Îngrijirea bebelușului

Îngrijirea bebelușului reprezintă o etapă pe cât de plăcută, pe atât de dificilă pentru fiecare părinte ajuns acasă cu micuțul său.

Primele ore de viață par să treacă extrem de ușor, bebelușul aflându-se sub grija personalului medical al maternității, însă odată ajunși acasă, cel mic trece în grija părinților care, aflându-se la prima experiență de acest fel, sunt neîndemânatici și mai ales temători.
Bebelușul este o ființă plăpândă care are nevoie de multă atenție, protecție și o îngrijire minuțioasă. Are nevoie să i se facă băiță, să-i fie schimbat scutecelul, trebuie să fie alăptat ori hrănit cu biberonul, adormit, măngâiat, iubit. Într-un cuvânt, are nevoie de tine 24 de ore din 24, fiecare secundă fiind extrem de prețioasă. De multe ori părinții au impresia că bebelușul îi urmărește cu privirea prin încăpere în așa fel încât să nu se simtă singuri – într-adevăr, are nevoie și de iubirea ta. În același timp, bebelușul te vrea alături și ori de câte ori ceva din cele de mai sus îl deranjează ori atunci când dispari, chiar și pentru câteva secunde, începe să plângă.
Așadar, îngrijirea bebelușului înseamnă totul – înseamnă să înveți să ai grijă de pielea sa, să îi faci băiță, să îi schimbi scutecelul, să îi speli cu grijă hăinuțele, să îl adormi, să îl hrănești, să îi vorbești. Dar, să le luăm pe rând.

Doctor Simona Pecec - Medic Specialist Pediatru:
Hidratarea în exces nu este benefică pentru îngrijirea bebelușului, putând duce la iritații, mai ales la nivel fesier, unde alături de alți factori (temperatură ridicată, frecarea cu scutecul, urină) determină apariția uneia dintre cele mai frecvente iritații - dermatita de scutec.

Iritaţia pielii bebeluşului – evitarea ei este acum la îndemâna oricărei mămici! Învaţă ce trebuie să faci ca să o previi.

Ce este eritemul fesier? Cum îl identifici? Eritemul fesier, în limbaj popular “opărirea” apare cu o frecvenţă considerabilă în primele luni de viaţă, cauza principală fiind iritaţia produsă de contactul cu urina/scaunele bebeluşului într-un mediu cald şi umed (întreţinut de purtarea scutecului). Recunoaştem eritemul fesier pe baza următoarelor elemente: Iritaţie […] mai mult »

De ce plâng bebelușii? Plânsul micuților între mit și îngrijorare

De cele mai multe ori, plânsul bebelușului tău nu ar trebui să te îngrijoreze foarte tare. Până la urmă, plânsul este modul lor de comunicare cu cei din jur si singura modalitate prin care poate transmite că trec printr-un disconfort. Pentru majoritatea părinților, plânsul bebelușului este un moment frustrant, pentru […] mai mult »

Alergia alimentară – cum să îl fereşti pe cel mic de neplăcerile alergiilor acute sau cronice

Copii dezvoltă adesea alergii la alimente. Atunci când vorbim de bebeluși, pericolul ce pândește din mâncare este şi mai semnificativ. De obicei, micuţii dezvoltă alergii odată cu diversificarea, iar efectele pot fi dramatice. De aceea, e important să recunoști semnele alergiei și să-i asiguri copilaşului cel mai bun tratament, la […] mai mult »

Cum vă puteţi ajuta bebeluşul să se deschidă către lume. Răspunsuri posibile pentru nevoile de comunicare ale celor mici. Binecuvântarea unui prieten adevărat – animăluţul de companie.

Orice părinte visează să crească şi să educe un copil sănătos, vesel, empatic, inteligent şi sociabil. Micuţii, încă de la vârste fragede, vor să fie populari, dar, în acelaşi timp, speciali. Dezvoltarea calităţilor afective, încă de la stadiul de bebeluşi, este în strânsă conexiune cu fiinţele vii şi cu lucrurile […] mai mult »

Ce ne transmit copiii noştri atunci când râd? Elemente ale terapiei cu zâmbet pentru bebeluşi. „Râzi şi o lume întreagă va râde cu tine!”

Atunci când devenim părinți învățăm destul de repede să explicăm plânsul bebelușului, dar puțini dintre noi știm că și râsul micuţului este plin de semnale. Râsul relaxează mușchii, dezvoltă creierul, are funcție socială și induce o stare generală de bine copilașului tău. În jurul vârstei de două luni, puiul tău […] mai mult »

Îngrijire delicată pentru pielea bebelușului cu Sanosan Baby

Pielea bebelușilor este delicată – la fel este și sistemul imunitar al acestora. Produsele chimice, parfumurile și coloranții din îmbrăcămintea, detergenții și produsele de îngrijire pot provoca iritații, uscăciune și erupții cutanate. De aceea, una din principalele preocupări ale mămicilor este să folosească produse de îngrijire cât mai sigure pentru […] mai mult »

Primul scutec al bebeluşului – 5 criterii esenţiale care vă vor ajuta să optaţi pentru scutecul cel mai potrivit bebeluşului dumneavoastră!

Alegerea scutecului pentru bebeluş este una dintre primele provocări cu care se confruntă proaspetele mămici. Oferta cuprinde o varietate şi multitudine de opţiuni, evaluarea şi selectia devenind astfel mai dificile. Pentru a vă veni în ajutor, vă prezentăm câteva criterii după care ar trebui să vă ghidaţi atunci când alegeţi […] mai mult »