste atunci când este la maturitate, având un rol esențial în formarea personalității sale și însușirea unor reguli de comportament corecte. Ca atare, modul în care te vei comporta cu copilul tău va avea influențe asupra comportamentului său și de ce nu asupra inteligenței micuțului.

inteligenta copilului tau depinde si de modul in care este crescutDr. John J. Medina este de părere că părinții pot influența creșterea copilului lor, făcându-i să fie mai isteți și fericiți. A publicat numeroase cercetări în cartea sa „Brain Rules for Baby”, încercând să identifice cu exactitate modul în care ar trebui să se poarte părinții în fiecare etapă de formare a copilului, în așa fel încât acesta să dobândească siguranța, inteligența și mai ales să fie extrem de fericit.

Cum trebuie să te comporți în sarcină pentru a avea un copil fericit?

În timpul șederii sale în burtica mamei, bebelușul se simte bine singur. Acesta nu dorește să iasă afară întrucât uterul pare să îi ofere exact ceea ce îi trebuie. În primele săptămâni de formare, creierul începe să dezvolte sute de mii de celule pe minut, pornind de la primele trei săptămâni de sarcină și până la jumătatea acestei perioade. Astfel, în numai un minut, creierul copilului va dezvolta 500.000 celule, fiind exact ceea ce ar avea nevoie pentru a crește mare. În tot acest timp, bebelușul nu trebuie să fie deranjat, așa după cum explică medicul, având nevoie de liniște multă.

În plus, tot Medina argumentează că grețurile și oboseala de dimineață va forța mama să urmeze o dietă corespunzătoare și să evite să facă prea multă mișcare fizică. Un studiu publicat în anul 2009 a avut în vedere studierea copiilor care s-au născut din mame care sufereau de episoade de greață destul de intense. Astfel, peste 21% dintre copiii analizați, aveau un coeficient de inteligență trecut de 130, pe când doar 7% din cei care s-au născut din mame care nu au avut astfel de probleme depășeau acest nivel de inteligență.

Ca atare, pe lângă explicațiile pe care le dau medicii, dr. John J. Medina este de părere că bebelușul își dorește ca mama să îl lase în pace în această primă perioadă a sarcinii, având nevoie să se dezvolte.

Pentru a fi sigură de istețimea copilului, în sarcină trebuie să respecți câteva reguli de bază:

1. Aveți grijă la alimentație și considerați normal dacă vă îngrășați!

Greutatea în sarcină nu și-o dorește nimeni, însă experții sunt de părere că în cazul în care mama va mânca ceea ce trebuie, cât trebuie, va da naștere unui bebeluș cu o greutate mai mare. Acest lucru va influența pozitiv dezvoltarea sa cognitivă. Cu toate acestea, un astfel de lucru se întâmplă atunci când bebelușul cântărește maxim 3,6 kilograme. Atunci când ajunge la 4 kilograme, coeficientul său de inteligență va scădea puțin.

Tot Medina este de părere că trebuie să vă îngrășați circa 7-11 kilograme în cazul în care sunteți supraponderală. În ultimul trimestru de sarcină este permis să vă îngrășați cu circa 500 grame pe săptămână. Dacă sunteți mai slabă, subponderală, atunci vă puteți îngrășa 12-18 kilograme pentru a fi în regulă. Indiferent cum, orice gravidă trebuie să consume circa 300 calorii/zi în plus.

2. Mâncați ceea ce trebuie!

Pentru a avea un copil inteligent trebuie ca mămica să consume alimente cu o bogată valoare nutrițională. Mai exact, vitaminele și mineralele nu trebuie să lipsească din dieta zilnică. Dulciurile în exces nu își au sensul. Organismul, demonstrează Medina, nu are nevoie de ciocolată, fiind considerat un moft, mai degrabă decât o nevoie. Organismul mamei și al copilului are nevoie de fructe și legume, surse de fier, acid folic și omega 3, necesare pentru dezvoltarea creierului.

3. Fiți liniștită în sarcină!

Copilul nu are nevoie de episoade stresante pentru a crește mare. S-a demonstrat deja că stresul prin care mama va trece în timpul celor nouă luni de sarcină, va avea influențe asupra coeficientului de inteligență al copilului. În 1998, Canada a fost lovită de o ploaie înghețată, ce a făcut numeroase victime. Cercetătorii au încercat să observe ce s-a întâmplat cu bebelușii a căror mame erau însărcinate în acea perioadă. Coeficientul acestora era mai mic decât al bebelușilor cu mame care nu au trecut prin astfel de experiențe.

Stresul ar putea genera următoarele suferințe:

  • un IQ mic al copilului;
  • un temperament irascibil;
  • copilul nu se va concentra, fiind neatent la școală sau la grădiniță;
  • ar putea determina chiar o dimensiune mai mică a creierului copilului.

4. Nu uitați de mișcare!

În timpul celor nouă luni de sarcină, femeia trebuie să facă zilnic mișcare. Aici se enumeră și exercițiile fizice de intensitate mai joasă. În acest mod, până și nașterea va putea fi parcursă mai ușor, durerile facerii nefiind atât de ridicate. Cercetătorii consideră că durata travaliului este mai mică în cazul femeilor care fac sport în fiecare zi decât în cazul acelora care nu fac deloc mișcare. Astfel, bebelușii au o bună oxigenare a creierului, nefiind nevoiți să se chinuie minute întregi pentru a ieși din pântecul mamei. Tot de aici apare și ipoteza că nașterea mai ușoară determinată de condiția fizică bună a mamei determină nașterea unor bebeluși cu o inteligență mai sclipitoare. În plus, exercițiile fizice țin la adăpost femeia însărcinată de situațiile stresante, fiind activități plăcute. Cu toate acestea, este bine ca exercițiile fizice să nu fie intense întrucât fluxul de sânge de la mamă către uter va fi mai mic, lucru care va crea o incapacitate de a primi oxigen a bebelușului.

Lăsând totuși deoparte perioada celor nouă luni de sarcină, este bine să interacționăm pozitiv cu bebelușul și să îi oferim stimuli externi extrem de pozitivi. Ca atare, în primul an de viață bebelușul trebuie să fie ferit de certuri și supărări. Relația dintre cei doi parteneri trebuie să fie liniștită, fără supărări. Astfel, copilul va fi ferit de orice problemă ce ar putea apărea, nu îi va fi afectată capacitatea creierului și nici nu va interacționa prea mult cu situațiile stresante. În primii ani de viață, copiii sunt extrem de sensibili la tot ceea ce îi înconjoară. De aceea, au nevoie de un mediu în care să crească liniștiți, fără griji, o atmosferă armonioasă, în care să se dezvolte corect. Într-un cuvânt, au nevoie de atașament. Creierul este bine stimulat în cazul în care primește din partea ambilor săi părinți dragostea și apropierea de care are nevoie pentru a se simți în siguranță. Atunci când mama și tatăl se ceartă, bebelușul nu va fi sigur de mediul în care trăiește, va fi anxios, dezvoltând probleme atât când este mic, cât și atunci când va crește mare.

Deși părinții sunt de părere că certurile și tensiunile maritale influențează negativ dezvoltarea bebelușului, în realitate aceștia nu sunt conștienți de vârsta la care bebelușii ar începe să perceapă această stare de nesiguranță. Cercetătorii au determinat că bebelușii, încă din primele luni de viață ajung să se sperie, să sufere de valori prea mari ale bătăilor cardiace, precum și ale tensiunii arteriale. Ba chiar mai mult, toate aceste lucruri au fost evidențiate printr-o probă de urină. Așadar, certurile din familie, petrecute în prezența unui bebeluș expun micuțul la stres, determinând probleme de sănătate și stare de anxietate. În plus, îi vor influența destul de mult creierul și astfel totul va conduce la un IQ scăzut față de bebelușii care se dezvoltă într-un mediu armonios.

Concluzie – ce trebuie să faci pentru a avea un copil inteligent?

Nu întotdeauna inteligența copilului corespunde cu nevoia acestuia de învățare. Ca atare, indiferent cât de mult ne-am pune copilul să citească sau să învețe, creierul său va reacționa în acest sens abia atunci când se va simți în siguranță, bine în mediul în care crește, aproape de ambii părinți. Așadar, mai înainte de a-ți supune copilul la o analiză despre cât de mare sau mic este coeficientul său de inteligență, dar și cât de bune rezultate are la școală este bine să reușești să faci o analiză corectă a mediului în care îl crești. Abia atunci când va fi stabil emoțional, când mediul pare să îi fie cu adevărat prieten, să îi răspundă tuturor nevoilor sale de creștere și cunoaștere și să fie ferit de stres, vei avea copilul isteț și fericit pe care ți-l dorești.

Iată ce trebuie să facă părintele pentru a fi sigur că va avea un copil inteligent:

1. alăptați bebelușul – mamele care își alăptează bebelușul nu sunt decât lăudabile. Alăptarea influențează hotărâtor inteligența copilului. Astfel, copiii hrăniți la sân sunt cu circa 8 procente mai inteligenți decât copiii hrăniți cu lapte praf.

2. Vorbiți-i mult! Chiar dacă bebelușii nu pot întotdeauna să vă răspundă, fiind mult prea mici, este bine să le vorbiți cât mai mult. Copilul are nevoie să audă de la mami și de la tati, într-un cuvânt din mediul în care trăieste, cât mai multe cuvinte noi pentru a și le însuși. Cercetătorii consideră că este nevoie ca un părinte să vorbească circa 2100 de cuvinte pe oră pentru a fi sigur de rezultatele copilului său. Acesta va fi mai bine punctat la școală și va cunoaște mult mai multe cuvinte decât v-ați imagina, chiar dacă în primii ani nu reușește să le reproducă.

3. Jucați-vă cu copilul! Joaca reprezintă pe lângă o activitate foarte plăcută și o modalitate de a stimula inteligența copilului. Acesta va ști să se descurce mai bine în anumite situații date, va rezolva mai ușor cerințele profesorilor și va fi pus la adăpost atunci când vine vorba de stres. S-a demonstrat că acei copiii care practică învățarea prin joacă, la grădiniță, sunt mult mai inteligenți decât copiii care nu fac acest lucru decât rareori. Iar experții recomandă joacă de rol.

4. Lăudați copilul pentru efortul depus! Nimic nu este mai greșit decât să lauzi nota bună pe care o ia copilul la școală și să îi aduci laude precum „ești foarte deștept”. În realitate, este vorba de efortul pe care copilul l-a depus pentru acel rezultat. Pentru a fi sigur că situația se va mai repeta este bine să îi transmiți copilului că aștepți din partea sa mereu aceeași implicare școlară, mai exact același efort depus. Iar atunci când rezultatele nu apar, este bine să încercați să îi spuneți că trebuie să se implice ceva mai mult decât de obicei.

Indiferent cum, încercați să fiți creativi, să empatizați cu universul copilului vostru, să fiți acolo, calmi și liniștiți ori de câte ori are nevoie de voi. Oferiți-i siguranță, iar mai apoi rezultatele vor veni de la sine.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

One Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com