Activități extracurriculare

În viața celor mici, perioadele de studiu alternează cu cele de odihnă, joacă și relaxare. Dacă adulții au deja stabilite pasiunile și hobbyurile, copii sunt indivizi în formare și au nevoie de ajutor în descoperirea talentelor, de construirea unei personalități armonioase, cu capacități de comunicare, adaptare și interacțiune. Activitățile extracurriculare sunt un instrument de bază în demersul educațional și merită pe deplin încurajate atât de părinți, cât și de factorii implicați.

Stresul nostru, cel de toate zilele, și ritmul alert de viață, ne împiedică uneori să realizăm pe deplin importanța timpului acordat fiecăruia dintre noi. Ne lipsește timpul liber și, uneori, dacă îl dobândim, nu știm ce să facem cu el. Un paradox ce provine din lipsa unei autocunoașteri profunde și din lipsa unei reale discipline de viață.
Când suntem părinți pornim într-o goană de a ne transforma copiii în indivizi perfecți, pregătiți pentru orice, dotați pentru situații dintre cele mai neașteptate, mai buni decât….. ceilalți, frumoși, sănătoși, deștepți etc. Uităm un singur aspect, acela că fiecare are dreptul la alegeri. La întrebarea: ”Ce vrei să te faci când vei fii mare?”, copii ne surprind uneori cu răspunsuri mature, ce uneori chiar se materializează.

Lucrurile simple sunt și cele mai grele!
Trebuie să le dăm dreptul să aleagă, să le încurajăm pasiunile, înclinațiile, talentele, chiar dacă ne dorim altceva pentru ei. Urmărindu-i, susținându-i construim un dialog solid, comunicăm și implicit, nu pierdem contactul cu ei.
Activitățile extracurriculare nu sunt același lucru cu cele extrașcolare, țin de formarea celor mici și sunt un demers educațional și conștientizator. Le construim copiilor un set de reguli de bază, le putem da astfel valoarea timpului acordat lor, le încurajăm talentele, dar și formarea unui organism sănătos din toate punctele de vedere.
Școala zilelor noastre solicită fiecare individ fără a face o foarte atentă departajare între preferințe. Sigur, asigură cunoștințele necesare, informații, pregătirea, dar copii au nevoie și de timpul lor personal, în care fac și ce le place. Astfel vor învăța valoarea timpului liber, printr-un joc inteligent și atent supravegheat. Ca părinți trebuie să înțelegem că poate copilul nostru nu este un pianist de mare succes, dar poate fi un sportiv bun, un artist, arhitect, designer, bucătar, scriitor sau un mecanic, instalator, de care avem nevoie fiecare dintre noi.

Activități extracurriculare - simplu ca bună ziua și totuși nu e așa.
Activitățile extracurriculare țin de categorii de vârstă, pot fi făcute pe grupe sau individual.
Reușim astfel să dezlipim practic copilul din fața televizorului sau a calculatorului, îl ducem afară din lumea virtuală către cea reală. Mișcarea în aer liber, sportul, este una dintre ele.
Nu toți copii au șansa de a avea un animal de companie, sau bunici la țară. Unele grădini zoologice au în interior un baby zoo, acolo unde cei mici pot vedea și, incredibil, pot face diferența între o oaie și o capră, pot atinge un iepure, sau un ponei, amuzant și educativ. Învață astfel respectul și grija pentru animale, le pot hrăni, în condiții de igienă și siguranță.
Tot activități extracurriculare sunt și orele de balet, dans, în care, dacă sunt pasionați învață să relaționeze cu ceilalți. Cu siguranță că se pot plictisi la un moment dat și vor abandona, dar trebuie încurajați și susținuți.
Toate fetițele se visează prințese din poveste și toți băieții eroi din benzi desenate, așa că poate că ar trebui să analizăm și posibilitatea, ca la o anumită vârstă, băieții să urmeze ore de inițiere în artele marțiale, pentru autoapărare și disciplină, nu pentru a încuraja agresivitatea.
Desenul, modelajul, pictura sunt doar câteva exemple de activități artistice, dar și orele de muzică, pasiune care, mai târziu se poate transforma, prin talent și efort susținut într-o profesie.
Televiziunile abundă în emisiuni în care cei mici excelează cu diverse talente, voci impresionante, preocupări observate și încurajate care duc cu siguranță către un drum important în viață.
Există și pasiuni mai costisitoare, precum echitația, sau sporturile nautice, dar asta nu trebuie să descurajeze pe nimeni.
Rolul acestor activități este unul complex, completează educația, controlează formarea unei personalități și a unui organism sănătos. Totodată, factorul emoțional, plăcerea, motivează către performanță fiecare individ. Facem ceva cu plăcere, cu spirit de competivitate și sportiv corect.
Învățarea în cadrul școlii a unei limbi străine susține capacitatea de comunicare, dar în afara orelor de curs se formează alte grupe, cele care se îndreaptă către un maxim de creativitate.
Orele de istorie, biologie, chimie sau matematică pentru unii par plictisitoare sau obositoare, dar pentru alții sunt curiozitate, nevoia de informație și cunoaștere aprofundată.
Manualitatea se dezvoltă în cadrul unor activități din afara orelor de curs, mobilitatea de asemenea. De multe ori urmarea unei pasiuni are și un rol terapeutic, unul deloc neglijabil. Important este să le asigurăm celor mici, în funcție de vârstă, cadrul necesar de a se dezvolta, de a crește relaxați, în siguranță, cu certitudinea că sunt ascultați, ocrotiți fără a fi sufocați, încurajați.
Respectul se învață, se câștigă se cultivă, iar educația este o formă de respect pe care îl dăm și îl primim!

Ce pot face copiii și părinții în weekend la Karin’s Kids Academy?

karin

A venit weekendul! Și dacă majoritatea părinților se gândesc la odihnă, dormit până mai târziu, și planuri făcute din zbor, eu abia aștept să merg cu fetița mea la grădinița Karin’s Kids Academy pentru a ne distra împreună! Sinceră să fiu, abia aștept weekendul ca să pot evada din București, […] mai mult »

5 criterii de care să ții cont atunci când alegi o bicicletă pentru copilul tău!

bicicleta

Orice copil iubește bicicletele și mersul pe acestea. De aceea, niciun părinte nu va omite din lista de cumpărături achiziția unui astfel de produs. Cu toate acestea, mai înainte de a o alege, ar trebui să parcurgă câteva criterii importante. Plimbarea pe bicicletă este foarte importantă pentru orice copil. Ea […] mai mult »

10 beneficii ale mersului pe bicicletă la copii

mersul-pe-bicicleta

Sportul are numeroase beneficii atât pentru adulți, cât și pentru copii. Întărește sistemul imunitar, îmbunătățește calitatea somnului, crește capacitatea de concentrare, îmbunătățește circulația și ajută destul de mult sistemul osos și muscular. Iar aceste beneficii nu se opresc aici. De aceea, este bine ca încă de la cele mai mici […] mai mult »

10 locuri din București potrivite pentru plimbarea de week-end

locuri din bucuresti

Orice sfârșit de săptămână îi pune pe părinți într-o situație neplăcută – nu știu unde anume să meargă cu copilul lor. Pentru a-ți ușura decizia, am făcut pentru tine o selecție cu cele mai frumoase destinații de week-end, potrivite pentru plimbarea cu copilul. Ferma Animalelor – aflată la periferia Bucureștiului, […] mai mult »

Educație acvatică

educatie acvatica

Din respectul pentru formarea personalităţii copilului, pentru nevoile şi dorinţele acestuia, fiecare părinte are o preocupare constantă în a-i oferi cel mai bun mediu în care să se dezvolte armonios, prin acordarea unei atenţii deosebite evoluţiei sociale şi psihomotorii. Conceptul de „educaţie acvatică” pentru nou-născuţi şi copiii mici îşi are originea […] mai mult »